'Erken Seçim' Otomotivi Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

'Erken Seçim' Otomotivi Vurdu

\'Erken Seçim\' Otomotivi Vurdu

7 Haziran'daki seçimler üzerinden 70 gün geçmesine rağmen hükümetin kurulamaması ve erken seçim senaryoları dolar ile euroyu uçurdu. Döviz kuru tavan yaparken otomobil satışları dibi gördü.

17.08.2015 15:49  Güncelleme: 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yılın ilk yedi ayında 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 48.91'lik artışla toplam 516 bin 386 adede ulaşan otomobil satışları geçtiğimiz hafta AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasıyla dibe vurdu.

1 MİLYON ARAÇ ZOR

Görüşmenin ardından ağustos ayına 2.77 lirayla başlayan dolar 2.86 lira ile rekor kırarken, euro ise 3.15 ile haftayı tamamladı. Bir günde kurda yaşanan bu artış otomotivcileri tedirgin ederken, kur kaynaklı kayıpların giderilmesi için önümüzdeki dönemde araç fiyatlarına zam yapılması bekleniyor. Bu da yıl sonu araç satış hedefi olan 1 milyon adede ulaşılmasının zora girdiğini gösteriyor.

STOKLAR BİRKAÇ HAFTA YETER

Ülkemize ithal edilen araçların yüzde 90'ından fazlası euro bölgesinden geliyor. Yerli modellerin hammaddeleri de euro bölgesinden geldiği için özellikle euroda yaşanan artışlar nedeniyle maliyetler önemli ölçüde arttı. Bugüne kadar 1 milyonluk pazar hedefini tutturmak için düzenlenen kampanyaların da etkisiyle euroyu ortalama 2.85 lira olarak hesaplayan otomotivciler, yaşanan bu 30 kuruşluk artış sonucunda bayilerine hemen yeni kurlarla ilgili bilgi vermeye başladı.

ŞU AN DEPODAKİLAR SATILIYOR

Henüz ellerinde eski kurlardan ithal edilen araçlar olduğu için birkaç hafta daha sıkıntıları olmadığını belirten distribütörler, önümüzdeki aydan itibaren kurun gerilememesi durumunda yüzde 5 ila 8 arasında zam yapacaklarının sinyalini verdi. Henüz netleşen bir durum olmadığı için yorum yapmaktan kaçınan yetkililer, açıklama yapmak için ay sonuna kadar beklemekten yana.

DÜĞÜM BU HAFTA ÇÖZÜLÜYOR

Bir değişiklik olmaması durumunda bugün MHP ile görüşecek olan AK Parti'nin MHP ile koalisyon kararı alması ile döviz kurlarının yeniden eski seviyesine gelmesi bekleniyor. Bu durum gerçekleşirse otomotivciler için tehlikeli günler sona erecek. Ancak bu görüşmelerde de tansiyonun düşmemesi ve/veya sonrasında da sıkıntılı bir süreçle seçime gidilmesi durumunda analistler doların 3 lira, euronun ise 3.35 lira dolayında olmasını bekliyor. Sonuçta da kurlardaki bu artış mutlaka fiyatlara ve doğal olarak tüketicilere yansıyacak.


Son Dakika Ekonomi 'Erken Seçim' Otomotivi Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • SEDAT: Ulan bu yüzden mi araç alamıyoruz 6 aydır araç arıyorum her gün fiyatlar artıyor bunlar kalmış otomotivi erken seçim vurdu diyor otomotivi seçim değil uçan fiyatlar vurdu 45 1 Yanıtla
  • zaza23: Bu ulkeyi bitirdiler allahda onlari bitirsin inşallah 29 4 Yanıtla
  • Yavuz: Wolkvagen de eşşek gibi sıra bekleyenlere kol gibi girdi hem 4 ay araba bekle hemde 7500 tl fazla öde 26 0 Yanıtla
  • amed: Allah sonumuzu hayr etsin 20 0 Yanıtla
  • 61: ama garibanı düşünen yok 18 0 Yanıtla
  • islahiyeliomer: Kardeş bi 135 lik motorsikletin zorunlu trafik sigortası 300 tl olurmu bu ne aymazlık... utanmadan sıkılmadan ooo herşey yolunda diyorlar slogana bak onlar konuşur akp yapar haram değil helal olsun ..... 14 1 Yanıtla
  • Zaza: Allah belanızı versin 12 2 Yanıtla
  • Mersinli: 12 yıldır 4 bakanlığın biraraya gelip çıkaramadığı Hurda oto teşviki çıksaydı piyasa hareketli olurdu. 12 0 Yanıtla
  • potansiyel araba alıcı: yapsınlar bakalım, zaten satılmadığından şikayet ediyorlar zam yaparak çözerler satış sorununu 10 1 Yanıtla
  • İnsan: Dügüm kör çözülmesi çokzor 9 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement