Erzurum Khb Genel Sekreteri Erdoğan, "Türkiye'de Polikliniklerde Bekleme Süresi 10 Dakika,... - Son Dakika
Yerel

Erzurum Khb Genel Sekreteri Erdoğan, "Türkiye'de Polikliniklerde Bekleme Süresi 10 Dakika,...

Erzurum Khb Genel Sekreteri Erdoğan, "Türkiye\'de Polikliniklerde Bekleme Süresi 10 Dakika,...

Erzurum Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Türkiye’de polikliniklerde bekleme süresinin 10 dakika, İngiltere’de ise acilde bekleme süresinin 3,5 saat olduğunu ifade ederek Türkiye’de hekim ve hemşire eksikliğinin olduğunu söyledi.

28.01.2015 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Türkiye'de polikliniklerde bekleme süresinin 10 dakika, İngiltere'de ise acilde bekleme süresinin 3,5 saat olduğunu ifade ederek Türkiye'de hekim ve hemşire eksikliğinin olduğunu söyledi.

Erzurum Kamu Hastaneler Birliği'nin 2014 yılındaki sağlık tesislerinde verilen hizmetlerin bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Kamu Hastaneler Birliği toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Erzurum Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, birlik temsilcileri ve hastane başhekimleri katıldı.

Bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Erzurum'un çevre bir çok ile hizmet veren sağlık bölge merkezi olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti. " Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Muş, Bingöl, Erzincan, Artvin olmak üzere bizim hem merkezde hem de bağlı ilçelerimizde oldukça yaygın sağlık hizmeti alan bir merkezi pozisyondayız. Bizim genel sekreterliğimize bağlı 13 tane devlet, 1 tane araştırma hastanemiz ve 1 tane de ağız ve diş sağlığı merkezimiz var. Türkiye'de kamu hastaneler birliklerinde bazı değişikler oldu ama biz Erzurum'da hiçbir değişiklik olmadı. Bunun bir anlamı da şu ki ürettiğimiz hizmetten üst irade memnun ki değişmediler. Çünkü biliyorsunuz bizler sözleşmeli personeliz bizim karnelerimiz var. Verdiğimiz hizmetler yeterli seviyeye çıkmadıysa karne notunun altında kaldıysa kimsenin eşi dostu olduğu için değil sadece bu gerekçeye bağlı olarak siz üretmeniz gerek hizmetin şu noktada altında kaldınız deyip rahatlıkla görevden alabiliyorlar. Erzurum Kamu Hastaneler Birliği personelimize baktığımızda sadece bölge hastanemizde 11 doçent ve profesör olan eğitim görevlimiz var. 2 tane başasistanımız olmak üzere toplamda 314 uzman hekimimiz var. Birlik personellerimize baktığımızda 19 asistan hekimimiz, 108 pratisyen hekim, 82 diş hekimi, bin 976 yardımcı sağlık personeli, 917 diğer personel olmak üzere birlik toplamında 3 bin 429 personelimiz bulunmaktadır."

TÜRKİYE'DE CİDDİ ANLAMDA HEKİM VE HEMŞİRE EKSİKLİĞİ VAR

Türkiye'de ciddi anlamda hekim ve beraberinde hemşire eksikliğinin olduğunu belirten Erdoğan, bu eksiklik dönem dönem Erzurum'da da olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Biz şuan biz biçilen roldeki sayıların yüzde 60'ı çalışıyoruz. Son dönemde özellikle lokomotif olan hekimlerdir sistemi yüzde 61'lik doluluk oranıyla çalışıyoruz. Yani yüzde 40 eksiğimiz var. Hekim açığı fazla olduğu için hemen her yerde de hekim her zaman iş bulabildiği için mecburi hizmetini tamamlayan bazıları ise tamamlamadan istifa eden pek çok arkadaşımız büyükşehirlerde rahatlıkla iş bulabiliyorlar. Dolayısıyla üzülerek ifade ediyorum Kuzey Doğu Anadolu'da da sağlık merkezi Erzurum'da da biz bazı bölgelerimizde hekim eksikliği yaşıyoruz. Bütün birlik personelimizin toplam sayılarına bakıldığında da lokomotif olan hekimlerimizin yüzde 61, diş hekiminde yüzde 72, yardımcı sağlık personelinde yüzde 68 doluluktayız. Pratisyen hekim olarak biraz yüzde 95'e yakın pratisyen hekimimiz var." dedi.

TÜRKİYE'DE POLİKLİNİKLERDE BEKLEME SÜRESİ 10 DAKİKA, İNGİLTERE'DE ACİLDE ORTALAMA BEKLEME SÜRESİ 3,5 SAATTİR

Prof. Dr. Fazlı Erdoğan," 2013 yılında polikliniklerde 3 milyon 504 bin, 2014 yılında ise 3 milyon 424 bin insanı muayene etmişiz. Kısmi bir azalma var. İnsanların polikliniklere müracaatlarının belli bir doygunluğa eriştiğini görmekteyiz. Sarı ve kırmızı alana bakıldığında yüzde 60'a varan hastaları ifade ediyor. Ama geriye kalan yüzde 40'lık oranda hala gerçek acil olmayan hastalarımızın hastanemize acil olarak geldiğini görüyoruz. Her hasta kendine göre acildir. Sağlıklı ilgili yeterince bilgisi olmayınca başı ağrıyorsa veya karnı ağrıyorsa kendince acildir. Ama zaman zaman şunları yaşıyoruz. Polikliniğe gidip bekleyeceğimize acile gidersin iki defa da bağırırsın her işin görülür şeklinde bir yaklaşık görülüyor. Ama buradan şunu bilgilendirmemiz lazım. Aciller de gerçekten ihtiyaç verilecek hastalarla ilgilenilir. Bizim hastanelerimizde polikliniklerde ortalama bekleme süresi 10 dakikayı geçmez. İngiltere'de acilde ortalama bekleme süresi 3,5 saattir. Muayene oluncaya kadar 3.5 saat bekleyecek. O kişi eğer aile hekimi tarafından yönlendirilmemişse ne kadar ciddi olursa olsun tekrar dahiliye ekibine yönlendirilir. Tabi büyük bir kaza falan onları kast etmiyorum. İnsanlar orada sesini çıkartamaz ama gelin bizim acillerimize adam 5 dakika geç kalınca hemen ortalığı karıştırıyor. Sarı alan hastalarında acile gittiniz bir şeyiniz yok siz reçetenizi alın gidin diyoruz bir serum bile takmadınız diye eleştiriler geliyor." - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erzurum Khb Genel Sekreteri Erdoğan, 'Türkiye'de Polikliniklerde Bekleme Süresi 10 Dakika,... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement