Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nden Hâfız Faruk Kaleli'ye Vefa - Son Dakika
Yerel

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nden Hâfız Faruk Kaleli'ye Vefa

Erzurum Büyükşehir Belediyesi\'nden Hâfız Faruk Kaleli\'ye Vefa

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ŞEHİRDER’le ortaklaşa düzenlediği programla, ölümünün 68.yıldönümünde, Erzurum türkülerinin kaynak kişisi olup adeta unutulmaya terk edilen Hâfız Faruk Kaleli’ye vefa gecesi düzenliyor.

15.11.2015 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ŞEHİRDER'le ortaklaşa düzenlediği programla, ölümünün 68.yıldönümünde, Erzurum türkülerinin kaynak kişisi olup adeta unutulmaya terk edilen Hafız Faruk Kaleli'ye vefa gecesi düzenliyor.

Yıldız, Pasinli Güzel, Yemen Türküsü, Billur Piyale, Yayla Türküsü, Yandı Canım Tende Ey Ruh-i Revanım Bir Su Ver, Ey Gönül İçmek Dilersen Cam-ı Cem, Erzurum Çarşı Pazar (Sarı Gelin) gibi birçok Erzurum türküsünü TRT repertuarına kazandıran ve 22 Kasım 1947'de vefat eden Hafız Faruk Kaleli, ilk defa böylesine büyük bir programda anılmış ve yeni nesillere tanıtılmış olacak.

Erzurum'da muallimlik yaptığı zamanlarda Faruk Kaleli'yle tanışan Türk edebiyatının güçlü ismi Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir adlı eserinde Kaleli hakkında şu çok önemli tespitleri yapmıştır:

"Erzurum'da öteden beri devam eden bu iki başlı musiki geleneğinin son varisi şimdi erken ölümüne yandığımız Faruk Kaleli idi. Bu süzme insan o kadar bu musiki ile hemhal yaşamıştı ki, halim yüzü Hüseyniden henüz kanatlanmış bir nağmeye benzerdi. Şimdi ara sıra radyoda onun repertuarından bir türküye tesadüf ettiğim zaman 1924 yazında bu havaları dinlediğim günleri büsbütün başka bir hasretle hatırlıyorum. Yine onun söyledikleri arasında Bursalı İsmail Hakkı'nın bir Celvet nefesi vardı ki, hem güftesi, hem bestesi ile unutulmaması lazım gelen eserler arasındadır.

……

Hasankale ılıcasında kubbeyi tepesinden atacak kadar gür sesiyle besteler okuyan bu coşkun adamın tekke şiirinin tarihinde bir yeri olması lazımdır."

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği ile ortaklaşa yapacağı programda Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nesrin Feyzioğlu "Faruk Kaleli'nin Sanatı ve Şahsiyeti" konulu bir konuşma yaptıktan sonra Erzurumlu usta ses sanatçısı Mehmet Çalmaşur ve korosu Hafız Faruk Kaleli'nin kaynak kişisi olduğu türküleri seslendirecek. Program 23 Kasım Pazartesi saat 18.30'da Yenişehir'deki EBB Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. "Hafız Faruk Kaleli'ye Vefa Gecesi"ne Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen tüm halkımızı davet etti. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nden Hâfız Faruk Kaleli'ye Vefa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement