Esafed Doktoru Mali'de Destan Yazdı - Son Dakika
Güncel

Esafed Doktoru Mali'de Destan Yazdı

Esafed Doktoru Mali\'de Destan Yazdı

ESAFED üyesi doktor, 19 günde 620 kişiyi körlükten kurtardı

31.08.2015 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en geri kalmış ülkelerinden Mali'de Küresel Doktorlar Ege Sağlık Federasyonu (ESAFED) destan yazmaya devam ediyor. Afrika'da yetersiz beslenme, güneş ışınlarının dik gelmesi gibi sebeplerle yoğun olarak görülen katarakta savaş açan ESAFED Afrika ülkelerinde başlattığı mücadelesini aralıksız sürdürüyor. ESAFED üyesi doktorların insan üstü gayretleriyle hergün onlarca insan daha güneş ışığına kavuşuyor. İşte bu kahraman doktorlardan bir tanesi de Küresel Doktorlar ESAFED üyesi Göz Doktoru Umut Duygu Uzunel. Uzunel 19 günde 620 kişiyi daha ışığa kavuşturarak inanılması zor bir başarıya daha imza attı. Küresel Doktorlar gönüllüsü göz doktoru Umut Duygu Uzunel, iki haftada 4 bin hastanı muayeneden geçirip 380 kişiyi ameliyat ettikten sonra hedefini 21 günde 500 ameliyat olarak koymuştu. Hedefini 19 günde 620 ameliyatla aşan Uzunel, başarısında kayınvalidesinin de büyük desteği olduğunu belirtti.

KAS HASTASI OLMASINA RAĞMEN 19 GÜNDE 620 AMELİYAT

Dünyanın birçok ülkesinde hastalara şifa dağıtan "Küresel Doktorlar" Afrika'da destan yazmaya devam ediyor. Küresel Doktorlar ESAFED Sudan'dan sonra Mali'de de yaptıkları katarakt ameliyatlarıyla görmeyen gözlere ışık oldu. ESAFED gönüllüsü göz doktoru Op. Dr. Umut Duygu Uzunel, kas hastası olmasına rağmen Haziran ayında Mali'de tek başına 2 haftada 380 hastaya göz ameliyatı yaparak inanılmaz bir başarıya imza atmıştı. 4 bine yakın hastayı muayene eden Dr. Uzunel son gidişinde bu inanılmaz başarısını daha da inanılmaz bir noktaya çekmeyi başardı.

21 GÜNDE 500 AMELİYAT SÖZÜNÜ 19 GÜNDE 620'YE ÇIKARDI

Geçirdiğimiz Ramazan bayramını kastederek "Önümüzdeki bayramda gideceğim. Hedef 21 günde 500 hastayı ameliyat etmek" sözünü veren Umut Duygu Uzunel, 19 günde 620 ameliyatla adeta patlama yaptı. Daha zor olan glokom ameliyatlarını da 30'a çıkaran Dr. Uzunel, 380 olan muayene sayısını da 1000'in üzerine çıkartmayı başardı. Çok renkli günler geçirdiklerini ifade eden Dr. Uzunel, anlaşma problemi yaşamalarına rağmen ameliyatların başarılı geçtiğini, çok fazla hastanın iki gözü görmeden geldiğinden dolayı ertesi gün gözü açılınca diğer gözünü de ameliyat yapılmasını istediğini belirtti.

"TUVALETE GİTMEMEK İÇİN ÇAY BİLE İÇMEMEYE ÇALIŞTIK"

Zamanı idareli kullanmak zorunda olduğunu anlatan Dr. Umut Duygu Uzunel, "İnanın tuvalete gidip vakit kaybetmemek için su ve çay bile içmemeye gayret ediyorduk. Saat 5.30'da kalkıp altıda kahvaltı, 6.30'dan 23.30'a kadar. Hedefimiz kapıdan hiçbir hastayı çevirmemekti. Çok şükür bunu başardık. Saat 16.00'ya kadar aralıksız çalışıyorduk. Namazları öğle ikindiyi birleştirerek kılıyorduk. Saat 15.00 gibi setleri sterilizasyona atıp, namazları kılıp sonra tekrar gelip 23.00/24.00'e kadar Allah ne verdiyse 16-17 saat çalışıyorduk. Ameliyat koltuğunda dört saat beş saat hiç kalkmadan non stop görev yapıyorduk. Neredeyse deküpik yaralarına az kaldı. O kadar oturdum yani. Türk bayrağını en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyorum" diye konuştu.

KİMSE KAPIDAN DÖNMEDİ

Halkın çok mutlu olduğunu ve kapıdan hiç kimsenin de dönmediği için hastaların teşekkür ve dua ettiklerini anlatan Dr. Uzunel, "Son gün bütün hastaları görmek amacıyla çağırdım. 600 kusur hastayı bir günde muayene ettik. Mahşeri bir kalabalık vardı. Çok büyük bir izdihamdı. Ben her hastaya aynı özenle baktım" ifadelerini kullandı.
Uzunel yapılan ameliyatlardan sonra bir gözünün görmeye başladığını gören hastaların diğer gözlerini de ameliyat yaptırmak istedikleri dikkat çekti.

ÖZELLİKLE KAYINVALİDEME TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM

Başarısında kayınvalidesi Naime Uzunel ve kocası Halil Uzunel'in de desteklerini gördüğünü de sözlerine ekleyen başarılı doktor "Çocukların bakımı ve yokluğunun hissettirilmemesinde özellikle kayınvalidem Naime Uzunel'in katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum. Allah razı olsun" dedi.

Toplamda 8 tane yerel personel 3 tane Türk olmak üzere 11-12 kişinin vazife yaptığı Mali Bamako kentindeki hastaneye Fildişi Sahili ülkesinden gelenlerde dikkat çekti.

BATI AFRİKA BÖLGESİ'NDE EN BÜYÜK KATARAKT OPERASYONU

Küresel Doktorlar ESAFED Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Yılmaz, Batı Afrika bölgesinde kataraktta en büyük operasyonu gerçekleştirdiklerini belirterek, 10 yılda 10 bin ameliyat hedefini bu hızla gidildiği taktirde beş altı yılda tutturacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz, "Buradaki en temel mesele eğitim. Yerel doktorun eğitimiyle de ilgilendik. Oranın iyi bir hekimi olduğunu düşündüğümüz ama bizim kriterlerimize göre çok zayıf bir hekim olan arkadaşımızı eğiterek yavaş yavaş vakalara sokmaya başladık. Onu eğitmeye çalıştık. Hedef yerel doktorlarla ameliyatları devam ettirmek. Birkaç seneye kadar bu ameliyatları yapabilir hale gelecekler. 10 yılda 100 bin muayene, 10 bin ameliyat ve 10 tane göz doktorunu da ameliyat yapabilecek seviyeye getirmek hedefindeyiz. 1000 vakayı tamamladık. Bir gözün açılması için gereken 100 dolar. Vatandaşlarımızın her zaman verdiği desteklerini devam etmelerini istiyoruz. Afrika'da bizimde gören bir gözümüz olsun diyecek vatandaşlarımız Kimse Yokmu derneğine makbuz karşılığı bağış yapabilirler" dedi.

Uluslararası Vefa Sağlık Konfederasyonu (VESKON) organizasyonu olan Küresel Doktorlar, Türkiye genelinde 118 sağlık derneği ve bu derneklerin oluşturduğu 5 federasyonun üst çatısı. Küresel Doktorlar'ın 10 binden fazla gönüllüsü bulunuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Esafed Doktoru Mali'de Destan Yazdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement