Esenler'de Kentsel Dönüşüm Konutlarının Teslim Töreni - Son Dakika
Yerel

Esenler'de Kentsel Dönüşüm Konutlarının Teslim Töreni

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce: "'Bozcaada'da para kazanılacak' deniliyor.

10.10.2014 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 1/100.000'lik planda Bozcaada'nın nasıl olacağının görülemeyeceğini belirterek, "Orada oturanların, ikameti orada olanların referandumuyla talep edilsin. Belediye başkanı plan yapsın. İtiraz etsin, birebir uygularız. Vatandaş ne diyorsa o olsun. Referandumla 'evet', 'hayır' yaptırsın. Vatandaş istemiyor deniyor ya. Belediye başkanı, vatandaşın istediklerini plana yansıtsın, biz de uygulayalım. Öyle boşuna konuşmanın gereği yok" dedi.

Güllüce, Esenler Oruçreis Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm konutlarının teslim törenine katıldı.

Binalardaki brüt ve net konusunu çok önemsediğini belirten Güllüce, "Vatandaş brüte, netine çok iyi baksın. '23 metrekareyi 85' diye yutturmaya kalkanlara dikkat etsin. Bizim dedektif gibi kontrol etme şansımız yok. Vatandaş alıcı, kendisi bu işe hassas baksın ve aldanmasın" diye konuştu.

Bozcaada'nın imara açılacağı iddiaları üzerine dün CHP'li milletvekillerinin adaya gittiğini hatırlatan Güllüce, şunları kaydetti:

"'Bozcaada'da para kazanılacak' deniliyor. Kim, neyi kazanacak? İnsanların konuştuğu sözlerin altına dikkat etmesi lazım. 1/100.000'lik plan yapılmış. Bu plandaBozcaada'nın neresinin nasıl olacağını, nasıl anlamışlar ki? Plan tekniği olarak bir kere o konuştukları mümkün olmayan bir şey. 1/100.000'lik planda bunu göremezsiniz. Orada oturanların, ikameti orada olanların referandumuyla talep edilsin. Belediye başkanı plan yapsın. İtiraz etsin, birebir uygularız. Vatandaş ne diyorsa o olsun. Referandumla 'evet', 'hayır' yaptırsın. Vatandaş istemiyor deniyor ya. Belediye başkanı, vatandaşın istediklerini plana yansıtsın, biz de uygulayalım. Öyle boşuna konuşmanın gereği yok."

"TOKİ haksızlığa uğradı"

TOKİ'nin haksızlığa uğramış kurumlardan birisi olduğunu, kara propaganda yapıldığını anlatan Güllüce, "600 bin insanı ev sahibi yapacaksın. Bu nasıl bir hayırdır. Çerez parasına, su parasına. Bu sevap size yeter.  Allah sizden razı olsun. Cumhurbaşkanımızın gayretiyle bu millet ev sahibi yapılıyor. 600 bin insan adına Sayın Cumhurbaşkanım, sana da yüzbinlerce, milyarlarca teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

İmar hakkı transferi üzerine çalışıldığını dile getiren Güllüce, bunun arsaları bloke olan vatandaşların işlerini ve kentsel dönüşümü çok rahatlatacağını kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yapı denetimcilerin yeterli denetimi yapmadığı şekilde ihbarlar geldiğini dile getirerek, "Yapı denetimi yapan meslektaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Bu doğruysa çok kötü. Biz denetim yerine çok sert tedbirler, uygulamalar yaparız. Yanlışsa sizin üzerinizde de algı yönetimi yapılıyor o zaman. Sizler kendinizin böyle olmadığını anlatan çalışmalar yapın" diye konuştu.

Çevre denetimini otomatik hale getirmeye çalıştıklarını belirten Güllüce, çok az elemanla denetimin nasıl yapılacağı şeklinde proje oluşturulduğunu anlattı.

"Kara propaganda yapanlar tarafından gönderildi"

Kentsel dönüşüm üzerine kara propaganda yapıldığını, adına da "rantsal dönüşüm" denildiğini vurgulayan Güllüce, vatandaşa "senin evini alacaklar, Çatalca'ya sürecekler" diyerek, propaganda yapıldığını söyledi. "1940'lı yılların Cumhuriyet Halk Partisi miyiz, insanları süreceğiz?" diyen Güllüce,  "Niye sürelim, ne derdimiz var. Bizler insanların başlarına bina yıkılmasın, diye uğraşıyoruz" dedi.

Bu sırada kentsel dönüşüm kurasına katılan bir vatandaş da, "Efendim özür diliyorum. Belediye başkanımızın bize verdiği söz vardı" diyerek, Güllüce'nin konuşmasını kesmek istedi. Güllüce, "Sözümüz bittikten sonra konuşursunuz" diyerek vatandaşın araya girmesine izin vermedi. Vatandaşın konuşmaya devam etmesi üzerine Güllüce, şöyle devam etti:

"Bu kara propagandayı yapanlar, böyle bir yerlere gelirler, çok ciddi konuşmaları da sabote ederler. Bunlar da kara propaganda yapanlar tarafından gönderilmiş kişiler. O kara propagandanın adresi neresiyse, toplantılarda çıkıp da 'ama efendim' diyenlerin adreslerinin de birebir örtüştüğünü zamanla görürsünüz. O adresler birebir aynıdır. Hem kara propaganda adresi, hem çıkıp da 'ama efendim' diyenlere iyi bakın sayın vatandaşlar. İstediğiniz kadar toplantıları sabote etmeye çalışın, provokasyon yapmaya çalışın, bu para etmiyor. Bu millet bu provokasyonu yemiyor. 'Ama efendim' diyerek konuşmaya başlayarak sakın ha milletin kafalarını kimse bulandırmaya kalkmasın. Bu millet yemiyor."

TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, kentsel dönüşümün vatandaşların evinin elinden alınacağı gibi çok kolay endişeye sokulduğu bir konu olduğunu ifade ederek, kentsel dönüşümün hayati bir önem taşıdığını belirtti.

Şahin, kentsel dönüşümlerin sıkıntılı bir süreç olduğunu, 10 yılı bulabildiğini vurgulayarak, vatandaşın bunu kabul etmesi, projelerin, planların yapılması, ihale süreçleriyle birlikte uzun zaman gerektiğini anlattı.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, TOKİ'nin Türkiye'nin her yerine ev yaptığını belirterek, vatandaşların muhalefet kesimin siyasi düşünceyle yaptığı eleştirilere aldanmaması gerektiğini söyledi. Kuzu, ilçede esas kentsel dönüşümün askeri alanda yapılacağını ifade etti.

Esenler'de binaların yüzde 85'i riskli

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, bina stoğu açısından İstanbul'un en sorunlu ilçelerden biri olan Esenler'deki binaların yüzde 85'inin risk taşıdığını belirterek, ilçede kentsel dönüşüm gerektiren 100 bin bina olduğunu söyledi.

Göksu, kamu eliyle dönüştürülmeye çalışılan konut sayısının 7 bin civarında olduğunu, yaklaşık 16 bin konutun dönüştürüleceğini ifade ederek, bunun Esenler'deki dönüştürülmesi gereken binaların yüzde 10'una denk geldiğini kaydetti.

Teslim edilen konutların TOKİ tarafından inşaatlarının yapıldığını dile getiren Göksu, önümüzdeki hafta resmi işlemler bittikten sonra anahtarların verileceğini, ödeme planında kolaylıklar sağlandığını anlattı.

Konuşmaların ardından Bakan Güllüce, noter huzurunda daire sahiplerinin kurasını çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Ekim 2012'de Esenler'den başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 2. etabında 262 konut inşa edildi. Projenin ilk etabındaki 183 bağımsız birim, noter huzurundaki çekilişle hak sahiplerine teslim edildi. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Esenler'de Kentsel Dönüşüm Konutlarının Teslim Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement