Eski İsveç Başbakanı Bildt: "Ab, Balkanlar'a Asker Çıkarmalı" - Son Dakika
Dünya

Eski İsveç Başbakanı Bildt: "Ab, Balkanlar'a Asker Çıkarmalı"

Eski İsveç Başbakanı Bildt: "Ab, Balkanlar\'a Asker Çıkarmalı"

Eski İsveç Başbakanı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi üyesi Carl Bildt, AB ülkelerini Balkanlar’da muharip asker konuşlandırmaya davet etti.

22.03.2017 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski İsveç Başbakanı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi üyesi Carl Bildt, AB ülkelerini Balkanlar'da muharip asker konuşlandırmaya davet etti.

Eski İsveç Başbakanı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi üyesi Carl Bildt, önde gelen siyasi ve akademisyenlerin makalelerine yer veren Project-Syndicate üzerinden yayınlanan makalesinde AB ülkelerini Balkanlar'da muharip asker konuşlandırmaya davet etti. Osmanlı İmparatorluğu'nun bir asır evvelki çöküşünden bu yana Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki uç nokta olan Bihaç'tan Irak'ın Güneydoğu'sundaki Basra'ya uzanan sahadaki ülkelerin bölgesel ve küresel istikrarsızlık kaynağı olduklarına dikkat çeken Bildt, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Balkanlar'da, bölgenin etnik ve kültürel çeşitliliğine rağmen, ulus devletleri kurma girişimleri olduğunu ve bu dönemden beri bölgenin çok milletli mozaiği ile uyuşmayan milliyetçi akımların çatışmalara neden olduğunu ifade etti.

1990'ların başında Yugoslavya'nın çöküşü ile birlikte Hırvatistan'dan Kosova'ya uzanan bir sahada savaşlar başladığını ve ortaya çıkan 7 yeni ülkenin istikrarının ancak AB'nin bölgede etkin olmasıyla mümkün olabileceğinin gözlemlendiğini yazan Bildt, 2003 yılında Selanik'te yapılan AB zirvesinde Balkan ülkelerinin tamamını AB üyesi yapma sözü veren AB liderlerinin Balkanlar siyasetinin 2014 yılında AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in 5 yıllık süreçte yeni üye alınmayacağını açıklamasıyla birlikte çöküşe sürüklendiğini ifade etti.

Balkanlar'da 1990'lı yıllarda yaşanan savaşların bölgede şartların değişmiş olması nedeniyle tekrarlanamayacağını ifade eden Bildt, buna rağmen bazı sinirli tiplerin ferdi hamleleriyle çıkarabilecekleri yangınları zapt etmenin oldukça zor olacağını yazdı. Saraybosna'da Gavrilo Princip isimli bir Sırp'ın Avusturya veliahtı Franz Ferdinand'ı öldürerek bir dünya savaşını tetiklediğini hatırlatan Bildt, "Günümüzde bölge adım adım benzeri bir atmosfere sürükleniyor. Belki bu kez Üsküp'te çıkabilecek bir kıvılcımın büyük bir yangına sebep olabilir. Peki ne yapılabilir? Avrupa açısından tek yol, kapsayıcı gücünü öne sürmek ve Avrupa'ya entegrasyona ivme kazandırmak olacaktır. Balkanlar'da ortaya çıkan risklerin bertaraf edilebilmesi için AB, eyleme geçebilecek kapasitesi ve arzusu olduğunu ortaya koymalı ve AB muharip güçlerini burada konuşlandırarak bölgede askeri tatbikatlar gerçekleştirmelidir" diye yazdı.

AB Balkan Ortaklığı Formülü

AB'nin genişlemesinin de zorunlu olduğunu vurgulayan Bildt, "Şimdiye kadar AB bloğuna sadece Slovenya ve Hırvatistan dahil oldu. Görünüşe göre diğer Balkan ülkelerinin üyelikleri ise görünüşe göre zaman alacak. Bu ülkelerin üyeliğe kabul edilebilmesi için elzem reformların hızlandırılması için ise AB Doğu Ortaklığı'na benzer bir 'Balkan Ortaklığı' formülü gibi ara adımlara başvurulabilir. AB'nin aynı zamanda bölgedeki siyasi etkinliğini de artırması gerekiyor. Bu da halen devam eden bazı sınır anlaşmazlıklarının çözümü için aracılık yapmak yoluyla gerçekleştirilebilir" dedi. - STOCKHOLM

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Eski İsveç Başbakanı Bildt: 'Ab, Balkanlar'a Asker Çıkarmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.


Advertisement