Eşbaşkanlardan Unesco'nun Kararı ile İlgili Açıklama - Son Dakika
Yerel

Eşbaşkanlardan Unesco'nun Kararı ile İlgili Açıklama

Eşbaşkanlardan Unesco\'nun Kararı ile İlgili Açıklama

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınma kararını değerlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, kararın kendilerine güç ve cesaret verdiğini belirtti.

06.07.2015 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınma kararını değerlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, kararın kendilerine güç ve cesaret verdiğini belirtti.

Diyarbakır'ın Sur diplerinin kaçak yapıdan temizlenip açığa çıkarılmasıyla başlayan tarihi kültürel miras serüveninin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınmasıyla noktalanması üzerine teşekkür konuşması yapan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, kararın büyük bir moral, güç ve cesaret verdiğini söyledi. Eşbaşkanlar, bundan sonra yapılacak daha çok iş olduğunu vurgulayarak, emeği geçen herkese teşekkür ettiler. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Yukarı Mezopotamya kültürlerinin ev sahibinin Dicle Nehri olduğunu, Diyarbakır'ın da Dicle'nin hayat verdiği çok kültürlü, çok inançlı, çok katmanlı, binlerce yıldan beri kesintisiz yaşamın devam ettiği bir kent olduğunu ifade etti. Kışanak, "Çağdaşı birçok kent, antik kentler arasına karışırken Diyarbakır, günümüzde de hayatın bütün coşkusuyla devam ettiği, yaşayan bir kenttir. Bu kadim kentin sırları surlarında saklıdır. Hevsel Bahçeleri de bu sırların anası gibi, tarih boyunca kadim kenti ve kültürleri besleyen ana kaynak olmuştur. Birçok medeniyet, birçok kültür Diyarbakır Surlarına adını yazmıştır. Bugünden itibaren UNESCO'da, Diyarbakır Surları'na adını kazımış oldu. Bu gün alınan bu kararla, tüm insanlığın mirası olan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri sizlerin huzurunda ve şahitliğinde bizlere emanet edilmiştir" dedi.

UNESCO Komitesi'ne 'Güveninize layık olacağız. Surlara, tarihe, insanlık değerlerine layık olmak için çalışacağız' diye seslenen Kışanak, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri dosyasının hazırlanma sürecini anlattı. Ortadoğu'da korkunç bir savaşın yaşandığını, tüm insanlık değerlerinin tehdit altında olduğu bir dönemde Diyarbakır'ın barış kenti olmaya devam edeceğini aktaran Kışanak, "Bundan sonra da bu eşsiz mirası gözümüz gibi koruyacağımıza hiç şüpheniz olmasın; çünkü tüm insanlığın bize emanetidir. Böyle bakacağız ve gereken her türlü koruma tedbirini alacağız. Bu karar sadece Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'ni korumak için değil yanı başımızda tehdit altındaki bütün kültürleri, bütün tarihi mirasları korumak için bize güç ve cesaret verdi. Biz bilgimizi, tecrübemizi bütün kültürel miras alanlarıyla paylaşacağız. Bu savaşların sona ermesi, tüm kültürel değerlerin yan yana ve birlikte barış içerisinde yaşaması için gayret edip çalışacağız" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ise komiteye Diyarbakır halkı adına teşekkür etti. Alınan kararın çok büyük bir moral ve destek kaynağı olduğunu kaydeden Anlı, "Bizden sonrakilere de çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı ve herkesin kendi kimliği ile barış içinde yaşadığı bir şehri bırakmak istiyoruz. Diyarbakır'ın 4 kapısının açık olduğu gibi yüreğimizin kapıları da sizlere açıktır. Bütün herkesi Diyarbakır'daki kültürel mirası yerinde görmek için davet ediyoruz. Aldığınız bu karar yüz binlerce insanı bu gece büyük bir mutlulukla kendi kendine sahip çıkmasına vesile olacaktır. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eşbaşkanlardan Unesco'nun Kararı ile İlgili Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement