Esenler Belediyesi Yusuf Has Hacib Kültür Sanat Sezonu Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Esenler Belediyesi Yusuf Has Hacib Kültür Sanat Sezonu Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, tekbirin slogan gibi kullanılmasına değinerek, "Binlerce yıllık kültürümüzde, tekbirin slogan olarak kullanılması yoktur.

07.10.2016 23:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, tekbirin slogan gibi kullanılmasına değinerek, "Binlerce yıllık kültürümüzde, tekbirin slogan olarak kullanılması yoktur. Yani bir arkadaşımızın çıkıp 'tekbir' diye bağırması, sonra diğer arkadaşlarımızın herhangi bir slogan atıyor gibi tekbir getirmesi, bizim kültürümüzün estetiğine ve milletimizin geleneğine uymuyor. Bu, son zamanlarda çıkan bir adet ama hoş bir adet değil." dedi.

Avcı, Kadir Topbaş Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Esenler Belediyesi Yusuf Has Hacib Kültür Sanat Sezonu'nun açılış törenine katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte, Yusuf Has Hacib'i ve Esenler Belediyesinin çalışmalarını anlatan videolar gösterildi.

Etkinlikte konuşan Avcı, kültür sanat sezonunu, doğumunun 1000. yıl dönümü dolayısıyla Yusuf Has Hacib'e adayan Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'ya teşekkür etti.

Türkiye'nin son 15 yıldır her alanda sessiz bir devrim yaşadığını aktaran Avcı, "Bu 'sessiz devrim' tabirini biz icat etmedik. Yabancılar, Türkiye'nin 15 yılda her alanda kat ettiği mesafeyi göz önünde bulundurarak, bunu tasvip için kullandı. Özellikle kültür sanat alanında Türkiye gerçekten son 15 yılda değil, 25 yılda büyük bir sessiz devrim yaşadı. Çünkü bu kültür sanat, şehir ve yaşama kültürü alanındaki sessiz devrim, bundan 22 yıl önce, Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994 yılında başladı." diye konuştu.

"Hiçbir devrim halksız olmaz"

Bakan Avcı, hiçbir devrimin halksız olmayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bundan yaklaşık 40 yıl önce, modern sanatın, resmin, non-figüratif resmin öncülerinden Paul Klee'nin 'Modern Sanat Üzerine' diye küçük bir eserini çevirmiştim. Aslında o kitap olarak hazırlanmış bir çalışma değildi. Klee'nin bir serginin açılışında yaptığı bir konuşmaydı. Kendi sanat anlayışlarını, non-figüratif resim anlayışını özetleyen bir konuşmadır. Bu konuşma sırasında Klee der ki, 'Bize bir halk lazım. Burada Bauhaus ekolünü kast ediyor. Bauhaus'da bir grup sanatçı olarak başladık ama yalnızız ve bize halk lazım.' diyor. Çok şükür biz yalnız değiliz. Bizim sanatçılarımız yalnız değil. Halkla beraberiz, halkımızla iç içeyiz."

Kendisi için, "Ak gençlik seninle gurur duyuyor" sloganları atan gençlere uyarılarda bulunan Avcı, "Bu, 'Türkiye seninle gurur duyuyor veya Eskişehir'deki gençlerimizin söylediği gibi, 'Nabi hoca sen bizim her şeyimizsin' türünden sloganları artık bırakalım." ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, etkinlik sırasında bir gencin "tekbir" diye bağırması üzerine salondakilerin tekbir getirmesine de değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Itri'nin segah tekbir bestesi var. Segah tekbir bestesi deyince, 'O neymiş' diyebilirsiniz. O işte, her bayram sabahında camide getirdiğimiz tekbir. Yahya Kemal, onun hakkında çok güzel şeyler yazmıştır. O segah tekbir, bizi millet yapan en önemli kültürel ve dini zenginliklerimizden biridir. Onu her bayramda, bayram namazını kılarken hatırlayın ve o tekbiri getirin. Binlerce yıllık kültürümüzde, tekbirin slogan olarak kullanılması yoktur. Yani bir arkadaşımızın çıkıp 'tekbir' diye bağırması, sonra diğer arkadaşlarımızın herhangi bir slogan atıyor gibi tekbir getirmesi, bizim kültürümüzün estetiğine ve milletimizin geleneğine uymuyor. Bu, son zamanlarda çıkan bir adet ama hoş bir adet değil. Tekbir getirelim ama milletçe, 350 yıldan beri, nasıl bayram sabahlarında hep beraber huşu içinde getiriyorsak, öyle tekbir getirelim. Öyle getirdiğimiz zaman tekbir gerçekten çok derinlere nüfuz ediyor. Aksi takdirde, herhangi bir slogana dönüştürme tehlikesi var. Allah muhafaza."

"Biz şehre bakarken, içinde yaşayan insana bakıyoruz"

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da yeni sezona yeni bir heyecanla başlanması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Biz de yeni döneme, yeni heyecana besmele çekerek başlıyoruz. Bu heyecan farklı bir heyecan. Bir şehri eğer sadece beton yığınından ibaret görürseniz, o şehri yönetenler olarak, kendinizi şehrin yöneteni değil, en fazla o şehrin müteahhidi görebilirsiniz. Biz şehre bakarken, o şehrin betonlarına ya da arsalarına, tarlalarına değil, içinde yaşayan insana bakıyoruz. Bir şehrin felsefesini yaparken, şehrin üzerinde değil, şehrin içinde yaşandığını düşünüyoruz."

Bir şehirde kültürel ve sosyal dönüşümün önemini vurgulayan Göksu, şehri birkaç boyutuyla ele alarak, şehrin kültür üretmesi ve tüketmesi üzerine çalıştıklarının altını çizdi.

Göksu, Esenler'de suç oranlarının 2009 yılına oranla düştüğünü belirterek, sokaktaki çocuk ve gençlerin eline gitar, bağlama, ney gibi müzik aletlerini verdiklerini, gençleri hat, ebru, resim, tiyatro, sinema, şiir sanatıyla tanıştırdıklarını söyledi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş da sezon içinde Yusuf Has Hacib'in ölümsüz eseri Kutadgu Bilig okumaları yapacaklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Göksu, Kültür ve Turizm Bakanı Avcı'ya Esenler Sanat Evi öğrencilerinin hazırladığı rölyef hediye etti.

Etkinlik, klarnet sanatçısı Serkan Çağrı'nın konseriyle sona erdi.

Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı etkinlik öncesi "Şehirler ve Düşünürleri" isimli sergiyi ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Esenler Belediyesi Yusuf Has Hacib Kültür Sanat Sezonu Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada
    10:51 İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit'te kurulan Lokomotif Çocuk Köyü'nde çocuklar hem eğleniyor hem de yeni bilgiler öğreniyor. Köyde düzenlenen etkinlikler arasında sahne gösterileri, yarışmalar ve atölyeler yer alıyor. Ayrıca, çocuklar ve ebeveynler için psikolojik danışmanlık hizmeti de sunulacak.

  • Tarihi Tuzhisar Kilisesi 16 Milyon TL'ye Satışa Çıkarıldı
    10:49 Tarihi Tuzhisar Kilisesi 16 Milyon TL'ye Satışa Çıkarıldı

    Sivas'ın Hafik ilçesinde bulunan ve bir zamanlar Ermeniler tarafından kullanılan Tarihi Tuzhisar Kilisesi, sahibi Hatice Akay tarafından 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Kilise, 1. derecede sit alanı ve koruma altında olup, tapusu bulunmaktadır. Kilisenin içerisinde ve dış yüzeyinde haç işaretinin işlendiği taşlar bulunmaktadır. Kilisenin satış süreci başlamış olup, yeni sahibine hayırlı olsun denilmiştir.

  • Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi
    10:23 Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi

    Esenler Belediyesi, ilahiyatçı-yazar Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi. Programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

  • Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor
    10:06 Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor

    Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi'ni hayata geçireceklerini duyurdu. Proje, Kayseri'nin pastırma ve sucuk kültürünü tanıtmayı ve yaşatmayı amaçlıyor.

  • Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor
    10:04 Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor

    Çankaya Belediyesi'nin Kütüphane Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklere her yaştan vatandaş ilgi gösteriyor. Etkinlikler arasında söyleşiler, atölyeler, çocuk etkinlikleri ve Sesli Kütüphane bulunuyor.

  • Mehmet Tosun, Bodrum'da Sahne Sanatları Oyununu İzledi
    10:02 Mehmet Tosun, Bodrum'da Sahne Sanatları Oyununu İzledi

    Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, MSKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları öğrencilerinin sahnelediği 'Bernarda Alba'nın Evi' oyununu izledi. Tosun, Bodrum'un kültür ve sanat dünyasını zenginleştirecek projelerine önem verdiğini belirtti. Ayrıca, esnaf ziyaretleri ve halk buluşmalarıyla projelerini anlatmaya devam ediyor.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.


Advertisement