Ersoy'dan Düşen Uçağın Yöneticilerine Suçlama - Son Dakika
Güncel

Ersoy'dan Düşen Uçağın Yöneticilerine Suçlama

Ersoy\'dan Düşen Uçağın Yöneticilerine Suçlama

Isparta'da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın 26. duruşması görüldü.

03.07.2014 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın 26. duruşması görüldü. Duruşmada Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, düşen uçağın şirketinin yöneticilerini olası kasıtla birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekle suçladı.

Keçiborlu yakınlarında düşen Atlasjet uçağıyla ilgili davanın Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasına tutuksuz sanıklardan Atlasjet Yönetimi Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, dönemin Atlasjet Şirketi Genel Müdürü Tuncay Doğaner, dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile yardımcısı Oktay Erdağı ile sanıklardan Şerif Erbilgin, Fikri Zafer Dinçer, Necati Küçük, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatlar katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti kazazede yakınlarının avukatlarının, sanıkların taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme yerine bilinçli taksir ve olası kasıt suçuyla yargılanmaları talebini kabul etmişti. Davanın seyrini değiştiren bu gelişmeyle birlikte mahkeme, bilinçli kasta yönelik ek savunma verilmesini istedi.

DOSYA BİRLEŞTİ

Bugünkü duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Suat Yürekli, Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile yardımcısı Oktay Erdağı'na yönelik bu kazayla ilgili açılan ve Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen görevi kötüye kullanma suçlamasına yönelik dosyanın Isparta'dan görülen dosya ile birleştirilmesine yönelik Yargıtay kararını okumasıyla başladı. Böylece dosyalar birleştirildi. Kazazede yakınlarının avukatlarından Şehnaz Yüzer, dosyanın birleştirilse bile sanıkların bilinçli taksir ve olası kasıttan yargılanmalarının göz önüne alınmasını istedi. Diğer kazazede avukatları, Ankara'dan dosya geldikten sonra beyanda bulunacaklarını söyledi.

"BİLİNÇLİ TAKSİR OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ"

Sanıklardan Oktay Erdağ'ın avukatı Mehmet Toker, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü raporunda tespit edilen eksikliklerin uçağın uçuşuna engel olmayacak yönde eksiklikler olduğunu belirterek, bunun bilinçli taksir olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Oktay Erdağı ve Ali Arıduru da savunmalarını sonra vereceklerini ifade etti.

"EN FAZLA TAZMİNATI BEN ÖDEDİM"

Duruşmaya damgasını vuran ise düşen uçağı Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketinden kiralayan Atlasjet Hava Yolları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy oldu. Ersoy, World Focus şirketinin yöneticilerini olası kasıtla birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekle suçladı. Kendisinin de bu davada yargılandığını belirten Ersoy, "Uçağın taşıyıcılık sorumluluğu firmaya aittir. Bizim burada sorumluluğumuz yolcular açısından mali sorumluluktur. Ben düşük olmasına rağmen bu uçakta hayatın kaybedenlerin yakınlarına ödenecek tazminat bedelini iki katına çıkarttım. 38 kişi ile ibralaştım. 11 kişi ABD'de açılan davanın sonucu bekliyor. Ancak onlar benim ödediğimden daha düşük alacaklar. Şimdi bu durumu bile düzeltmeye çalışıyorum. Yani biz üzerimize düşen sorumluluğu fazlasıyla yerine getirdik. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek tazminat bedeli olan 600 bin dolar tazminatı ödedim" dedi.

YÖNETİCİLERİ SUÇLADI

Uçağın düşmesinin nedenin pilotaj hatası olduğunu belirten Ersoy, "Eğer uçakta erken uyarı cihazı olsaydı pilotun uçağı indirme imkanı vardı. Yere yakınlaşma cihazı 15 gündür arızalıymış. Tüm pilotlar bu arızayı bilerek ve kabul ederek uçurmuşlar. O alet Eritre'deki uçaktan sökülerek bu uçağa arızalı olarak takılmış. Aslında alet arıza kaydı vermiş ama pilot uçmayı kabul etmiş. Duruşmalarda o dönem şirketin ortaklarından olan Yavuz Çizmeci, sadece şirketin ortağıyım diyor. Çizmeci'nin kendisine özel bakım hangarı bile var. Bu uçağın sahibi. Bu konulardan habersiz olmasının ihtimali sıfır. 15 gün boyunca arızalı parçayla uçak uçmuş merhum pilotlar ve bu süre içinde o uçağı uçuran pilotlar bilinçli taksir suçunu işlemişler. Ayrıca siz B kategorisindeki bir havalimanına ilk defa uçuş yapıyorsunuz. Pilotların eğitimleri verilmiyor. Pilot gitmek istemiyor ancak dönemin World Focus Genel Müdürü Aydın Kızıltan pilotu tehdit ediyor. Eğer eğitim verilseydi belki bu kaza olmayacaktı" dedi. Ersoy, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, World Focus tarafından denetimlerde kandırıldığını evrakta sahtecilik yapıldığı suçlamasında da bulundu. Ersoy, kazanın olduğu sırada yönetici pozisyonundaki 6 kişinin kasıtlı adam öldürme suçu işlediklerini öne sürdü.

BAKIM MÜDÜRÜ REDDETTİ

Düşen uçağın o dönem bakım müdürü olan Fikri Zafer Dinçer ise 27 yıllık çalışma hayatı boyunca en ufak şaibe götürecek bir durumda bile uçağı seferden almamazlık etmediğini söyledi. Sanık avukatları da daha sonda savunma vereceklerini belirttiler. Duruşma 21 Ekim 2014 tarihine ertelendi.

"SUÇLAR BİRLİKTE İŞLENMİŞTİR"

Adliyle çıkışında Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. Kazazede yakını avukatlarından Şehnaz Yüzer ise kendilerinin yıllardır söylediklerinin bugün Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy tarafından söylendiğini belirtti. Yüzer, "Uçaklarla ilgili bilgiler yıllarca bizden gizlendi. Biz davanın başından beri söylüyoruz. Kazada 57 can gitti. Kimse gözaltına alındı mı? Şirketin uçuşları bir saat durduruldu mu? Mahkeme heyetinin bilinçli taksir iddiasıyla sanıklara ek savunma vermesinin ardından sanıklar kendi aralarındaki iş birliğini artık sürdüremeyeceklerine karar verdi. Ben temizim o kirli, ben suçsuzum o suçlu denilmiştir. Burada suçlar birlikte işlenmiştir" diye konuştu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul'dan Isparta'ya gelen Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketine ait yolcu uçağı 30 Kasım 2007'de, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkisinde düşmüş, kazada 7'si mürettebat 57 kişi ölmüştü. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ersoy'dan Düşen Uçağın Yöneticilerine Suçlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement