Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı Siirt'te Söyleşiye Katıldı - Son Dakika
Güncel

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı Siirt'te Söyleşiye Katıldı

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı Siirt\'te Söyleşiye Katıldı

Siirt Valiliği tarafından düzenlenen kitap fuarına katılan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, yaptığı söyleşide paralel yapının kurumlar içindeki kirli yüzünü anlattı.

03.04.2016 20:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt Valiliği tarafından düzenlenen kitap fuarına katılan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, yaptığı söyleşide paralel yapının kurumlar içindeki kirli yüzünü anlattı. Terör olaylarına da değinen Avcı, "Örgüt asla bu bölgeyi Türkiye'den koparamaz, Türkiye'de ne yaparsa yapsın şiddetle bu işi bitiremez" dedi.

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Emniyet Müdürü Metin Özkan ve çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte konuşan Avcı, bu ülkenin bütün kurumlarıyla gücünün yerinde olması gerektiğini, bir dönem ortaya çıkan cemaatin devletin içinde hukuka yerleşerek orada akıl almaz olaylar yaptığını söyledi. Avcı, "Belki yaşamayanların anlayamayacağı, karşılaşmayanların bilemeyeceği kadar sorunlar yarattı. Hukuku eline aldı polisi eline aldı, herkesi korkuttu. Bu toplumda korkunç bir terör estirdi. Birçok insanın başına öyle şeyler geldi ki anlatamadı, söyleyemedi, ikna edemedi. Belki bizim gibi insanların başına gelenler açık yaşandı. Ama adı sanı duyulmayan insanlara o kadar hukuksuzluk yapıldı ki, bugün bunları saymak zor. Ama bunlar bunu yaparken hukuk bu insanları koruyamadı. Bu ülkenin hukuku ayağa kalkıp bunu yapamazsınız diyemedi. Çünkü yıllarca hukuk geliştirilmemişti. Sivil toplum örgütleri ayağa kalkıp 'ne yapıyorsunuz bu insanlara?' diyemedi. Ayağa kalkıp 'dur' diyemedi. Bu insanlara 'bu ülkede bu kadar at koşturtamazsınız' diyemedi. Diğer kurumlar gerçekten cevap veremedi. Evet hükümetin bir desteği bir basireti vardı ama sadece hükümet meselesi değil" dedi

Demokraside herkesin bir görev ve sorumluluğu bulunduğunu belirten Avcı, "Demokrasi dediğimiz zaman hemen diyoruz ki her şey hükümette olup bitsin. Her şey hükümetle olup bitecek ise zaten bu demokrasi olmaz. Demokraside herkesin bir sorumluluğu var, hükümetini belirli bir sorumluluğu var, ana güç odur. Ama parlamentonun da bir sorumluluğu var, yeri geldiği zaman müdahale etmesi gerekir. Hukukun da bir sorumluluğu ve sivil toplum örgütlerinin de bir sorumluluğu var. Bu devlet bu kadar fırtınalı bir olay yaşarken, bu kadar Türk Silahlı Kuvvetleri mensubuna komplo kurulurken, toplumun farklı kesimlerine sahte belgeler sahte deliller ayarlanırken hukuk bu kadar ayaklar altına alınırken kimsenin cevap vermemesi enteresan. Bugün birçok şey yaptık. Bugün de başka bir tehlike çıksa tüm sistemi koruyacak kollayacak kurumlarımız yok. Birileri sabahleyin kalkıp cemaatin benzerini yapmaya kalkarsa onlara dur diyebileceğimiz kadar gelişmiş bir hukuk sistemi oluşturamadık" diye konuştu.

Söyleşinin soru cevap kısmında geçmişte cemaatin içinde yer aldığını belirten bir vatandaşın 29 sene boyunca iki yüzünü fark etmedikleri cemaatin gerçek yüzünü ilk kez Gezi olaylarında hissetmeye başladıklarını söyledi. Vatandaşın "Cemaatin içinde bulunan masum insanları bu şebekenin elinden kurtarmak için devlet ne yapmalıdır?" sorusuna Avcı, şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'de geçmişte 28 Şubat yaşanmasaydı, bir Susurluk olayı yaşamasaydı acaba cemaat bu kadar güç kudret bulabilir miydi? Hakikaten bu ülkede bir demokratik ortam olsaydı, bir hukuk sistemi olsaydı kimse cemaate paye vermezdi. Ama cemaat o ortamı kullandı. Biz zanettik ki cemaat bu iyi değerle onlarla savaşıyor. Hayır sadece onları kullanıp bize gösteriyor, aslında kendi amacına vardı. O kurumları temizleyip kendi adamlarını yerleştirmeye başladı. O kurumdaki insanları lekelemeye başladılar. O kadar ileri gittiler ki 'bu hükümeti devireyim yerine geçeyim' teşebbüsünde bulundular."

Başka cemaatlerin çıkmaması için hukuk sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Avcı, bu ülkede demokrasi ve özgürlüklerin tam anlamıyla artması durumunda illegal yapıdaki cemaatlerin sistemde kendilerine yer bulamayacağını söyledi. Bölgede yaşanan terör olaylarına da değinen Avcı, yakın zamanda bir barış sürecinin yaşandığını, ancak akamete uğradığını, bu sorunun çözümünün yine o noktadan geçtiğini söyledi. Avcı, "Bu süreci iyi götüremedik, az yaptık, yanlış veya doğru yaptık ayrı şey. Ama bu işin çözümü yine o noktadan geçiyor. Biz bu bölgede çıkan sorunları öncelikle sorunların çıkan noktasından başlamalıyız. Ne istiyorsun? Sorun ne? Ne talep ediyorsun? Ne yapmak istiyorsun? Bu soruları sorup muhataplarıyla konuşmak lazım. Orta nokta bulmak zorundayız. Onlarında birçoğu bu işin yanlışlığının gördüğü farkında olduğu zannediyorum. Ama bu şiddet bu ülkeye bir şey getirmiyor. Ne bu bölgede yaşan insanlara ne de bu devlete. Bu ülkenin en çok çektiği sorunlar var, bu sorunların hepsini Güneydoğu'daki sorunu çözemezsiniz. Türkiye'de hukuk sorunu var, ama burada bu olaylar olduğu müddetçe hukuku her yere getiremezsiniz, terörle mücadele kanunun kaldıramazsınız, tam demokrasiyi getirmezsiniz, ekonomik sorunları çözemezsiniz. Bu kadar askeri harcamanın olduğu bir yerde ekonomik sorunu çözemezsiniz. Güneydoğu sorunu kendisi bir sorun, ayrıcı Türkiye'nin tüm sorunlarını büyüten ve engelleyen sorundur. Bu sorunun çözümü de kesinlikle barış sürecidir. Onların da bir mesafe aldığı kanaatindeyim. Benim bu bölgede görev yaptığım yıllarda şu iddia ediliyordu; 'biz kesin hiçbir şey kabul etmeyiz, biz devletten toprak koparıp bağımsız bir devlet kurarız' diyorlardı. Ama bugün ne diyorlar; 'demokratik bir ortamda beraber yaşayabiliriz.' Bunu kabul etmek işin yüzde 50'sidir. Dünyada ne yaparsanız yapın bu yöntemin dışındaki yöntemler kapalıdır. Bunu hep beraber inanırsak bu sorunu çözmek kolay" dedi.

"BU İŞİ SİYASETTEN ÇÖZMEMİZ LAZIM"

Türkiye'nin 50 yıldır bölgeye harcadığı enerjisini başka alanlarda harcamış olsaydı şuan İtalya ve Fransa gibi ülkelerin yakaladığı standartları çoktan yakalayabileceğini aktaran Avcı, Türkiye ne yaparsa yapsın şiddetle bu sorunu çözemeyeceğini söyledi. Avcı, "Ülke olarak bu bölgeye 50 yıldın beni boşa giden enerjimizi, gücümüzü, milli birlik beraberliği sarsan olayları eğer yaşamasaydık belki İtalya'dan çok ilerideydik. Bizim İtalya ve Fransa'yı yakalayacak gücümüz vardı. Belki Almanya'yı değil ama biz ülke olarak çok şey kaybettik. Belki maddi anlamda değil, demokrasi, insan haklarını geliştiremedik. Bu örgüt ne yaparsa yapsın bundan daha büyük bir grup yok ve asla bu bölgeyi Türkiye'yi koparamaz. Türkiye'de ne yaparsa yapsın şiddetle bu işi bitiremez. Bitme noktası ancak ortak noktaya gelip, birbirimize güvenmemiz, birbirimize inanmamız ve bu işi siyasetten çözmemiz lazım" dedi.

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, etkinlik sonunda eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya Tillo maketinin yar aldığı hediye verdi. Avcı, daha sonra okurlara kitaplarını imzalattı. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı Siirt'te Söyleşiye Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.


Advertisement