Eroğlu: "Doğu Akdeniz'de Kan Akmayan Tek Ülke Kıbrıs'tır ve Bu da Türkiye'nin Etkin ve Fiili... - Son Dakika
Dünya

Eroğlu: "Doğu Akdeniz'de Kan Akmayan Tek Ülke Kıbrıs'tır ve Bu da Türkiye'nin Etkin ve Fiili...

KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Dr. Derviş Eroğlu, Doğu Akdeniz’de kan akmayan tek ülkenin Kıbrıs olduğunu ve bunun da Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden kaynaklandığını söyledi.

26.02.2015 09:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Dr. Derviş Eroğlu, Doğu Akdeniz'de kan akmayan tek ülkenin Kıbrıs olduğunu ve bunun da Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinden kaynaklandığını söyledi. Türkiye'nin garantörlüğünün bulunmayacağı bir anlaşmanın anlaşma olamayacağına vurgu yapan Eroğlu, "Vizyonum, Kıbrıs Türk halkının uluslararası toplumla entegrasyonunu ve milli güvenliğini aynı anda öne çıkaran bir anlayıştır" dedi.

Seçim bürosundan yapılan açıklamaya göre, Eroğlu Salı günü Değirmenlik, Minareliköy ve Demirhan'ı ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi. Eroğlu'na ana muhalefet partisi UBP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa İlçe Başkanı ve Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu, UBP Lefkoşa milletvekilleri Zorlu Töre ve Ersin Tatar ile Demokrat Parti-Ulusal Güçler(DP-UG) Lefkoşa Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu eşlik etti. Konuşma sonrasında ikram edilen yiyecek ve içeceklerin masaya serili olan Türkiye ve KKTC bayraklarının üzerinde yenmesi ise sosyal medyada tenkit konusu oldu.

"CUMHURİYETÇİ TÜRK PARTİSİ ÇÖZÜM KELİMESİNDEN BAŞKA BİR ŞEY BİLMİYOR"

Derviş Eroğlu, önümüzdeki dönem tekrar müzakere masasına oturmak ve müzakereleri bir sonuca bağlamak üzere UBP ve DP-UG'nin desteğiyle tekrar aday olduğunu ifade ederek, "Tabi şu anda muhatabım yok" dedi. Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis'in çeşitli bahanelerle masadan kalktığına vurgu yapan Eroğlu, karşılıklı pazarlıkların başlayacağı bir aşamada Rum liderin kaçtığını belirtti. Halen müzakere masasında bulunduğunu söyleyen Eroğlu, "Maalesef Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Eroğlu anlaşma istemez diye konuşmaya devam ediyor. Adaylarını tanıtma gecesinde aynı şeyler tekrarlandı" dedi.

"CTP çözüm kelimesinden başka bir şey bilmiyor" diyen Eroğlu, şöyle devam etti:

"Öncelikle Rum'un anlaşma isteyip istemediğinin sorgulanması lazım. Bunu sorgulayıp bugünkü pozisyona baktığınız zaman anlaşma niyetinde olmadıklarını anlarsınız. Bizi dışlayıp Kıbrıs Cumhuriyeti'ne sahip çıktıklarını ve bu cumhuriyetin BM ve AB üyesi olduğunu dikkate alırsanız, bizimle niye anlaşsınlar? 2004'teki referandumda Rumlar hayır demişti, Türk tarafı da evet demişti. Dönemin BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi'ne rapor yazmıştı. Raporda Türkler bir anlaşma için kendi devletlerinden bile vazgeçmeyi göze almışlardır; Rum tarafı ise Türklerle gücü ve refahı paylaşmak istemedikleri için hayır demişlerdir. Dolayısıyla Türklerin üzerindeki ambargolar kaldırılmalıdır. Bu raporun akıbeti ne oldu diye sorarsanız, maalesef Rusya tarafından veto edildi ve BM raflarında kaldı. Güvenlik Konseyi'nde veto hakkı bulunan 5 ülkeden üçü; Rusya, Çin ve Fransa, Rumların yanında yer alıyor."

"KAMPLAŞMA BİZE ZARAR VERİR"

Kendisinin bir görevinin de Rumların gerçekten çözüm isteyip istemediğini dünyaya sorgulatmak olduğunun altını çizen Eroğlu, içte anlaşma ister-istemez diye kamplaşma oluşturulmasının zararlı olduğunu belirtti. Dünyaya tek ses verilmesinin önemine de vurgu yapan Eroğlu, "Maalesef CTP ve en başta Talat Bey sürekli olarak benim anlaşma istemediğimi söylüyor. Kendisi de 5 yıl cumhurbaşkanlığı yaptı, niye anlaşamadı?" dedi.

"Talat Bey, Hristofyas ile bir anlaşma yaptı da ben mi bozdum?" diyen Eroğlu, "Sırf ideolojik düşüncelerle kendi kendimizi uzlaşmaz göstermenin Kıbrıs Türk halkına zerre kadar katkısı olmayacak" diye konuştu.

"SEN DE ANLAŞAMADIN, DEMEK Kİ RUMLAR UZLAŞMAZ"

Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adayların tanıtım etkinliğine baktım, 'Eroğlu ile bir 5 yıl daha kaybetmeye hayır. Eroğlu gitmelidir' diyorlar. Ben müzakere masasında Talat Bey'in bıraktığı yerden devam edeceğimin taahhüdünü verdim. Seçildim ve 1 ay sonra masaya oturdum. Anastasiadis seçildi. 1 yıl sonra masaya geldi. Dünyanın bizi anlamasını istersek, birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Birbirimizi suçlayarak bir yere varamayız. Sen 5 yıl oturdun bir anlaşma sağlayamadın. Demek ki Rumlar uzlaşmaz. Masaya ben oturdum. Senin 2 yıl görüştüğün Hrisyofyas ile ben de 2 yıl görüştüm, anlaşamadık. Anastasiadis geldi, masadan kaçtı."

"GARANTÖRLÜK OLMADAN BU İŞ OLMAZ"

Başta Orta Doğu olmak üzere birçok yerde savaşlar yaşanıp, kan aktığına dikkat çeken Eroğlu, bölgede barışın olduğu ve kanın akmadığı tek ülkenin Kıbrıs olduğunu söyledi. Bunun da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sayesinde olduğuna vurgu yapan Derviş Eroğlu, "Demek ki Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi olmadan bu iş olmaz" dedi. Kıbrıs adasında barışın şu an var olduğunu, tek eksiğin ise anlaşma olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Rumların da niyeti varsa masaya gelsinler. Anlaşmanın yeri masadır" şeklinde konuştu.

Vizyonunun Kıbrıs Türk halkını uluslararası toplumla entegrasyonunu ve milli güvenliğini aynı anda öne çıkaran bir anlayış olduğuna dikkat çeken Eroğlu, "Misyonum da müzakerelerin yapılandırılmış, sonuç odaklı olması ve müzakerelerin takvimlendirilmesinde anlaşmayı sağlamaktır" dedi.

Müzakerelerin 47 yıldır ucu açık bir şekilde devam ettiğinin altını çizen Derviş Eroğlu, müzakereleri zaman takvimine koymak ve 2 yıl içinde bir sonuca gitmeyi hedeflediğini belirtti. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Eroğlu: 'Doğu Akdeniz'de Kan Akmayan Tek Ülke Kıbrıs'tır ve Bu da Türkiye'nin Etkin ve Fiili... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement