Erol Eşrefoğlu'nun "Kara Para Aklama " Davasında Karar - Son Dakika
Güncel

Erol Eşrefoğlu'nun "Kara Para Aklama " Davasında Karar

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları, bu örgüte üye oldukları ve kara para akladıkları" iddiasıyla 218 sanığın yargılandığı davada, iş adamı Erol Eşrefoğlu (Evcil) 15 yıl, Hüseyin Kayapalı ise 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

21.06.2012 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları, bu örgüte üye oldukları ve kara para akladıkları" iddiasıyla 218 sanığın yargılandığı davada, iş adamı Erol Eşrefoğlu (Evcil) 15 yıl, Hüseyin Kayapalı ise 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Hüseyin Kayapalı ile Halil İbrahim Uysal'ın katıldı. Davada tutuksuz yargılanan ve mahkeme kararıyla "Eşrefoğlu" soyadını aldığı anlaşılan Erol Evcil'in de aralarında bulunduğu diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Sanıkların avukatlarının son savunmalarını bildirmelerinin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ahmet Büyükdoğan, Erol Eşrefoğlu, Fettah Erdem, Hakan Karakurt, Halil İbrahim Uysal, Hüseyin Kayapalı, İlyas Uç, Mehmet Atak ve Yusuf İlhan'ın, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgütü yönetmek" suçlarını işlediklerini belirten mahkeme heyeti, bu suçun işleniş biçimi, sanıkların şahsi, sosyal ve ekonomik durumları göz önüne alınarak cezanın belirlenmesinde alt sınırdan uzaklaşıldığı kaydedildi.

Erol Eşrefoğlu ile Hüseyin Kayapalı'yı eylemlerine uyan TCK'nın 220'nci maddesinin 1'inci fıkrası uyarınca yasal arttırım ve indirimleri de uygulayarak 4 yıl 2'şer ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, bu sanıkları "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçundan 6 yıl 8'er ay hapis 1 milyon 250'şer bin TL adli para, "dolandırıcılık" suçundan da 4 yıl 2'şer ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, Kayapalı'yı ayrıca "ruhsatsız mermi bulundurmak" suçundan da 10 ay hapis cezasına mahkum etti.

Böylece, Erol Eşrefoğlu, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek",

"suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" ve "dolandırıcılık" suçlarından toplam 15 yıl, Kayapalı ise bu suçların yanı sıra "ruhsatsız mermi bulundurmak" suçuyla birlikte 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme heyeti, davanın diğer 82 sanığını da, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüte üye olmak veya yardım etmek", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" ve

"dolandırıcılık" suçlarından 10 ay ile 10 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırırken, bu sanıkların 58'inin 1 milyon 250'şer biner TL, 11'inin de 1 milyon 875'şer biner TL adli para cezası ödemesine hükmetti. Adli para cezalarının sanıklardan 24 eşit taksitle tahsil edilmesini, taksitlerden birisinin zamanında ödenmemesi halinde geri kalanının tamamının bir defada alınmasını ve ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, bazı sanıklardan ele geçirilen silahların örgütsel faaliyette kullanıldığına dair bir delil elde edilemediğini, kurulan örgütün silahlı örgüt olarak kabulünü gerektirecek nitelikte bir delil bulunmadığını bildirdi.

Davanın 130 sanığının haklarındaki suçlamalara ilişkin beraatına karar veren mahkeme heyeti, yargılama aşamasında hayatını kaybeden 3 sanık hakkındaki davanın düşürülmesine, bugüne kadar savunması alınamayan bir sanık hakkındaki dosyanın da ayrılmasına hükmetti.

Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 27 Haziran 2006 tarihli kararıyla el konulan Aman Petrol Ürünleri ve Turizm Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi, Denge Televizyon Yapımcılık Yayıncılık ve Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Erege Metal Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Kayapalı Nilüfer Turizm Seyahat ve Otobüs İşletmeciliği Ticaret Limited Şirketi, Bursa Kayapalı Nilüfer Turizm ve Otobüs İşletmeciliği Ticaret Limited Şirketi, Sidemir Sivas Demir Çelik İşletmeleri Anonim Şirketi ile Sivyat Sivas Sanayi Yatırım Ticaret Anonim Şirketi'nin de aralarında bulunduğu 19 şirketin yönetim kurullarının sanıklar tarafından oluşturulduğunu belirten mahkeme heyeti, şirketlerin sanıklardan Erol Eşrefoğlu ve Hüseyin Kayapalı elebaşılığında oluşturulan suç örgütü tarafından idare edilerek, kara para aklama faaliyeti işleminde kullandıkları anlaşıldığını bildirdi.

Mahkeme heyeti, bu şirketlerin tüzel kişiliklerine ait mal varlığı değerlerinin, yönetim ve denetim kurullarında görevli olan kişilerin üzerinde bulunan şirketlerin faaliyetlerinden kaynaklı gelir ve kazanımları ile hisseleri oranında mal varlıklarının müsaderesine (zor alımına) hükmetti.

Adli emanette kayıtlı olan 52 milyon 820 bin 70 liranın da suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama faaliyeti çerçevesinde elde edildiği anlaşıldığından müsaderesine karar veren mahkeme heyeti, Sivas Demir Çelik İşletmeleri ve Sivyat Sivas Sanayi Yatırım ve Ticaret AŞ'nin borcuna mahsuben Ergene Metal Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından TMSF Tahsilat Daire Başkanlığı geçici hesaplarında bekletilen ve 2004 tarihinde yatırıldığı anlaşılan toplam 6 milyon 390 bin doların da müsaderesine karar verdi.

Erol Eşrefoğlu ile Hüseyin Kayapalı'nın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların çeşitli taşınmaz ve araçların müsaderesine karar veren mahkeme heyeti, adli emanette kayıtlı 1 adet 3 gram ağırlığında değersiz kemik dişin de sahibine iadesine hükmetti.

Muhabir: Funda Kılıçerli/ Neşat Ergül

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erol Eşrefoğlu'nun 'Kara Para Aklama ' Davasında Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.


Advertisement