Erzurum'dan 6 Ayda 32 Ülkeye İhracat - Son Dakika
Yerel

Erzurum'dan 6 Ayda 32 Ülkeye İhracat

Erzurum\'dan 6 Ayda 32 Ülkeye İhracat

Erzurum’dan bu yılın haziran ayında 17, ocak-haziran ayları kapsamında ise 32 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

06.07.2015 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'dan bu yılın haziran ayında 17, ocak-haziran ayları kapsamında ise 32 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Haziran ayında ihracat değer bakımından ilk sırayı Irak alırken, altı aylık dilimde Erzurum'dan en fazla tutarda ihracatın kaydedildiği ülke Azerbaycan oldu.

İLK SIRADA IRAK VAR

Haziran ayında ilden yapılan ihracatta ilk sırayı 476 bin dolar ile Irak ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 447 bin dolar ile Azerbaycan, 399 bin dolarla Ukrayna, 260 bin dolarla Gürcistan, 73 bin dolarla Rusya, 70 bin dolarla Birleşik Devletler, 44 bin dolarla Almanya, 39 bin dolarla Suudi Arabistan, 19 bin dolarla Tacikistan, 10 bin dolarla Türkmenistan, 10 bin dolarla Bosna Hersek, 6 bin dolarla Slovenya, 6 bin dolarla Romanya, 2 bin dolarla Macaristan, 1.6 bin dolarla İsrail, 1.5 bin dolarla Birleşik Arap emirlikleri ve 1,0 bin dolarla Yunanistan takip etti.

6 AYLIK DÖNEM

2015'in ocak-haziran ayları bölümünde Erzurum'dan en fazla tutarda ihracatın yapıldığı beş ülke Azerbaycan-Nahçivan, Gürcistan, Irak, Birleşik Devletler ve Ukrayna olarak sıralandı. Dönemde Azerbaycan'a 3.8 milyon, Gürcistan'a 1.8 milyon, Irak'a 1.7 milyon, Birleşik Devletler'e 896 bin, Ukrayna'ya 741 bin dolarlık ihracat yapıldı.

DİĞER ÜLKELER

Ocak-Haziran ayları arasında İran'a 441, Rusya'ya 270, Somali'ye 240, Libya'ya 196, Suudi Arabistan'a 163, Tanzanya Birleşik Cumhuriyetlerine 138, İsrail'e 88, Tacikistan'a 71, Romanya'ya 59, Arnavutluk'a 48, Almanya'ya 44, İtalya'ya 43, Pakistan'a 38, Sırbistan'a 38, Yunanistan'a 33, Türkmenistan'a 31, Slovenya7ya 30, Bosna Hersek'e 22, KKTC'ye 18, Kosova'ya 16, Macaristan'a 15, Lübnan'a 10, Kuveyt'e 9.6, Afganistan'a 7.8, Belçika'ya 4.4, Bulgaristan'a 1.9, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 1.5 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

TİM, 2015 YILI İLK ÇEYREĞİ EĞİLİM ANKETİ SONUÇLARINI AÇIKLADI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2015 yılı birinci çeyrek gerçekleşme ve ikinci çeyrek beklenti anketi sonuçlarına göre, yılın ilk çeyreğinde ihracatçı firmalar yaklaşık 50 bin yeni istihdam yarattı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı birinci çeyrek gerçekleşme ve ikinci çeyrek beklenti sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre ihracatçı firmalar yaşanan sıkıntılara rağmen pazar payı kazanmaya odaklandı. İhracatçı firmaların yüzde 39'u, yılın ilk çeyreğinde yeni pazarlara girebildi. Anket sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların tüm dünyada yaşanan daralmaya rağmen, karlılığının düşmesini göze alarak 'Pazar payı kazanmaya odaklandığını' söylerken, "İhracatçılarımız bunun için yatırım yapmaya ve istihdama katkı vermeye devam ediyor" dedi.

İkinci çeyrekte birim ihraç fiyat beklentilerinin yükselmesini de olumlu olarak değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Birim ihraç fiyat beklentilerinin artması ihracat için çok iyi bir gelişme çünkü ihracatımızı kilo bazında arttırıyoruz. Buna ek olarak birim fiyat beklentilerinin artması önümüzdeki dönemde ihracatımıza pozitif yansıyacak" dedi. Büyükekşi, ilk çeyrekte girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranının yüzde 66,5 olduğunu enerji birim girdi maliyetlerinin arttığını belirten firmaların oranının ise yüzde 48'den yüzde 55'e yükseldiğini ifade etti.

Firmaların hammadde temininde döviz dağılımında en yüksek payı euronun aldığını belirten TİM Başkanı "Euro ihracat kırılımında yüzde 49, ithalat kırılımında ise yüzde 42'lik bir paya sahip. Euro kazanıp dolar harcayan bir yapıda paritedeki düşüşlerin bizi etkilemesinin sebebi de bu. Sadece AB-28 pazarında parite, ihracatımıza 4 ayda 4,5 milyar dolar negatif etki yaptı. Nasıl euro yükseldiğinde, geçtiğimiz yıl aynı günlerde olduğu gibi pozitif etkisinden bahsediyorsak, euro düştüğünde de negatif etkisini ortaya koyuyoruz" dedi.

Anketten öne çıkanlar sonuçlara göre; ihracatçının ikinci çeyrek dolar/TL kur tahmini 2,66, euro/TL kur tahmini 2,85, euro/dolar parite tahmini ise 1,07 oldu. İhracatçılar, yılsonunda pariteyi dolar için 2,76, euro için 2,91 ve euro/dolar için 1,07 öngördüklerini söyledi. İhracatçıların 2015 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 7.25 oldu. İhracatçıların yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 3,1 oldu. İhracatçıların yüzde 61,4'ü döviz kurlarını öncelikli sorun olarak görürken; yüzde 44,6'sı enerji maliyetlerini, yüzde 39,6'sı ise ara mal ve hammadde fiyatlarını öncelikli sorun olarak tanımladı. Rusya en yüksek oranda hedef pazar olarak belirginleşti. Rusya'yı ABD, Çin, Almanya ve Brezilya izledi. Yılın ilk çeyreğinde mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını belirten ihracatçıların oranı yüzde 56 ile geçtiğimiz dönemdeki seyrini korudu.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR

Anket sonuçlarına göre 2015 yılı ilk çeyreğinde ihracatçı firmaların üretim, tedarik ve enerji kullanımı açısından geçtiğimiz iki dönemde olduğu gibi üzerinde durdukları en önemli gerçekleşme girdi maliyetlerindeki artış oldu.

Girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranı yüzde 66,5 oldu. Yılın son çeyreğinde 8 puan gerileyen bu oran ilk çeyrekte eski trendine geri döndü. Benzer trend, enerji maliyetlerinde de görüldü.

Enerji birim girdi maliyetlerinin arttığını belirten firmaların oranı yüzde 48'den yüzde 55'e yükselirken, elektrik tüketiminin arttığını belirenlerin oranı ise yüzde 41,2'den yüzde 34'e geriledi.

2015 yılının 2. çeyreğine üretim ve ihracatlarının artacağı beklentisi ile giren «umutlu» ihracatçıların oranı sırasıyla yüzde 34,9 ve yüzde 37,6 olarak gerçekleşti.

İhracatçı firmaların yüzde 29,3'ü üretimlerinin, yüzde 31,2'si ise ihracatlarının geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yükseldiğini belirtildi.

Genel karlılık düzeyinin azaldığını belirten firmaların oranı yüzde 45'ten yüzde 54,4'e, ihracatta karlılık düzeyinin azaldığını belirten firmaların oranı ise yüzde 40,4'ten yüzde 58,8'e yükseldi - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erzurum'dan 6 Ayda 32 Ülkeye İhracat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement