Ermeniler, 1915 Olaylarının Soykırım Olduğunu Kabul Ettiremeyecek" - Son Dakika
Yerel

Ermeniler, 1915 Olaylarının Soykırım Olduğunu Kabul Ettiremeyecek"

Sakarya Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selvi: "Ermenilerin çalışmaları, 100'üncü yıla rastlayan 2015'te büyük patlama gösterecek ancak Türkiye Cumhuriyeti, siyasi ve iktisadi birliğini devam ettirdiği müddetçe bu çalışmalar herhangi bir netice vermeyecek" "Fransa,

12.04.2014 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ONUR ORHAN - UĞUR SUBAŞI - Sakarya Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Selvi, 1915 yılındaki sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin, "Ermenilerin çalışmaları, 100'üncü yıla rastlayan 2015'te büyük patlama gösterecek ancak Türkiye Cumhuriyeti, siyasi ve iktisadi birliğini devam ettirdiği müddetçe bu çalışmalar herhangi bir netice vermeyecek" dedi.

Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'nin aldığı kararların, 100 yıl sonra bile güncelliğini koruduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti üzerinde siyasi baskı oluşturmak için kullanıldığını söyledi.

Hem Ermeni diasporası hem de Ermenistan Cumhuriyeti'nin, 24 Nisan 2015'e ilişkin önemli hazırlıkları olduğunu belirten Selvi, şöyle devam etti:

"Gizli yürütülen hazırlıklar, iki yıldan beri yavaş yavaş olgunlaştırılmaya çalışılıyor. Geçen yıl Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yapılan toplantıda, Ermeni diaspora birlikleri, Ermenistan Cumhuriyeti'nin temsilcileriyle bir araya geldi ve Türkiye üzerinde ne gibi baskıda bulunabileceklerini ele aldı. Tabii ki bütün bu gelişmelerden Türkiye Cumhuriyeti haberdar ve bununla ilgili de çalışmalarını sürdürüyor. Konunun iki önemli boyutu var; biri akademik çalışmalar, diğeri uluslararası alandaki siyasi çalışmalar. Dışişleri Bakanlığı, siyasi çalışmaları yakından takip ediyor ve Avrupa Parlamentosu ile ABD'nin farklı eyaletlerinde Türkiye aleyhine karar çıkmasını engellemeye çalışıyor."

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosuna yaklaşık 12 yıldır iddialarla ilgili karar tasarıları verildiğini hatırlatan Selvi, bunlardan ikisinin komisyonlarda kabul edilerek meclise geldiğini ancak oylamadan önce o dönemlerin ABD başkanları Bill Clinton ve George Bush'un doğrudan veya dolaylı müdahaleleriyle durdurulduğunu anlattı.

Bu ülkede, iddiaları benimseyen kongre üyelerinin konuya ilişkin karar tasarılarını sunmaya devam ettiğine dikkati çeken Selvi, son olarak Dışişleri Komitesinden geçen tasarıya değindi.

Söz konusu isteklerin, doğrudan doğruya Türkiye'ye uygulanması planlanan baskılarla ilgili olduğuna işaret eden Selvi, " Fransa, İsviçre, Hollanda, Arjantin, Uruguay, Yunanistan, Venezuela, Şili ve Almanya'nın da içinde bulunduğu 19 ülkeye, olayın soykırım olduğunu kabul ettirmeyi başaran Ermeni diasporası, tasarıyı 2015'te 100 ülke parlamentosundan geçirmeyi planlıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin veri toplama çalışmaları

Selvi, Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomik bakımdan güçlü bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Diasporanın çalışmalarının süreceğini anlatan Selvi, "Ermenilerin çalışmaları, 100'üncü yıla rastlayan 2015'te büyük patlama gösterecek ancak Türkiye Cumhuriyeti, siyasi ve iktisadi birliğini devam ettirdiği müddetçe bu çalışmalar herhangi bir netice vermeyecek. Burada en önemli hareket noktası, Türkiye'nin siyasi ve iktisadi gücünü sürdürebilmesine bağlı ve bunu başaracağını düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin 2015'e ilişkin amacının, Ermenilerin bir asırdır sürdürdüğü propagandaları neticesiz bırakmak olduğunu dile getiren Selvi, iddiaların, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki propaganda çalışmalarından ibaret olduğu yönünde veriler topladıklarını ifade etti. Bunların, kitap, makale, konferans ve seminer haline dönüştürülmesinin hedeflendiğini aktaran Selvi, "Kendi insanımızı güvenli bir ortamda bilgilendirmek, ikinci aşama olarak da Avrupa Parlamentosu ve dünyanın farklı ülkelerindeki parlamentolar üzerinde bunun bir propagandadan ibaret olduğunu, somut delillere dayanmadığını ortaya koymak, çalışmalarımızın esasını teşkil ediyor" görüşlerini iletti.

"Resmi kayıt ve somut delil mevcut değil"

Haluk Selvi, 1915'te yaşananların bir soykırım olmadığının hem Osmanlı Devleti'ne ait resmi kayıt ve belgelerde hem de İngiltere, Fransa, Rusya ve ABD arşiv kayıtlarında açıkça görüldüğünü söyledi.

Uluslararası arşivlerdeki belgelerin, dünya kamuoyuna anlatılması gerekliliğinin önemini vurgulayan Selvi, şunları kaydetti:

"Tarih bilimiyle doğrudan ilişkisi olmayan propaganda hadisesi. Bunu nereden çıkarıyoruz? İlk defa, Türkiye ile alakası olmayan Arjantin, bu soykırım iddialarını parlamentosunda kabul etmiş. ABD Senatosu üzerinde 24 Nisan'da hep baskı oluşturulur. Bu yıl da buna yönelik Ermenilerin çalışmaları var. Geçen yıl Erivan'daki toplantısında birçok Ermeni tarihçi, 'Artık 100'üncü yılda Türkiye'nin karşısına somut delillerle çıkmak zorundayız' ifadesini kullandı. Buradan ortaya çıkan açık bir şey var ki Ermeniler hala konuyu uluslararası bir adalet divanına veya mahkemeye götürecek somut delillere sahip değil. Zaten Osmanlı Devleti içinde de kasten Ermenileri imha etmekle ilgili bir belge ve doküman mevcut değil, yok. Zira savaş sırasındaki bütün kayıtlar elimizde var. Bunlar açıkça ortaya konuldu ama Avrupa parlamentoları ve ABD Senatosu üyeleri, hadiseyi bir taraf olarak ele aldıklarından dolayı Birinci Dünya Savaşı'nda kullandıkları Ermenileri temize çıkarmak ve onlara yeni bir hak ortamı oluşturmak için bu kozu Türkiye aleyhine açıkça kullanıyor."

Türkiye'nin, iddiaları kabul etmesi halinde 1,5 milyon Ermeniyi Türklerin katlettiğini kabul etmiş olacağını, uluslararası hukuka göre tazminat ödemek zorunda kalacağını, Ermenilerin ise Erzurum, Van, Kars ve Ardahan bölgesinin de kendilerine ait olduğunu iddia edeceğini belirterek, buna karşı dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ermeniler, 1915 Olaylarının Soykırım Olduğunu Kabul Ettiremeyecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement