Eroğlu, Çay İlçesinde Toplu Temel Atma ve Açılış Törenine Katıldı - Son Dakika
Güncel

Eroğlu, Çay İlçesinde Toplu Temel Atma ve Açılış Törenine Katıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'nun açıklamaları Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Şu ana kadar bin 500 dereyi ıslah ettik. Bu bir rekordur" dedi.

15.10.2015 22:18  Güncelleme: 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Şu ana kadar bin 500 dereyi ıslah ettik. Bu bir rekordur. Hatta Afyonkarahisar'da 150'ye yakın dere ıslah edildi. Karadeniz'de de çok dere ıslahı var. Bunların hepsini 2019 yılına kadar bitireceğiz" dedi. Eroğlu, Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde toplu temel atma ve açılış törenine katıldı. Belediye Meydanı'nda düzenlenen tören sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eroğlu, 20 yıl önce Türkiye'de 3 yerde nükleer santral kurulmasıyla bir çalışma yapıldığını belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un da muhtemelen bu duruma değindiğini ifade eden Eroğlu, "Biri Sinop, birisi Akkuyu, birisi de İğneada. Şu anda Sinop ve Akkuyu'da yapılıyor" dedi.

İğneada ile ilgili daha önce yapılan çalışmaların milli parkların koruma alanında olmadığına dikkati çeken Eroğlu, şöyle konuştu; "İkincisi de şu anda böyle bir talep, herhangi bir müracaat yok. Sadece sayın Bakanımız daha önce burada böyle bir çalışma yapıldığını ifade etmiş. Tamam bizden herhangi bir talep yok. Bu konuda bir çalışma da bize henüz intikal etmiş değil. Kaldı ki o alan da tamamen milli parkların dışında olan bir alan."

Karadeniz'de meydana gelen sel felaketiyle ilgili soru üzerine Eroğlu, "Karadeniz'de biliyorsunuz biz daha önce ikaz ettik. Hatta ben Twitter'dan da çoğu kere ilan ediyorum. Herhangi bir sıkıntı yok. Sadece kullanılmayan dere kenarındaki bir evde yıkılma var" dedi.Herhangi bir can ve mal kaybı olmadığına dikkati çeken Eroğlu, şunları kaydetti; "Dolayısıyla can kaybı Allah'a şükür yok. Çünkü biz orada pek çok Karadeniz'deki dereleri ıslah ettik. Islah etmeye de devam ediyoruz. Ayrıca biz Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi kapsamında oraya DSİ olarak 100 milyon lira, yani 100 trilyon ayırdık. Şu anda bütün DSİ ekipleri orada, araçlar, gereçler orada biliyorsunuz. Artvin ve Hopa'da da bir sıkıntı olmuştu ekiplerimiz gece çalışıyor. Fakat bizim vatandaşlardan da talebimiz, dere yataklarının işgal edilmemesi lazım.2006 ve 2010 yıllarında çıkmış olan 2 Başbakanlık genelgesi var. Bu genelge mucibince dere yataklarının üzerine yapılacak köprü, sanat yapıları, menfezler veya yan tarafına yapılacak olan yollar ve tesislerde belediye, özel idare, karayolları kim yapacaksa mutlaka DSİ'den görüş almaları gerekiyor. Buna göre 1 ay içinde görüş vermek durumunda. Şu ana kadar bin 500 dereyi ıslah ettik. Bu bir rekordur. Hatta Afyonkarahisar'da 150'ye yakın dere ıslah edildi. Karadeniz'de de çok dere ıslahı var. Bunların hepsini 2019 yılına kadar bitireceğiz. Ben Trabzon'da ve o bölgede yaşayanlara geçmiş olsun diyorum." Türkiye'de su sıkıntısı yaşanmayacağını vurgulayan Eroğlu, "Çünkü biz bununla ilgili birçok temel attık" dedi.

Polatlı'ya temel attıklarını ifade eden Eroğlu, "Faraza 2060 yılına kadar su ihtiyacı karşılanacak. Afyonkarahisar'da 700 bin kişiye yetecek kadar, 2070 yılına kadar yetecek su var. Türkiye'de böyle bir risk yok. Çünkü biz bu konuda tecrübeliyiz ve çok iyi planlama yapıyoruz. Mesela geçen sene Budapeşte'de Birleşmiş Milletler'in bir zirvesi oldu. Bilhassa beni davet ettiler. Bu zirvenin konusu büyük metropollerde kurak dönemlerde su sıkıntısının nasıl atlatılacağıydı. Orada ben de Türkiye'de yaptıklarımızı anlattım" diye konuştu.İçinde bulunulan dönemde çölleşmeyle alakalı 12. Taraflar Konferansı'nın başkanlığını yürüttüğünü söyleyen Eroğlu, "2 yıl süresince Türkiye olarak başkan benim. BM'nin Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı Başkanı şu anda benim. 2 yıl süreyle dünyaya her türlü desteği vereceğiz" ifadelerini kullandı. Türkiye'deki bölgesel kalkınma projelerini anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "2019 yılı çok büyük bir hedef. İstikrar bu bakımdan önemli. 1 Kasım da bu bakımdan önemli. Biz eğer tek başına iktidar olursak 2019 yılına kadar Konya Ovası Projesi'ni bitireceğiz. GAP'ı bitiriyoruz. Doğu Anadolu Projesi'ni (DAP) bitiriyoruz, Doğu Karadeniz Projesi'ni (DOKAP) bitiriyoruz. BATKEP adıyla bilinen Batı Karadeniz Gelişim Projesi'ni bitiriyoruz. Orta Anadolu Gelişim Projesi'ni, Ege Bölgesi Gelişim Projesi'ni (EGEGEP), Akdeniz Gelişim Projesi, bütün Marmara ve Trakya'daki kalkınma ve gelişim projelerini tamamlayacağız. Çünkü bu konuda neyi ne zaman yapacağımızı belirledik."

Eroğlu, Çay İlçesinde Toplu Temel Atma ve Açılış Törenine Katıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eroğlu, Çay İlçesinde Toplu Temel Atma ve Açılış Törenine Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement