Erzurum'da Şeker Pancarı Alımına Başlandı - Son Dakika
Ekonomi

Erzurum'da Şeker Pancarı Alımına Başlandı

Erzurum'da 2016-2017 sezonunda ilk kez şeker pancarı alımına başlandı.

22.09.2016 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da 2016-2017 sezonunda ilk kez şeker pancarı alımına başlandı.

Şeker pancar alımı ve şeker üretiminin başlaması dolayısıyla Erzurum Şeker Fabrikası'nda tören düzenlendi.

Fabrika Müdürü Ali Kul, açılış töreninde, fabrikaya ait Bayburt, Çayırlı, Hasankale, Korasan, Ilıca ve Mercan bölgesindeki 93 köyde, 2 bin 637 çiftçi ile pancar üretim sözleşmesi yapıldığını söyledi.

Bu çerçevede 68 bin 500 dekar alanda pancar ekimi yapıldığını dile getiren Kul, "Pancar üreticilerine işlerini yürütebilmeleri için ayni ve nakdi avans olarak 17 milyon lira ödeme yapılmıştır. Bu sezon yaptığımız 61. pancar alım kampanyası döneminde üreticilerden 320 bin ton pancar satın alınarak karşılığında 65 milyon lira ödenecektir. Ayrıca üreticilere 64 bin ton yaş pancar posası sözleşme gereği bedelsiz olarak verilecektir." dedi.

Kampanyanın 90 gün süreceğini ifade eden Kul, fabrikalarında 290 bin ton pancar işleneceğini anlattı.

Kul, ayrıca günlük 550 ton kristal şeker üretileceğini belirterek, "Kampanya sonunda 43 bin ton kristal şeker, 85 bin ton yaş pancar posası ve 10 bin ton melas üretilecektir. Fabrikamızda kampanya döneminde 830 kişi istihdam edilmektedir. Üreticilere ödenen pancar bedeli, pancar nakliyesi, piyasaya yaptırılan diğer işler dikkate alınırsa fabrikamızın Erzurum ve çevresine, Türkiye ekonomisine büyük ölçüde katma değer sağladığı bir gerçektir." diye konuştu.

Aziziye Ziraat Odası Başkanı ve pancar üreticisi Şahset Karaman, 24 Eylül 1956'da faaliyete geçirilen, bölge çiftçisine ve bölge halkına hizmet eden Erzurum Şeker Fabrikasının giderek işlevini kaybettiğini savundu.

Karaman, ekim alanlarının 400 bin dekardan 60 bin dekara kadar düştüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

"Erzurum'da bir dekar alandan alınan pancar miktarı Türkiye ortalamasının altında olup diğer bölgelerde 7-8 ton iken ilimizde 3-4 ton kadardır. Bunda iklimin etkisi çok önemlidir. Ancak bu olumsuzluğun yanında şeker oranı en yüksek bölgelerden birisi de Erzurum'dur. Bunun dikkate alınarak, şeker oranına verilen fiyat farkının arttırılarak pancar ekiminin özendirilmesi gerekmektedir. Geçmiş yıllarda verilen ve oldukça faydasını gördüğümüz erken söküm teşvik priminin yeniden verilmesini talep ediyoruz."

Konuşmaların ardından fabrikaya ilk pancarı getiren çiftçilerden Adem Tayam, Özcan Duman ve Mehmet Kağın'a ödül verildi.

Kurdele kesiminin ardından sezonun ilk mahsulü şeker pancarları fabrikaya alınmaya başlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Erzurum'da Şeker Pancarı Alımına Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement