Erzurum, Kayak Turizminde Andorra'yı Örnek Aldı - Son Dakika
Güncel

Erzurum, Kayak Turizminde Andorra'yı Örnek Aldı

Erzurum, Kayak Turizminde Andorra\'yı Örnek Aldı

Özelleştirme İdaresi'nden kayak merkezleri Palandöken, Konaklı ve Kandilli'yi teslim almak için gün sayan Erzurum Büyükşehir Belediyesi, turizmde yılda 1.5 milyar Euro kazanan, İspanya ile Fransa arasındaki 80 bin nüfuslu Andorra'yı örnek aldı.

20.01.2016 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özelleştirme İdaresi'nden kayak merkezleri Palandöken, Konaklı ve Kandilli'yi teslim almak için gün sayan Erzurum Büyükşehir Belediyesi, turizmde yılda 1.5 milyar Euro kazanan, İspanya ile Fransa arasındaki 80 bin nüfuslu Andorra'yı örnek aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen'in "Kış turizminde örnek alınacak ülke" olarak nitelendirdiği Andorra'da yaptıkları incelemeyi değerlendiren Vali Ahmet Altıparmak, "Andorra'ya ulaşım inanılmaz zor. Havalimanında indikten sonra Barcelona'ya 3.5- 4 saat, Fransa tarafına da aynı şekilde uzak. Palandöken gibi, 10 dakikada gidip piste çıkacağınız bir yer değil. Aşağıda 400 bin nüfuslu bir şehir de yok. Turist, küçük köylerdeki 20 yataklı otellerde kalıyor" dedi.

Erzurum'daki kış turizm merkezleri olan Palandöken, Konaklı ve Kandilli'yi bünyesine alacak olan Büyükşehir Belediyesi, nasıl işletilmesi gerektiği konusunda fark yaratan Andorra Prensliği'ne yeni yılın ardından bir gezi düzenledi. Vali Ahmet Altıparmak ve Başkan Mehmet Sekmen'le birlikte uzmanlardan oluşan heyet, Andorra'da ve Avrupa'nın birçok ülkesinde kış turizm yatırımları yapan şirketin yönetim kurulu başkanı Joan Viladomat ile görüştü. Gezide Avrupa'daki tesisleşme, pistler, mekanik tesislerin işletilmesi hakkında bilgi aldıklarına işaret eden Başkan Mehmet Sekmen, "Palandöken, Konaklı ve Kandilli kayak merkezlerimizin dünya çapında bir kış turizm merkezi olması için alanında uzman olan yatırımcılarla önemli görüşmeler yaptık. Kısacası kış turizminde örnek alınacak bu güzel Avrupa ülkesinde Erzurum için önemli temaslarda bulunduk" diye konuştu.

PALANDÖKEN İLE KONAKLI, ANDORRA'NIN 25 YIL ÖNCESİNE BENZİYOR

İspanya ile Fransa arasında, denize uzak Pirene Dağları'nda, yüz ölçümü bakımından Erzurum'un 50'de biri kadar ve nüfusu 80 bine yakın olan 'turizm ve vergi cenneti' özelliklerini taşıyan Andorra'ya havalimanı olmadığı için İspanya veya Fransa üzerinden gitmek gerektiğine işaret Vali Ahmet Altıparmak, Öğretmenevi'nde düzenlediği toplantıda şöyle konuştu:

"Andorra'ya ulaşım inanılmaz zor.  Hava limanında indikten sonra sonra Barcelona'ya 3,5- 4 saat, Fransa tarafı da aynı şekilde uzak. Palandöken gibi, hava limanında indikten 10  dakika sonra gidip piste çıkacağınız bir yer değil. Palandökten'deki gibi aşağıda 400 bin nüfuslu bir kent de yok. Küçük küçük köyler var. Turistler, bu köylerdeki 20 yataklı otellerde kalıyor. Andorra'yı gezdikten sonra, özellikle Palandöken ve Konaklı'nın farkını daha iyi gördük. 70 bin nüfuslu bir ülke. Yılda 1,5 milyon turist kabul ediyor. 1,5 milyonu bin dolar ya da bin Avro ile çarptığınız zaman 1,5 milyar bütçe elde ediyor. Alışveriş cenneti bir yer. Kişi başı milli gelir 25 bin Avro. Ama nasıl yapmışlar arkadaşlar? Palandöken gibi bir dağ silsilesi düşünün. Dağ silsilesinin eteğinde bulunan vadilerdeki her köyden teleferik çıkıyor dağa. İstisnasız her köy otellerin yerleşim alanı olmuş. Bu yerleşim alanındaki otellere bir sınırlama getirilmiş. 20 yatağın üzerinde otel olmayacak. Neden? 'Her hane bir otel sahibi olsun, her Andorra'lı turizmden kazansın' diye. Büyük alışveriş merkezleri var. Andorra'daki kayak merkezini işleten dedi ki:  Burası 20- 25 yıl önce Konaklı gibiydi. İnekler koyunlar yayılıyordu."

ALTIPARMAK: ÖNCE PALANDÖKEN'İ ARDINDAN ANDORRA'YI GÖR

Andorra'daki dağın manzarasını, panoramasını değerlendirirken "İnanın Palandöken kadarını hiçbir yerde görmedim. Hem Konaklı hem Palandöken müthiş etkileyici" diyen Vali Ahmet Altıparmak, kayılacak pistlerin yakınında devasa otoparklar, yüzlerce hatta binlerce kıyafet dolapları bulunduğuna dikkati çekti. Vali Ahmet Altıparmak, şöyle devam etti:

"Şayet bir değişilik olursa, benden sonra gelen valiye ilk söyleyeceğim şey: Lütfen Palandöken'i gör bunun hemen arkasından git Andorra ve benzer birkaç yeri gör, gel. Çünkü çalışma, felsefe, fikir üretme ancak böyle oluyor. Neden bunu söylüyorum. böyle bir dağ silsilesinin  en olmadık bir yerinden kalabalık şehrin merkezinden 24 kişilik bir gondol yapılmış. Fırtınaya dayanıklı, dünyanın en sağlam gondolunu yapmışlar. Gondol 150 milyon Avro'ya mal olmuş. Yaklaşık 450- 500 milyon TL.  Kime mal olmuş? Belediyeye. Bir şirkete vermişler, 'sen işlet' diye. Çünkü, adamın derdi kim işletiyor, neye işletiyor, değil. Belediye bu işletmeden yılda 2 milyon Avro vergi alıyor. Belediye yatırdığı parayı kaç yılda geri alabilir? 75 yılda. Ancak onlar için gondol vasıtasıyla Anddorra'ya gelecek turist sayısının katlanması, memnuniyetin artması, bunun yarattığı dışsallık önemli. Ayrıca belediyeler ve özel idare niye var? Bu iş için. Dolasıyla Mehmet Sekmen Başkan Erzurum için bir şans. Bunları yakinen görüp 'yapacağım' diyen bir yaklaşımı var."

- Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum, Kayak Turizminde Andorra'yı Örnek Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement