Eşiyle Aynı Durakta Taksicilik Yapıyor - Son Dakika
Güncel

Eşiyle Aynı Durakta Taksicilik Yapıyor

Eşiyle Aynı Durakta Taksicilik Yapıyor

EMRE SAÇLI / TURGAY DUYAR - Manisa'nın Salihli ilçesinde yaşayan ve eşiyle aynı taksi durağında çalışmaya başlayan Sevda Ayverdi, ilçenin tek kadın taksi şoförü oldu.

25.10.2016 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EMRE SAÇLI/ TURGAY DUYAR - Manisa'nın Salihli ilçesinde yaşayan ve eşiyle aynı taksi durağında çalışmaya başlayan Sevda Ayverdi, ilçenin tek kadın taksi şoförü oldu.

Evli ve bir çocuk annesi 45 yaşındaki Ayverdi, büyük şehirlerde örnekleri görülmesine karşın erkek mesleği olarak görülen taksi şoförlüğüne adım atmasının hikayesini AA muhabirine anlattı.

Salihli'nin ilk kadın taksici şoförü olmasının yine bir kadın sayesinde, kayınvalidesinin teklifiyle olduğunu söyleyen Ayverdi, eşinin 19 yıl beraber taksicilik yaptığı babasının vefatının ardından şoför arayışına girdiğini belirtti. Ayverdi, şöyle devam etti:

"Bu dönemde kayınvalidem, bana 'Kızım, babanın emanetine sahip çıkmak ister misin?' diye sordu. Açıkçası böyle bir teklif beklemiyordum. Taksi şoförlüğünü, baba yadigarı bir meslek olarak gördüm ve gerek eşim gerekse 16 yaşındaki kızımın da destekleri ile taksi şoförlüğü yapmaya karar verdim. Öz babamı çok küçük yaşlarda kaybettim. Evlendiğimde ise kayınbabam beni öz evladı gibi sevdi. Onun mesleğini yaşatmak benim için gurur verici."

"Müşterilerin desteği benim için motivasyon oldu"

Taksicilik yapmaya karar verdiğinde ve çalışmaya ilk başladığında, kendisinden önce örneği olmadığı için tedirgin olduğunu ifade eden Ayverdi, şunları aktardı:

"Büyük şehirlerde kadınlar her alanda olduğu gibi taksi şoförlüğünde de boy gösterebiliyorlar ancak Salihli gibi küçük yerlerde bir kadının taksi şoförlüğü yapması nasıl karşılanır diye açıkçası bazı tereddütlerim oldu. Ancak işe başlayınca ve bu işi becerebileceğimi gördükten sonra daha rahat çalışmaya başladım. Tabii bu süreçte ailemin desteğinin yanı sıra müşterilerin de desteği benim için ayrı bir motivasyon oldu. Eşimle birlikte aynı durakta çalışarak hem onunla beraber oluyorum hem de aile bütçesine katkıda bulunmuş oluyorum."

"Kadın yolcu bindiğinde, onun yüzündeki tebessümü görebiliyorum"

Taksi şoförlüğü yaparken özel bir sorun yaşamadığını, müşterilerinden, özellikle de kadın müşterilerden çok olumu tepkiler aldığını dile getiren Ayverdi, "Taksime bir kadın yolcu bindiğinde, onun yüzündeki tebessümü görebiliyorum. Sohbet ettiğimizde çok olumlu tepkiler alıyorum. Eşim, 19 yıldır bu işi yapıyor. Onun da tecrübeleri sayesinde hiçbir sorun yaşamıyorum. Bilmediğim bir mahalle veya sokak olduğunda anında eşimden yardım alıyorum." dedi.

"Sabah eşimden önce kalkıp durağa gidiyorum"

Taksi şoförü olarak çalışmaya başlamasıyla sorumlulukları ve yükü artan Ayverdi, taksiciliği severek yaptığını ve her kadının hem çalışıp hem de ailesinin sorumluluğunu üstlenebileceğine inandığını dile getirdi. Ayverdi, şöyle konuştu:

"Bu mesleğe yeni başlamış olmamım verdiği heyecanla sabah eşimden önce kalkıp durağa gidiyorum. İşimi büyük bir zevkle yaptığımı söyleyebilirim. Taksi şoförlüğü, hayatımı çok olumlu bir yönde etkilediğini söyleyebilirim. Ancak iş bittiğinde ve eve döndüğümde yemekleri yine ben yapıyorum. Kadınlar hem rahatlıkla çalışabilir hem de evdeki işlerini kolaylıkla yapabilir."

Eşi de gurur duyuyor

Sevda Ayverdi'nin eşi Yunus Ayverdi, eşinin taksi şoförlüğü yapabileceğine inandığını ve destek olduğunu anlatarak şunları kaydetti:

"Eşim Sevda ile 18 yıldan bu yana mutlu bir evliliğimiz var. Annemin, baba mesleği olan işi yapmasını istediğinde, eşimin taksi şoförlüğünü rahatlıkla yapabileceğini bildiğim için kendisine her türlü konuda yardımcı olacağımı söyledim. Eşim de nihayetinde benimle birlikte taksi şoförlüğü yapmaya karar verdi. Sabah başlayıp akşam saatlerine kadar çalışıyoruz. Eşimin Salihli'de tek kadın taksi şoförü olması da benim için ayrı bir gurur kaynağı. Kadınlar istedikleri zaman her türlü mesleği kolaylıkla yapabilirler."

"Kadınlar artık her alanda varlık gösteriyor"

Salihli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Murat Dağıstanlı da geçen yıl ilçelerinde servis şoförlüğü yapan kadın üyelerinin "yılın girişimcisi" ödülünü aldığını hatırlatarak "Şimdi de Sevda Ayverdi adlı üyemiz, rahmetli kayınbabasından bu bayrağı devralarak taksicilik mesleğine adım attı. Kadınlar, her alanda artık varlık gösteriyorlar. Oda olarak tüm kadınlarımıza meslek hayatlarında başarılar diliyoruz." dedi.

Sevda Ayverdi'nin taksisinde yolculuk yapan müşterilerden Hüseyin Tuna, kadın şoförü olan bir taksiye ilk kez bindiğine işaret ederek "Taksiye ilk bindiğimde çok şaşırdım. Salihli gibi küçük ilçelerde taksi şoförünün kadın olması her zaman karşılaşılacak bir olay değil. Kendisini bu mesleği seçtiği için tebrik ediyorum." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eşiyle Aynı Durakta Taksicilik Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de Uyuşturucu Operasyonunda 7 Zanlı Gözaltına Alındı
    10:13 Kırıkkale'de Uyuşturucu Operasyonunda 7 Zanlı Gözaltına Alındı

    Kırıkkale'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında 7 zanlı gözaltına alındı. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sokak satıcılarına yönelik düzenlenen operasyonlarda 13,78 gram sentetik uyuşturucu ve 125 sentetik hap ele geçirdi. Gözaltına alınan 7 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Denizli'de Su Yolu Kazısında Göçük Altında Kalarak Hayatını Kaybeden İşçi
    10:11 Denizli'de Su Yolu Kazısında Göçük Altında Kalarak Hayatını Kaybeden İşçi

    Denizli'nin Kale ilçesinde su yolu kazısı sırasında meydana gelen göçük sonucu bir işçi hayatını kaybetti. İşçinin ölümünden kısa bir süre önce sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar, hayvanların ve insanların hayır duası için çalıştıklarını gösterdi.

  • Kırşehir'deki Savcılı Plajı'nda Sürat Teknelerinin Şovu Havadan Görüntülendi
    10:11 Kırşehir'deki Savcılı Plajı'nda Sürat Teknelerinin Şovu Havadan Görüntülendi

    Kırşehir'in Kaman ilçesinde bulunan Savcılı Plajı'nda sürat teknelerinin şovu dron ile kaydedildi. Plaj, sahili, yeşil alanı ve su sporlarıyla dikkat çekiyor. Görüntülerin bölgeye farklı bir renk katması bekleniyor.

  • Afyonkarahisar'da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Gözaltı
    10:09 Afyonkarahisar'da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Gözaltı

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı, uyuşturucu ile mücadele kapsamında yaptığı çalışmalarda, 5 kişinin uyuşturucu madde satın aldığı ve kullandığı bilgisine ulaştı. Jandarma ekipleri tarafından yapılan aramalarda 41 adet sentetik ecza hap ele geçirildi ve şüpheli şahıslar gözaltına alındı.

  • Şırnak'ta Gençler Baharın Habercisi Olan Çağla Topladı
    10:08 Şırnak'ta Gençler Baharın Habercisi Olan Çağla Topladı

    Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde bir grup genç, yaklaşık 20 kilometre yol katederek baharın habercisi olan çağla topladı. Doğal olarak yetişen çağlalar, yöre halkı tarafından torbalar dolusu toplanıyor.

  • Afyonkarahisar'da Tarihi Eser Operasyonu: 18 Sikke Ele Geçirildi
    10:08 Afyonkarahisar'da Tarihi Eser Operasyonu: 18 Sikke Ele Geçirildi

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda O.A. isimli şahsın elinde tarihi sikke olduğunu tespit etti. Şahıs, Susuz beldesinde yakalanarak gözaltına alındı ve yapılan aramada 18 adet sikke ele geçirildi. Olayla ilgili adli tahkikat başlatıldı.


Advertisement