Eroğlu: "Bu Sene Sayı Biraz Arttı, 2 Bin 435 Orman Yangını Çıktı" - Son Dakika
Güncel

Eroğlu: "Bu Sene Sayı Biraz Arttı, 2 Bin 435 Orman Yangını Çıktı"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu sene sayı biraz arttı, 2 bin 435 orman yangını çıktı, 8 bin 422 hektar alan yandı.

21.09.2016 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu sene sayı biraz arttı, 2 bin 435 orman yangını çıktı, 8 bin 422 hektar alan yandı." dedi.

Bakan Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, birçok ülkede orman varlığı azalırken Türkiye'de ormanların hem alanının hem de ağaç servetinin arttığını söyledi.

Dünyanın birçok yerinde orman yangını olduğuna dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Dünyada çok yangın oldu biz de teyakkuz halindeydik, önlemler aldık. Bizim ormancımız çok başarılı, en ileri teknolojiler şu anda bizde var. Amerika'dan yangınla mücadele teknolojisinde ileriyiz." diye konuştu.

Türkiye'de son 13 yılda orman alanlarının 1,5 milyon hektar, ağaç servetinin ise yüzde 30 artırıldığını, son 12 yılda 3 milyar 500 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Eroğlu, bu sene çok büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlatacaklarını bildirdi.

Bakan Eroğlu, ormancılığa yeni bir anlayış getirdiklerini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Orman teşkilatı önceden sadece ormanlık alanlarda faaliyet gösterirdi ama biz 2011 yılında orman teşkilatı artık bütün Türkiye'ye hizmet etsin, hatta yurt dışına da hizmet etsin diye bir karar aldık, teşkilatın vazife alanı genişledi. Artık orman teşkilatı her yerde var. Yılda 250 milyon fidanı toprakla buluşturuyoruz. 21 milyon metreküp odun üretimi yapılıyor, yılda 6 bin kilometre orman yolu yapılıyor. Ülke genelinin yüzde 30'u tamamen ormanların kontrolü altında. DSİ'nin de alanlarına dikkat edersek, Türkiye'nin yüzde 40'ının yönetiminden sorumluyuz."

"Yangınlarla 3 temel stratejide mücadele ediliyor"

Orman yangınlarıyla 3 temel stratejide mücadele edildiğini vurgulayan Bakan Eroğlu, "Yangın çıkmasını önlemek için eğitim çalışmaları, bilinçlendirme yapıyoruz. Sonra söndürme çalışması yapıyoruz, bir yerde yangın çıkarsa çok hızlı müdahale ediyoruz. Yanan alanları kendi haline terk etmiyoruz, yanan orman alanlarını başka maksatla kullanım için vermiyoruz, bir yıl içinde hızla rehabilite ediyoruz, ağaçlandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Eroğlu, yanan alanların hiçbir şekilde başka amaçla kullanılmadığına dikkati çekerek, orman yangınları konusunda kamu spotlarıyla milyonlarca vatandaşı bilinçlendirdiklerini anlattı.

Orman yangınlarıyla mücadelede eğitime çok önem verdiklerine işaret eden Eroğlu, 10 ülkeden 60 teknik elemana eğitim verdiklerini söyledi.

Bakan Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede teşkilatın kapasitesine ilişkin şu bilgileri aktardı:

"Orman yangınlarıyla mücadelede 11 bin yangın işçimiz, 3 bin teknik elemanımız, 5 bin memurumuz toplamda 19 bin personelimiz görev yapıyor. Yaklaşık 979 arazöz, 282 su tankeri, 534 ilk müdahale aracı ve 189 dozer ile sahada teyakkuz halindeyiz. 5 amfibik uçak, 24 su atar helikopter, 6 idari helikopterimiz var. Yangınlarla mücadele etmek için çok sayıda gölet inşa ettik."

Bakan Eroğlu, 776 kuleden 24 saat ormanların gözetlendiğini bildirdi.

"Bu yıl 8 bin 422 hektar alan zarar gördü"

Bu yılın ilk yarısında aylık sıcaklık rekorları kırıldığını belirten Eroğlu, son on yılda yangınların yüzde 84'ünün ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 13'ünün yıldırım düşmesinden, yüzde 3'ünün ise kasıtlı olarak ormanların yakılmasından çıktığını ifade etti.

Bakan Eroğlu, 2006-2015 yıllarında ortalama 2 bin 330 yangın çıktığını aktararak, "Bu yıllar arasında, yılda ortalama 8 bin 900 hektar alan zarar görmüş. Bu sene sayı biraz arttı, 2 bin 435 orman yangını çıktı, 8 bin 422 hektar alan yandı. Yıllık ortalamaya yakın ama geçen seneden biraz yüksek, sebebi sıcaklık." diye konuştu.

Bu yılın yangın verilerine ilişkin ise Eroğlu, "Bizde yangın türü iki şekilde, bir orman yandığı zaman bir tepe yangınında orman bitiyor, örtü yangınında ise hayat devam ediyor, ilkbahar ile birlikte orman kendisini yeniliyor. Bu yıl 2 bin 435 yangında 3 bin 446 hektar örtü yangını, 4 bin 976 hektar alan ise tepe yangını oldu." dedi.

Bakan Eroğlu, yangınlara kısa sürede müdahale edildiğini, bu sene ilk defa "karşı ateş" yönteminin uygulandığını anlattı.

Türkiye'de yangınlarla ilgili planlama yapılması gerektiğine dikkati çeken Eroğlu, yeni AFAD toplantısında bu konunun görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Eroğlu, dünyadaki orman yangınlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede birçok ülkeye göre daha başarılı olduğunu söyledi.

Orman köylülerine destek olmak için gelir getirici bölgelerde masrafın yüzde 65'inin bakanlık, yüzde 35'inin ise vatandaş tarafından karşılanacağı bir destek programı oluşturduklarını anımsatan Eroğlu, bu konuda gerekli talimatları verdiğini kaydetti.

Toplantının ardından, orman yangınlarıyla mücadele konusunda vatandaşları bilgilendirmek için Türkiye'yi dolaşan gezici tırın tanıtımı yapıldı.

Eroğlu: "Bu Sene Sayı Biraz Arttı, 2 Bin 435 Orman Yangını Çıktı"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eroğlu: 'Bu Sene Sayı Biraz Arttı, 2 Bin 435 Orman Yangını Çıktı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement