Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'tan 'Yeni Anayasa' Değerlendirmesi Açıklaması - Son Dakika
Politika

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'tan 'Yeni Anayasa' Değerlendirmesi Açıklaması

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, siyasi partilerin ideolojik düşüncelerinin anayasa yapım sürecini etkilediğini belirterek, “Bu öfke, gerilim ortamı ile anayasa yapmaya çalışıyoruz.

16.04.2016 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, siyasi partilerin ideolojik düşüncelerinin anayasa yapım sürecini etkilediğini belirterek, "Bu öfke, gerilim ortamı ile anayasa yapmaya çalışıyoruz. Öfkenin, kutuplaşmanın ve gerilimin yaşandığı bir iklimde anayasa yapılmaz" dedi.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, İnsani Değerler Derneği ve Demokraside Birlik Vakfı tarafından DE-VA Konferans Salonu'nda düzenlenen "Nefret Söyleminde Yeni Anayasa Süreci" konulu konferansa katıldı. Partilerin ideolojilerini ön plana çıkardıkları için birbirleri ile diyalog kuramadıklarını söyleyen Kılıç, "Bu öfke, gerilim ortamı ile Anayasa yapmaya çalışıyoruz. Öfkenin, kutuplaşmanın ve gerilimin yaşandığı bir iklimde Anayasa yapılmaz" diye konuştu.

"MUHALEFETİN BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞI BİR TEPKİSİ VAR, BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTEYEN SADECE İKTİDAR PARTİSİ"

Siyasi partilerin anayasa konusunda temel hak ve özgürlükler ile ilgili bölümde sorun yaşamadıklarını belirten Kılıç, yaşanan sorunun yasama, yürütme ve yargının oluşması ile ilgili bölümde olduğunu söyledi. Yasama, yürütme, yargı bölümüne gelince siyasi partilerin kırmızı çizgilerini çizdiklerini ve masayı vurup devirdiklerini ifade eden Kılıç, "Anayasa uzlaşma komisyonu kuruldu. Şimdi partinin birisi haklı olarak dedi ki, 'gelin bakayım yargı, yasama, yürütme nasıl oluşacak bunu bir konuşalım.' Sistemi başta koyacaksınız ki yasama, yürütme, yargıyı oluşturacaksınız. Siz sistemi başta kabul etmezseniz oluşturacağınız şeyin anlamı yok. Partilerin biri sistem ne olacak diye sordu, 'sistem eğer başkanlık sistemi olacaksa biz yokuz' dedi. Muhalefetin başkanlık sistemine karşı bir tepkisi var. Başkanlık sistemini isteyen sadece iktidar partisi. Anayasa yapım sürecinde ben bu iklim ile sağlıklı bir anayasanın yapılacağı kanaatini taşımıyorum" şeklinde konuştu.

Siyasi partilerin anayasa yapım sürecinde izleyecekleri yolda önerilerde bulunan Kılıç, anayasa yapımı ile ilgili projesi olan siyasi partilerin, Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanununu nasıl yapacaklarını paket edip topluma sunması gerektiğinin vurgusunu yaptı. Yüzde 10'luk seçim barajına da değinen Kılıç, "Bu ülkede yüzde 10 gibi bir barajla toplumun bir bölümünün dışarıda kaldığı bir yapı var. Bu siyasi yapı mecliste temsil edilmiyor. Bu Anayasa yapım sürecinde bu iki yasanın hayati önemi var. Bunu her partinin topluma sunması lazım" dedi.

"TOPLUM BAŞKANLIK SİSTEMİNE HAZIR DEĞİL"

Toplumumuzun bugün başkanlık sistemine hazır olmadığını savunan Kılıç şunları söyledi:

"Terörle mücadele de geldiğimiz yapıya bakıldığı zamanda çok fazla iyimser gözükmüyor. Başkanlık sisteminin olduğu yerde genelde eyalet sistemleri öngörülmüş. Görev ve yetkilerin büyük bir çoğunluğu eyaletlere devredildiği için onlar orada görevlerini yürütüyor. Merkezdeki başkana düşen dış politika ile milli güvenlik sorunları ile uğraşmak. Şimdi siz bugünkü terörle olan durumumuza baktığımız zaman böyle bir eyalet sistemi ya da, idare sisteminin gelebileceğini düşünüyor musunuz? Bunu bırakın getirmeyi tartışmamız bile mümkün değil. Bu terör biter her şey günlük gülistanlık olur oturur konuşursunuz. Bugün sorunun en büyük sıkıntılarımız siyasi partiler kanunu ile seçim kanununda yaşadığımız sorunları sisteme yüklüyorlar. Oysa sistemde değil bu iki kanundaki sıkıntılardan kaynaklanıyor bütün sıkıntılarımız." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'tan 'Yeni Anayasa' Değerlendirmesi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement