Eski Başbakan Yardımcısı Babacan: (1) - Son Dakika
Ekonomi

Eski Başbakan Yardımcısı Babacan: (1)

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Ali Babacan, "Rusya bizim komşumuz, bizim için dost bir ülke, pek çok alanda da ortak çıkarlarımız var. Suriye olsun, başka meselede olsun, biz bunları diyalog kapılarını sürekli açık tutarak ve karşılıklı saygı prensibi çerçevesinde çözebilmeyi ümit ediyoruz" dedi.

07.10.2015 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Ali Babacan, "Rusya bizim komşumuz, bizim için dost bir ülke, pek çok alanda da ortak çıkarlarımız var. Suriye olsun, başka meselede olsun, biz bunları diyalog kapılarını sürekli açık tutarak ve karşılıklı saygı prensibi çerçevesinde çözebilmeyi ümit ediyoruz" dedi.

Babacan, NTV-CNBC-e ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Rusya'nın Suriye hamlesi ve hava sahası ihlallerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Babacan, Suriye'nin gerçekten zor bir durumun içinde bulunduğunu, bir iç savaş olduğunu ve iç savaşın evreler değiştirerek devam ettiğini söyledi.

Babacan, kendilerinin Suriye probleminin ilk günlerinden itibaren hep ilkeli davrandıklarını anlatarak, önce insan hakları, demokrasi dediklerini, Suriye halkının yaşama hakkı başta olmak üzere kendi geleceğini kendi belirleme hakkını ve halkın özgürleşmesini savunduklarını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan ülkelerin dahi kendilerinin bölge ve coğrafyada savundukları ilkeli prensipli duruşu gösteremediklerini zaman içinde gördüklerini belirten Babacan, belli ülkelerin kendi ulusal çıkarlarının ön plana çıkmaya başladığını, Suriye'nin farklı ülkelerin çıkarlarının çatıştığı bir savaş alanı haline geldiğini ifade etti.

Ali Babacan, özellikle son dönemde yaşananların kaygı verici olduğunu dile getirerek, "Biz Suriye ile ilgilenen, Suriye üzerinde etkisi olan bütün ülkelere hep şunu tavsiye ediyoruz, uluslararası hukuk çerçevesinde kalın, uluslararası hukuku ihlal etmeyin. Biz Türkiye olarak bunca güvenlik riskimiz olmasına rağmen 2 milyon Suriyeli kardeşimizi misafir etmemize ve ciddi ulusal çıkarlarımız söz konusu olmasına rağmen hep uluslararası hukuk dedik" diye konuştu.

"Beklediğimiz saygı ve uluslararası hukuk karşısında ilkeli bir duruş"

Rusya ile ilgili gelişmeler ve bunun Türkiye'ye etkisine dönük bir soru üzerine de Babacan, şunları kaydetti:

"Rusya bizim komşumuz, bizim için dost bir ülke, pek çok alanda da ortak çıkarlarımız var. Bunların kendileri de gayet iyi farkında. Dolayısıyla Suriye olsun, başka meselede olsun, biz bunları diyalog kapılarını sürekli açık tutarak ve karşılıklı saygı prensibi çerçevesinde çözebilmeyi ümit ediyoruz. Biz komşularımıza hep saygılı davrandık, başka ülkeler onların haklarına girmeye çalıştığında da başka ülkelere 'dur' dedik. Karadeniz konusundaki pek çok meseleden bunu Ruslar gayet iyi bilirler. Dolayısıyla beklediğimiz saygı ve uluslararası hukuk karşısında ilkeli bir duruş ve buna uymak."

AK Parti'nin seçim beyannamesi

Babacan, AK Parti'nin seçim beyannamesine ilişkin bir soru üzerine, 7 Haziran'da kapsamlı bir seçim beyannamesi açıkladıklarını hatırlatarak, ancak beyanname içerisindeki unsurların anlatılması ve  tanıtımıyla ilgili yeteri kadar başarılı bir performans sergileyemediklerini söyledi.

Yeni açıklanan vaatler, projeler, ilkeler, prensipler ve reformların aslında büyük bir bölümünün 7 Haziran seçim beyannamesinde olduğuna dikkati çeken Babacan, ancak bu beyannamede bazı konuları biraz daha somutlaştırdıklarını kaydetti. Babacan, şöyle devam etti:

"Örneğin bizi emekli maaşları için 'imkanlarımız oldukça, Türkiye büyüdükçe biz emeklilerimize genel refahtan hak ettikleri payı mutlaka vereceğiz' diyorduk. Bunu biraz daha somutlaştırdık. O günkü büyüme oranlarıyla bugünkü büyüme oranları beklenti açısından bu yıl için daha iyi görünüyor, gelecek yıl daha da yüksek görünüyor. Bütçemizin şartları ocak, şubat ayıyla bugünü mukayese ettiğimizde biraz daha iyileşmiş durumda. Dolayısıyla baktık ki büyüme bu sene rahat yüzde 3'ü bulacak, gelecek sene yüzde 4'lük büyümeye doğru daha emin adımlarla yürüyebiliyoruz, bunun sonucunda da bu refahtan da emeklilerimizin daha çok pay alabileceği bir çerçeveyi somutlaştırıp adını koyup açıklama imkanına kavuştuk."

"Somut rakamsal bazı şeyleri açıklamamız gerektiğinin farkına vardık"

Özellikle kur artışından dolayı gübre fiyatlarında çok ciddi artış olduğuna işaret eden Babacan, "Bunu nasıl kompanse edebiliriz diye düşündüğümüzde bütçe gelirlerimizden bir miktar fedakarlıkta bulunup, gübre üzerinde yüzde 18 KDV'yi indirme, yem üzerindeki KDV'yi indirme gibi adımlar attık" dedi.

Gençleri ilgilendiren çok önemli projeler açıkladıklarını anlatan Babacan, "7 Haziran'dan sonra şunu gördük, bizim 13 yıllık bir iktidar dönemimiz var, çok da güzel şeyler yaptık ama gelecekle ilgili 'biz güzel şeyler yaptık, merak etmeyin, güzel şeyler de yapmaya devam edeceğiz' dememiz yetmiyor. Biraz daha yapacaklarımızla ilgili somut rakamsal bazı şeyleri açıklamamız gerekiyor, bunun da farkına vardık" değerlendirmesinde bulundu.

"Asgari ücret son dakikada karara bağlandı"

Asgari ücret vaadine yönelik soru üzerine Babacan, "Asgari ücret konusu bizim en son gün, hatta en son gece beyannamemiz baskıya girmeden önce, cumartesi gece son dakikada karara bağlanmış bir husus" dedi.

Bu konuda kendi içlerinde çok ciddi tartışmalar olduğunu, çok farklı görüşler ortaya konduğunu anlatan Babacan, asgari ücrette rakamın ne olması gerektiği konusunda ince hesaplar yapıldığını belirtti. Burada kayıtdışılık konusunun önemli olduğuna dikkati çeken Babacan, asgari ücretin yükselmesinden dolayı kayıtdışılığa kaymayı önlemek için biraz özen göstermek gerektiğini vurguladı. Bununla ilgili belki  ayrı bir tedbir belki gerekebileceğine işaret eden Babacan, bunun uygulaması 1 Ocak'ta başladıktan sonra, ilgili çalışmaların yapılacağını bildirdi.

Babacan, 1 Ocak'ta zaten bir asgari ücret artışı olacağını belirterek, "Bizim niyetimiz şu Aralık 2015'teki bin lira olan asgari ücretin Aralık 2016 geldiğinde bin 300 lira olması" dedi.

"İşin riskine göre asgari ücret gündemimizde"

Asgari ücret tespitinin genelde aralık ayında yapıldığını hatırlatan Babacan, "O gün kurulacak hükümet de sosyal taraflarla oturur, konuşur ve muhtemel mahsurları asgariye indirecek bir çerçeve üzerinde de o gün için anlaşılır. Biz asla işverenimizi mağdur etmek istemeyiz, Türkiye'de işsizliği artıracak, kayıtdışılığı artıracak bir tablo görmek istemeyiz" diye konuştu.

"İşin riskine göre bir kademelendirme de öngörülüyor mu?" sorusunu da Babacan, "İş tehlike sınıfına göre ayrı ayrı asgari ücret belirlemek de gündemimizde. Çok tehlikeli, tehlikeli  diye ayrı sınıflar var biliyorsunuz, oralarda çalışanlar için farklı asgari ücret tespiti mümkün, bunu da yapabileceğimizi zaten açıkladık" şeklinde yanıtladı.

Babacan, taşeron işçi konusuna ilişkin bir soru üzerine de bu konuyla ilgili bir yasal düzenlemenin daha önce yapıldığını ve bunun TBMM'den geçtiğini, yeni hükümet kurulduktan hemen sonra bir Bakanlar Kurulu kararıyla bunun detaylarının belirleneceğini söyledi. Babacan, kendilerinin mevcut sistemdeki mağduriyetleri önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Eski Başbakan Yardımcısı Babacan: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement