Eski Milletvekili Tuncel'in Yeniden Yargılanması - Son Dakika
Güncel

Eski Milletvekili Tuncel'in Yeniden Yargılanması

Yasayla kapatılan dönemin özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan aldığı 8 yıl 9 aylık hapis cezası onanan eski HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, Anayasa Mahkemesi'nin, "yargılamada hak ihlali yapıldığı" gerekçesiyle verdiği yeniden yargılama kararı sonrası ilk kez hakim karşısına çıktı.

25.06.2015 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yasayla kapatılan dönemin özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan aldığı 8 yıl 9 aylık hapis cezası onanan eski HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, Anayasa Mahkemesi'nin, "yargılamada hak ihlali yapıldığı" gerekçesiyle verdiği yeniden yargılama kararı sonrası ilk kez hakim karşısına çıktı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Sebahat Tuncel, 10 avukatıyla katılırken, HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Sezai Temelli, Nursel Aydoğan, Beyza Üstün ve Ertuğrul Kürkçü de izleyici olarak duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada, yasal düzenlemeyle kapatılmasına karar verilen, dönemin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesiyle görevli özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 13 Kasım 2006 tarihli iddianamesi ile Anayasa Mahkemesi'nin 10 Mart 2015 tarihli yeniden yargılama kararı okundu.

Kimlik tespiti yapılan ve geliri sorulan Sebahat Tuncel, herhangi bir gelirinin olmadığını söyledi. Mahkeme heyeti başkanı Ahmet Korkusuz'un, "Milletvekilliği emekli maaşınız yok mu?" diye sorduğu Tuncel, yaş sınırına takıldığı için emekli maaşı alamadığı yanıtını verdi.

"Bana verilen ceza siyasidir"

Savunma yapan Tuncel, "Ben daha önce kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mehkemesi'nde savunmamı yaptım. Bana açılan bu dava ve verilen ceza siyasi bir karardır. Verilen kararı da Anayasa Mahkemesi, hak ihlali ve hukuka aykırılık yönünden bozmuştur. Bu nedenle önceki karar da ortadan kalkmıştır. Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda beraat kararı verilmesini talep ederim" dedi.

Tuncel'in avukatı Ercan Kanar da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açık şekilde, gizli tanıkla hüküm kurulamayacağı hususunda yeni karar çıktığına dikkati çekerek, bu kararın örneğini mahkeme heyetine sundu.

Kanar,  "Daha önceki karar hukuka uygun olmadığı, Anayasa Mahkemesi kararı ile sabit olmuştur. Müvekkilim hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep ederim" diye konuştu.

Avukatlardan Baran Doğan ise, daha önceki yargılamanın usule uygun olmayan bir yargılama olduğunu savunarak, "Müvekkilimin mahkum olması için delil uydurulmuş ve üretilmiştir. Mahkemeler bağımsız çalışamamışlardır. 7 Haziran sonrası yeni bir dönem başlamıştır. Müvekkilimin beraatine karar verilmesini talep ederim" ifadesini kullandı.

"Bu boyacı küpü değil"

Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı Serdar Baker, Anayasa Mahkemesi'nin kararında belirtilen eksik tahkikat işlemlerinin tamamlanması doğrultusunda bir karar verilmesini ve esasa ilişkin görüşünü yazması için dosyanın kendisine gönderilmesini talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, savcının "eksikliklerin tamamlanması" talebini reddederken, dosyanın mütalaa için cumhuriyet savcısına gönderilmesine hükmetti.

Bu sırada Başkan Ahmet Korkusuz'un, "genellikle davaları 1 ay ya da 15 gün sonrasına attıklarını, ancak bu davada savcının mütalaasını bekleyecekleri için duruşmayı yakın bir tarihe atacaklarını" belirtmesi üzerine konuşan avukat Ercan Kanar, "Mütalaayı beklemeden CMK uyarınca derhal beraat kararı verebilirsiniz" dedi. Başkanı Korkusuz da, "Savcı mütalaası olmadan karar veremem. Aceleciyim de, bu boyacı küpü değil" diye konuştu.

Duruşma 30 Haziran'a ertelendi.

Tuncel'in açıklaması

Duruşmanın ardından Tuncel, kendisine destek vermeye gelen HDP Milletvekilleri Kürkçü, Kerestecioğlu, Kaya, Temelli, Aydoğan, Üstün ve avukatlarıyla birlikte, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde açıklama yaptı. Tuncel, davanın kişisel bir dava olmadığını belirterek, "Bugün özel yetkili mahkemelerin ortaya çıkardığı durumu değerlendirmek, bu mahkemelerin Türkiye'de siyasete nasıl müdahale ettiğini, aslında toplumsal muhalefeti nasıl bastırdığını da gösteren bir nokta. Umuyorum ki bundan sonra yargı aracılığıyla siyaset dizayn edilmez. Toplumsal muhalefet baskı altına alınmaz. Farklı görüşten insanların, Türkiye'deki sorunlara farklı perspektiften bakan insanların sesini kısmak için mahkemeler bir araç olarak kullanılmaz" diye konuştu.

Davanın geçmişi

Sebahat Tuncel, terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticileriyle toplantı yaptıklarına dair ihbar doğrultusunda, 5 Kasım 2006'da İstanbul Bağcılar'da gözaltına alınmıştı.

Tuncel, "Yasal yollardan 12 Haziran 2004'te Şırnak-Habur sınır kapısından Irak'ın kuzeyine geçtiği, örgütün 2004'te buradaki kamplarında yapılan toplantılara, örgüt mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığı, 20 Ağustos 2004'te Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı, 5 Kasım 2006'da yasa dışı örgüt mensuplarının Bağcılar DTP ilçe binasında yaptığı toplantı sırasında yakalandığı ve PKK üyesi olduğunun anlaşıldığı" gerekçeleriyle tutuklanmıştı.

Hakkında, "terör örgütü üyesi olma" suçundan dava açılan Tuncel, 27 Temmuz 2007'deki genel seçimlerde, İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilmiş ve yargılandığı bu dava kapsamında tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmişti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Eylül 2012'deki son duruşmasında Tuncel'i, "PKK silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmış, karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onanmıştı.

Anayasa Mahkemesi kararı

Tuncel, hakkında açılan ceza davasında, lehine olan delillerin toplanması talebinin reddedildiği, yasak delillere dayanıldığı, savunma haklarının kısıtlandığı ve Anayasa'nın 36. maddesinde koruma altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçeleriyle, yeniden yargılama yapılması için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapmıştı.

Başvuruyu değerlendiren yüksek mahkeme, 10 Mart 2015 tarihinde verdiği kararla, Tuncel'in Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan hakkaniyete uygun ve makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, hakkaniyete uygun yargılanma hakkı ihlali ve sonuçlarının ortadan kaldırılması bakımından yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca  yargılama faaliyetlerinin uzunluğu sebebiyle Tuncel'e 5 bin lira manevi tazminat ödenmesini de karara bağlamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Milletvekili Tuncel'in Yeniden Yargılanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart yerel seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği
    21:36 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart yerel seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'un Sungurlu ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, 31 Mart yerel seçimlerinin Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği olduğunu belirtti. Işıkhan, AK Parti'nin halka hizmet ettiğini ve bu gücünü milletten aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dünya standartlarının üzerine çıkacak bir belediyecilik anlayışıyla şehirlerini geliştireceklerini söyledi.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.


Advertisement