Erken Mücadele Çam Kese Sorununu Önledi - Son Dakika
Yerel

Erken Mücadele Çam Kese Sorununu Önledi

Erken Mücadele Çam Kese Sorununu Önledi

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde çam kese böceği sorunu yaşanmıyor.

22.04.2014 17:45  Güncelleme: 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde çam kese böceği sorunu yaşanmadığı bildirildi.

Korkuteli Orman İşletme Müdürü Seza Akbulut, Ekim ve Kasım aylarında yapılan ilaçlama ile zararlı haşerelere karşı mücadele sonucu ilçe genelinde çam kese sorunu yaşanmadığını söyledi. Çam ağaçlarına verdiği zararla bilinen çam kese böceğinin her ağaçta 1-2 ile 20-25 arasında kese yaptığını, her kesenin içinde yaklaşık 130-260 adet tırtıl bulunduğunu belirten Akbulut, zararın ise keseden çıkan tırtılların ağaçların ibrelerini yemesi suretiyle meydana geldiğini vurguladı.

İlçede çam kese ile erken mücadele yaptıklarını kaydeden Akbulut, "Biz Ekim ve Kasım aylarında erken mücadele ederek bu böceklerin oluşumunu önledik. Çam kese böceği denilen bu tırtıllar, kızılçamın ibre yapraklarını yiyerek beslenirler. Toprağa indiklerinde upuzun bir tren katarı gibi onlarcası uç uca dizilerek birlikte hareket ederler. Çam kese tırtılının larvalarının üzerlerinde çok alerjik olan birkaç kimyasalı içeren tüysü kılları vardır. Dokunduğunuz takdirde şiddetli alerjik etki yapar. Daha fazla temas halinde hastanelik edecek derecede toksiktir. Tırtıllar, Kızılçam ağaçlarının yapraklarını yiyerek, ağacın bir anda yanarak kavrulmuş gibi bir görüntüye bürünmesine yol açar" dedi.

Çam kese böceği ile mücadelede mekanik, kimyasal ve biyolojik olmak üzere 3 çeşit mücadele yöntemi olduğunu söyleyen Akbulut, şunları söyledi:

"Mekanik mücadelenin ağaç üzerindeki keselerin ve yumurta koçanlarının toplanması suretiyle yapılır ancak boylu ağaçlarda uygulanma olanaklarını son derece az. Kimyasal mücadele ise ilaçlarla yapılıyor. Hem ekonomik olmaması, hem de yapılan ilaçlama sonucunda diğer faydalı böceklerinde zarar görmesi nedeniyle en son yapılacak mücadele yöntemidir. Biyolojik mücadelede zararlıyı yok etmek amacıyla diğer parazit böcek ve yırtıcılar ile kuşları kullanıyoruz. Biz çevreye zarar vermeden ekolojik dengeyi koruyarak mücadele sistemidir." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erken Mücadele Çam Kese Sorununu Önledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement