Erzurum - Ayvalı Barajı'nda Davul ve Zurnalı Su Tutma Töreni - Son Dakika
Güncel

Erzurum - Ayvalı Barajı'nda Davul ve Zurnalı Su Tutma Töreni

Erzurum - Ayvalı Barajı\'nda Davul ve Zurnalı Su Tutma Töreni

Ayvalı Barajı'nda davul ve zurnalı su tutma töreni ÇORUH Nehri'nin kolu Oltu Çayı üzerine 400 milyon dolar harcanarak yaptırılan Ayvalı Barajı ve HES'te törenle su tutmaya başlandı.

15.01.2015 18:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ayvalı Barajı'nda davul ve zurnalı su tutma töreni

ÇORUH Nehri'nin kolu Oltu Çayı üzerine 400 milyon dolar harcanarak yaptırılan Ayvalı Barajı ve HES'te törenle su tutmaya başlandı. Davul ve zurna eşliğinde halayların çekildiği törende, Ayvalı barajı ve HES, Mayıs ayından itibaren elektrik enerjisi üretecek.

Erzurum'a 150 kilometre uzaklıktaki Olur ve Oltu ilçeleri sınırlarında Özdoğan Grup ve DSİ Bölge Müdürlüğü'nün kontrolünde 14 Mart 2011'de yapımına başlanan Ayvalı Barajı bugün itibariyle su tutmaya başladı. Toplam yüksekliği 177 metre, kret genişliği ise 390 metre olan Ayvalı Barajı yapım aşaması tamamlanarak elektrik üretme aşamasına geldi. Silindirle sıkıştırılmış beton tekniğiyle yapılan barajda 130,5 megawatt, etek santralinde ise can suyu vermek amacıyla 5,5 megawattlık enerji üretimi gerçekleşecek. Özdoğan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Özdoğan, baraj için yapılan yer istimlaklara yüksek kamulaştırma bedeli ödediklerini bunun Türkiye'de başka bir örneğinin olmadığını iddia etti. Ayvalı'nın dünyada 4'üncü, Avrupa'nın ise en yüksek barajı olduğuna vurgulayan Zeynel Özdoğan, "Barajın yapım aşamasında bin 200 kişi çalışmış olup, yöreye büyük bir ekonomik girdi sağlanmıştır. Şu an itibariyle de 780 kişi çalışmaktadır. Ayvalı Barajı, sanıyorum Mayıs ayının sonlarına doğru yani kısa bir zaman sonra enerji üretimine geçecektir" dedi.

DSİ Erzurum Bölge Müdürü Sebahattin Çapkınoğlu ise Çoruh Nehri üzerinde 13 noktada çalışma yaptıklarını belirterek bu noktalardan birinin de Ayvalı Barajı ve HES İnşaatı olduğunu söyledi. Oltu Çayı üzerinde DSİ'nin 3 çalışması olduğuna değinen Çapkınoğlu, bu projelerin faaliyete geçmesi halinde ülkenin enerji üretimine ciddi katkı sağlayacağını kaydetti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirten Olur Kaymakamı Fatih Dülgeroğlu da "Ülkemiz petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olmadığı için yenilenebilir, temiz enerji üretme potansiyeline sahip olan HES projelerinin önemi artmaktadır" diye konuştu.

Oltu İlçe Müftüsü Vahittin Kaim'in yaptığı dua sonrası kurban kesilerek konfeti ve havai fişek eşliğinde Ayvalı Barajı ve HES'te su tutma töreni gerçekleştirildi. Ardından davul-zurna eşliğinde törene katılan vatandaşlar halay çekti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum - Ayvalı Barajı'nda Davul ve Zurnalı Su Tutma Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement