Erzurum Türk Oyunları Festivali" - Son Dakika
Güncel

Erzurum Türk Oyunları Festivali"

Erzurum'da bu yıl ilki düzenlenen "Erzurum Türk Oyunları Festivali" kapsamında gerçekleştirilen atlı cirit, atlı okçuluk, kökbörü ile düğün çadırından gelin çıkarma gösterileri ilgi çekti.

11.08.2018 20:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da bu yıl ilki düzenlenen "Erzurum Türk Oyunları Festivali" kapsamında gerçekleştirilen atlı cirit, atlı okçuluk, kökbörü ile düğün çadırından gelin çıkarma gösterileri ilgi çekti.

Dünya Etno spor Konfederasyonu, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Okçular Vakfı, MNG Alışveriş ve Yaşam Merkezi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Erzurum- Aşkale karayolunun 6. kilometresinde özel olarak hazırlanan 120 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen festivalin ikinci gününde de atlı cirit, atlı okçuluk, kökbörü gösterilerinin yanı sıra, karakucak güreşleri ve birçok geleneksel spor dalında müsabakalar yapıldı.

Oyun pistleri, oba alanları, düğün çadırları, atlı cirit pistleri ve çadır evlerin yer aldığı festival alanında misafirler için Erzurum'a ait el sanatları ve kentin yöresel yemek çeşitlerinin sunumları yapıldı.

Çadırdan atla gelin çıkarıldı

Festival alanında kurulan düğün çadırında temsili olarak gelin çıkarıldı. Çadırda yöresel ezgiler eşliğinden kınası yakılan gelin, başına duvağı örtüldükten sonra dışarı çıkarıldı. Burada uğurlama duası yapılan gelinin at sırtına bindirilerek festival alanı içerisinde bir süre gezdirilmesi vatandaşlarca ilgiyle izlendi.

Erzurumlu demirci ustası Davut Tan'ın ateşte kızaran demiri el ve diline sürerek yaptığı gösteri de vatandaşlardan büyük beğeni topladı.

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, gazetecilere, festivalde yapılan spor etkinliklerinin önemli bir kısmının geçmişte Orta Asya'da Türk kültüründe eğitim amaçlı yapılan etkinlikler olduğunu söyledi.

Kültürün aslında yaşayan nesne olduğunu aktaran Ceylan, "Türk milleti her an savaşa hazır olabilmek için, savaş dışındaki dönemlerde geleneksel sporları eğlenceye dönüştürerek antrenmanlarını devam ettirmişlerdir. Eğer siz kültürünüzü yaşatmazsanız gelecek nesillere aktaracağınız hiçbir şey olmaz." diye konuştu.

Festival yarınki etkinlikler ile sona erecek.

Erzurum Türk Oyunları Festivali"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erzurum Türk Oyunları Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement