Dünyada Nadir Görülen Böcek Ankara ve Erzurum'da Ortaya Çıktı - Son Dakika
Yaşam

Dünyada Nadir Görülen Böcek Ankara ve Erzurum'da Ortaya Çıktı

Dünyada Nadir Görülen Böcek Ankara ve Erzurum\'da Ortaya Çıktı

Erzurum'da ve Başkent'te türüne az rastlanan ve dünyanın en güçlü böceği olarak bilinen gergedan böceği bulundu.

05.07.2015 10:18  Güncelleme: 10:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da bir kahvehanede dünya genelinde nadir olarak görülen gergedan böceği bulundu. 250 bin TL değerindeki ender rastlanan gergedan böceğini bulan Hasan Köseoğlu, bilimsel olarak böceği incelemek isteyen uzmanları davet etti.

Ankara'nın Mamak ilçesinde yaşayan Koray Aslan da, Latince adı "Oryctes Nasicornis" olan "gergedan böceği" buldu. Aslan, dünyanın en güçlü böceği olduğu belirtilen ve nadir bulunması nedeniyle yurt dışında yüksek fiyatlardan alıcı bulan böceği yolda yürürken tesadüf eseri bulduğunu söyledi.

YURT DIŞINDA DUDAK UÇUKLATAN FİYATLARA SATILIYOR

Yurt dışında dudak uçuklatıcı fiyatlara satılan, dünyanın en güçlü böceği olarak da bilinen gergedan böceğine Erzurum'da rastlandı. Erzurum'un Gürcükapı semtindeki bir kahvehanede bulunan gergedan böceği, kahvehane işletmecisi Hasan Köseoğlu tarafından koruma altına alındı. Böceği, kahvehaneyi temizlediği esnada su birikintisinin olduğu yerde bulan Köseoğlu, bilimsel olarak böceği incelemek isteyenlere çağrıda bulundu. Böceği veterinere götürdüklerini söyleyen Hasan Köseoğlu, böceği nasıl bulduğunu anlattı.

"KAHVENİN HER YERİNİ ARADIM BAŞKA BULAMADIM"

Öğle saatinde kahvehaneyi temizlemek istediği esnada böcekle karşılaştığını ifade eden Köseoğlu, "Kahvehaneyi süpürürken gergedan böceğini buldum. Görünce ilk başta çok şaşırdım. En başta tabi gergedan böceği olduğunu anlayamadım. Sonradan gergedan böceği olduğunu anladım. Daha sonra belki yavruları veya anası babası vardır diye kahvenin etrafını aradım ama bulamadım" dedi.

"VETERİNERE GÖTÜRDÜK NE YER NE İÇER DİYE"

Böceğin beslenmesi için veterinere götürdüğünü anlatan Köseoğlu, "Veterinere götürdük ne yer ne içer diye. Onlar da doğaya bırakın dediler. Ben de parkın içinde böceği gezdirmeye başladım. Karıncaları kovalamaya başladı" diye konuştu.

"BÖCEK BİZİM KORUMAMIZ ALTINDA"

Gergedan böceğini bulduğu için şanslı olduğunu dile getiren Hasan Köseoğlu, "Böceği incelemek için üniversitelerden gelen öğrenciler olursa veya öğretmenler olursa gelip bakabilirler. Böcek bizim korumamız altında, gelip inceleyebilirler" şeklinde konuştu.

BAŞKENT'TE DE TESADÜF ESERİ BULUNDU

Başkent'te de türüne az rastlanan ve dünyanın en güçlü böceği olarak bilinen gergedan böceği bulundu. Böceği bulan Koray Aslan, "Bu böceği bulmadan önce böcekleri pek sevmezdim. Ne kadar nadir bulunan bir tür olduğunu öğrendikten sonra böcek ile aramızda sıcak bir iletişim oldu" dedi.

Ankara'nın Mamak ilçesinde yaşayan Koray Aslan, Latince adı "Oryctes Nasicornis" olan "gergedan böceği" buldu. Aslan, dünyanın en güçlü böceği olduğu belirtilen ve nadir bulunması nedeniyle yurt dışında yüksek fiyatlardan alıcı bulan böceği yolda yürürken tesadüf eseri bulduğunu söyledi.

BÖCEĞE "BOĞA İSMİNİ VERDİ"

Dolmuşla evine giderken daha önce Hakkari, Bursa, Kocaeli ve Kahramanmaraş'ta vatandaşlar tarafından bulunan gergedan böceğiyle ilgili haberleri okuduğunu belirten Aslan, 5 dakika sonra dolmuştan indiğinde yolda haberini okuduğu böceği görmenin şaşkınlığını yaşadığını ifade etti. Böcek fobisi olduğu için cüzdanından çıkardığı kredi kartı yardımıyla böceği evine götüren Aslan, babasının kasap olması nedeniyle boynuzu olan böceğe 'Boğa' ismini verdiğini dile getirdi.

"BİR BÖCEK NASIL 90 BİN DOLAR EDER"

Böceği yetkililere teslim etmek istediklerini kaydeden Aslan, " Kızılay'dan dolmuşla evime geliyordum. Dolmuşta telefonumdan bu böcekle ilgili bir haber okudum. Açıkçası şaşırdım, 'bir böcek nasıl 90 bin dolar eder' dedim. Dolmuştan indim, yürürken yerde bir kıpırtı gördüm. Önce hamam böceği zannettim. Sonra merak ettim, telefonumun ışığını açıp inceledim. Böceğin boynuzu olduğunu gördüm ve haberlerde okuduğum böceğin aynısı olduğunu fark ettim. Tabii korktum ısırır mı, zehirler mi diye. Yerden ancak kredi kartıyla alabildim. Sonra eve getirdim. İnternetten araştırmasını yaptım, dünyada nadir bulunan bir böcek türü olduğunu öğrendim." dedi.

Gergedan böceğini bulana kadar böceklerle arasının pek iyi olmadığını söyleyen Aslan, "Bu böceği bulmadan önce böcekleri pek sevmezdim. Bu böceği bulduktan ve ne kadar nadir bulunan bir tür olduğunu öğrendikten sonra 'Boğa' ile aramızda sıcak bir iletişim oldu. Bundan sonra böceklere daha çok dikkat edeceğim, hiçbirini incitmeyeceğim" diye konuştu.

"BÖYLE BİR BÖCEĞİMİZ OLDUĞU İÇİN MUTLUYUZ"

Koray Aslan'ın babası Yaşar Aslan ise, araştırmacıların buldukları böceği incelemesi gerektiğine vurgu yaparak, "Hayvan boynuzlu olduğu için en uygun isim olarak 'Boğa'yı buldum, o şekilde hitap ediyorum. Ben hayvanları ve belgeselleri çok seviyorum. Böyle bir böceğimiz olduğu için mutluyuz. İnşallah araştırmacılar gelir bakarlar. Ben 35 senedir burada yaşıyorum, kasaplık yapıyorum böyle bir hayvanı hiç görmemiştim. İlk defa gördüğüm için ben de şaşkınım, çünkü belgesellerde izledim" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Dünyada Nadir Görülen Böcek Ankara ve Erzurum'da Ortaya Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • musti: bıktık bu böcek haberinden 8 1 Yanıtla
  • Taner: Bu ne ya herkes böcek aramayımı çıktı.Hayvanları bari rahat bırakın 5 1 Yanıtla
  • gamble06: Zaytung haberi gibi yaw :) 5 0 Yanıtla
  • gara: lan bu böcük Asalet sahibi idi ayağa düştü Bu haberlerle... 4 0 Yanıtla
  • hano: birileri bu böcektenmi ithal edecek bu kadar haber yapiosunuz? 3 0 Yanıtla
  • Pıvvvvvvvvvvvv: Hani Hakkari'de bulunmuştu sizi yalan makineleri 3 0 Yanıtla
  • amed: baska isinjzmi yok ya 3 0 Yanıtla
  • MBK : Iyi de arkadaş hergün aynı haber sadece iller ve bulanlar Değişiyor nasıl nadir bulunuyormuş Allah Aşkın'a ? 3 0 Yanıtla
  • Karınca-Savar: ya o değil de parkta gezdirmeye bile götürmüş karincalara saldirmis :) bravoo... 2 0 Yanıtla
  • Tunç Dermanlı: Parayı duyan tırım tırım bu böceği arıyor herhalde. Her gün bir yerde bulundu haberi çıkıyor. Ama sonuç hayal kırıklığı. 90k dolar ettiği doğru değil. Google'a "gergedan böceği cezalı oyun oynadık" yazın. Youtuber'lar bile bu böcekle ceza yapabiliyor. 1 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İnegöl'de yaşlı adam otomobilin çarpması sonucu yaralandı
    15:04 İnegöl'de yaşlı adam otomobilin çarpması sonucu yaralandı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde yolun karşısına geçmek isteyen 86 yaşındaki bir adam, otomobilin çarpması sonucu yaralandı. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaşlı adam İnegöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis soruşturma başlattı.

  • Artvin'de Ayılar Kayak Merkezine Zarar Verdi
    14:59 Artvin'de Ayılar Kayak Merkezine Zarar Verdi

    Artvin'de aç kalan ayılar, Atabarı Kayak Merkezi'ndeki personel ve idari binalara zarar vererek içeride yiyecek aradı. Ayılar, kapıları ve camları kırarak tesislere maddi hasar verdi.

  • Bolu'da İzzet Baysal Caddesi'nde Çıkan Yangın Paniğe Neden Oldu
    14:58 Bolu'da İzzet Baysal Caddesi'nde Çıkan Yangın Paniğe Neden Oldu

    Bolu'da İzzet Baysal Caddesi üzerinde bulunan bir evde çıkan yangın paniğe sebep oldu. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi sırasında meraklı vatandaşlar kalabalık oluşturdu. Yangın, araç geçişine kapalı olan İzzet Baysal Caddesi'nde bulunan 5 katlı bir apartmanda meydana geldi. Evde bulunanların tahliye edildiği yangın, büyümeden kontrol altına alındı. Evde maddi hasar meydana geldi.

  • Kocaali'de Fındıklık Bahçesinde Çıkan Yangın Ormanlık Alanda Büyük Tahribata Yol Açtı
    14:55 Kocaali'de Fındıklık Bahçesinde Çıkan Yangın Ormanlık Alanda Büyük Tahribata Yol Açtı

    Sakarya'nın Kocaali ilçesinde fındıklık bahçesinde temizlik için yakılan ateş, rüzgarın etkisiyle sıçradığı ormanlık alanda büyük tahribata sebep oldu. Ekiplerin söndürmek için seferber olduğu alanda 5 dönüm yer zarar gördü. Salıkkaya Mahallesi mevkiinde fındık bahçesinde temizlik için yakılan ateş, rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçradı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye Kocaali Orman İşletme Şefliği'nden 3 arazöz ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekiplerin uzun uğraşları neticesinde söndürülen yangın, ormanlık alanda yaklaşık 5 dönümlük yerde tahribata yol açtı. Ekipler, bölgede soğutma çalışmalarına devam ederken hususa ilişkin inceleme başlatıldı. - SAKARYA

  • Gelibolu'da Orman Yangını Uyarısı
    14:54 Gelibolu'da Orman Yangını Uyarısı

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Belediye İtfaiye Müdürlüğü, beklenen aşırı sıcak ve rüzgarlı hava nedeniyle köy muhtarları ve vatandaşlara orman yangını uyarısında bulundu. İtfaiye Müdürü Serhat Fırat, sıcak hava ve şiddetli rüzgarın orman yangınları için risk oluşturabileceğini belirtti. İlçede alınan tedbirlerin yanı sıra köy muhtarları aracılığıyla da vatandaşlara uyarılar yapıldı. Vatandaşlardan tarlalarında ateş yakmamaları istendi.

  • İnegöl'de Baraka Yangını: Can kaybı yaşanmadı
    14:53 İnegöl'de Baraka Yangını: Can kaybı yaşanmadı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde Salih Aydın'a ait bir baraka alev alev yandı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürülürken, can kaybı yaşanmadı. Yangın sırasında baraka kullanılamaz hale geldi ve alevler ormanlık alana da sıçradı. Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri de yangına müdahale etti.

  • Kastamonu'da park halindeki kamyonet alevlere teslim oldu
    14:46 Kastamonu'da park halindeki kamyonet alevlere teslim oldu

    Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde park halindeyken çıkan yangın sonucu kamyonet kullanılamaz hale geldi. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını söndürdü.

  • Antalya Valisi Teleferik Kazası Yaralılarını Ziyaret Etti
    14:43 Antalya Valisi Teleferik Kazası Yaralılarını Ziyaret Etti

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, Konyaaltı ilçesindeki teleferik kazasında yaralananlara geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Şahin, kazada yaralanan 3 kişiyi hastanede ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Ayrıca, kurtarma çalışmaları sırasında ekiplerin olağanüstü mücadele gösterdiğini belirten Şahin, kazanın sebebinin ve sorumlularının araştırıldığını ifade etti.

  • Konya'da tıra çarpan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    14:42 Konya'da tıra çarpan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Konya Aksaray Kara yolunda meydana gelen kazada, tıra çarpan motosiklet sürücüsü Yasin Konukçu hayatını kaybetti. Kaza sonucunda motosiklet sürücüsü savrulurken, tır sürücüsü durumu bildirdi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemelerin ardından motosiklet sürücüsünün cansız bedeni Konya Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. Tır sürücüsü gözaltına alınırken, kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement