Eski Milletvekili Tuncel'in Beraat Gerekçesi - Son Dakika
Güncel

Eski Milletvekili Tuncel'in Beraat Gerekçesi

Yasayla kapatılan dönemin özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan aldığı 8 yıl 9 aylık hapis cezası onanan ve Anayasa Mahkemesi'nin, "yargılamada hak ihlali yapıldığı" gerekçesiyle yeniden yargılanmasına karar verdiği eski HDP Milletvekili Sebahat Tuncel'in, beraat gerekçesi açıklandı.

22.07.2015 19:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yasayla kapatılan dönemin özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan aldığı 8 yıl 9 aylık hapis cezası onanan ve Anayasa Mahkemesi'nin, "yargılamada hak ihlali yapıldığı" gerekçesiyle yeniden yargılanmasına karar verdiği eski HDP Milletvekili Sebahat Tuncel'in, beraat gerekçesi açıklandı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 Temmuz'daki duruşmada beraatine karar verilen Tuncel ile ilgili verilen hükmün gerekçesi, yine bu mahkemece hazırlandı.

Gerekçeli kararda, sanık Tuncel'in soruşturma ve kovuşturma aşamasında, ısrarlı bir şekilde üzerine atılı suçlamayı kabul etmediği belirtilerek, Tuncel'in, "Kuzey Irak'a normal yoldan, pasaportla girip çıktığı, partisinin kadın kolları üyesi olarak görev yaptığı ve bu nedenle oraya gittiği" şeklinde beyanda bulunduğu hatırlatıldı.

"Delilleri toplamaya çalışmak, havanda su dövmek"

Verilen beraat hükmünde, Tuncel'in savunmasının da değerlendirildiği kaydedilen gerekçeli kararda, şu ifadeler yer aldı:

"Ortada sadece bir tanığın beyanının bulunduğu, bu tanık beyanı dışında sanığın savunmasının aksine, her türlü şüpheden uzak, somut, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği, 10 yıl aşkın bir sürenin aradan geçmiş olması, Kuzey Irak'ta normal devlet düzeninin olmaması, idari ve adli yapının bulunmaması, özellikle sanığın gittiği iddia edilen Kandil Dağı'nda sadece teröristlerin bulunduğu, buraya Irak devletinin de hakim olmadığı, bu nedenle Kandil'e gidip gitmediğini araştırmanın imkansız olduğu, diğer delilleri de aradan zaman geçmesi nedeniyle yerine getirmenin ve bulmanın mümkün olmadığı, bu delilleri toplamaya çalışmanın havanda su dövmek olduğu, gizli tanığın beyanına ise itibar edilemeyeceği, emniyet güçlerinin tam olarak Bağcılar'da hangi eylemin yapıldığı, sanığın bu eylemlere katılıp katılmadığı konusunda somut hiçbir delil ve belge bulunamadığı, bu nedenlerle sanığın müsnet suçtan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 223/2-e maddesi uyarınca sanığın beraatine karar verilmesi gerektiği hususunda mahkememizde tam bir kanaat hasıl olduğundan, sanık Tuncel hakkında her türlü şüpheden uzak, somut, kesin ve inandırıcı bir delil elde edilemediğinden beraatine karar verilmiştir."

Davanın geçmişi

Sebahat Tuncel, terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticileriyle toplantı yaptıklarına dair ihbar doğrultusunda, 5 Kasım 2006'da İstanbul Bağcılar'da gözaltına alınmıştı.

Tuncel, "Yasal yollardan 12 Haziran 2004'te Şırnak-Habur sınır kapısından Irak'ın kuzeyine geçtiği, örgütün 2004'te buradaki kamplarında yapılan toplantılara, örgüt mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığı, 20 Ağustos 2004'te Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı, 5 Kasım 2006'da yasa dışı örgüt mensuplarının Bağcılar DTP ilçe binasında yaptığı toplantı sırasında yakalandığı ve PKK üyesi olduğunun anlaşıldığı" gerekçeleriyle tutuklanmıştı.

Hakkında, "terör örgütü üyesi olma" suçundan dava açılan Tuncel, 27 Temmuz 2007'deki genel seçimlerde, İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilmiş ve yargılandığı bu dava kapsamında tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmişti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Eylül 2012'deki son duruşmasında Tuncel'i, "PKK silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmış, karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onanmıştı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı

Tuncel, hakkında açılan ceza davasında, lehine olan delillerin toplanması talebinin reddedildiği, yasak delillere dayanıldığı, savunma haklarının kısıtlandığı ve Anayasa'nın 36. maddesinde koruma altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçeleriyle, yeniden yargılama yapılması için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapmıştı.

Başvuruyu değerlendiren yüksek mahkeme, 10 Mart 2015 tarihinde verdiği kararla, Tuncel'in Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan hakkaniyete uygun ve makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, hakkaniyete uygun yargılanma hakkı ihlali ve sonuçlarının ortadan kaldırılması bakımından yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca yargılama faaliyetlerinin uzunluğu sebebiyle Tuncel'e 5 bin lira manevi tazminat ödenmesini de karara bağlamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Milletvekili Tuncel'in Beraat Gerekçesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement