Eski Sağlık Bakanı Durmuş'tan Bakanlar Kurulu Yorumu - Son Dakika
Politika

Eski Sağlık Bakanı Durmuş'tan Bakanlar Kurulu Yorumu

Eski Sağlık Bakanı Durmuş\'tan Bakanlar Kurulu Yorumu

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, halkın oylarıyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının teamüle uygun olduğunu belirterek, "Tekrarlanması, özel bir durumda, savaş halinde olabilir ama rutine bindirmek doğru değil" dedi.

19.01.2015 19:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, halkın oylarıyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının teamüle uygun olduğunu belirterek, "Tekrarlanması, özel bir durumda, savaş halinde olabilir ama rutine bindirmek doğru değil" dedi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in topladığı Bakanlar Kurulu'na katılan 57. Hükümet'in Sağlık Bakanı Osman Durmuş, toplantının detaylarını İHA'ya anlattı.

57. Hükümet'in o dönemde Bakanlar Kurulu nezdinde Cumhurbaşkanı Demirel'i Çankaya Köşkü'nde ziyaret ettiğini hatırlatan Durmuş, "Gerek birinci Anayasa gerekse güncel Anayasamıza göre Cumhurbaşkanı belli aralıklarla kabine toplantılarına prensip olarak başkanlık edebilir" dedi.

Bakanlar Kurulu'nun Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanmasının doğal olduğunu dile getiren Durmuş, bu durumun teamüller gereği devamlı olamayacağına dikkat çekti.

"CUMHURBAŞKANI BAKANLAR KURULU'NA BAŞBAKANLIK'TA BAŞKANLIK ETMELİ"

Durmuş, parlamenter demokrasilerde yürütmenin başının temsili olarak cumhurbaşkanı esas itibarıyla başbakan olduğunu söyledi.

Bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya ilişkin değerlendirme yapan Durmuş, "Umarım, bunu tekrar tekrar uygulamazlar. Parlamenter demokrasi halen mer'i kanunlarımıza göre geçerlidir dolayısıyla Türkiye'de bugün Bakanlar Kurulu'nun Saray'da toplanmış olması, Bakanlar Kurulu'na bir Sarayı gösterme bir de Cumhurbaşkanını ziyaret etme gibi değerlendirilebilir. Halbuki toplantıya Cumhurbaşkanı, Başbakanlık'taki Bakanlar Kurulu'na gelerek başkanlık yapar, başkanlık orada yapılır" şeklinde konuştu.

"DEVLETİN BAŞI SAYIN TAYYİP ERDOĞAN'DIR"

Hükümetin başının Başbakanlık'ta olduğunu dile getiren Durmuş, şöyle devam etti:

"Onun üstünde Cumhurbaşkanı gelip belli konularda söyleyeceği şeyler olabilir, onları söyleyebilir, bunda bir şey yok. MHP olarak bunu doğal karşılıyoruz ancak bunu teamül ya da devamlı hale getirmek iki başlılığı meydana getirir. Hükümetin başı Sayın Davutoğlu'dur, devletin başı Sayın Tayyip Erdoğan'dır. Bazıları kabul eder, etmez o ayrı bir konu. Teamül budur. Dolayısıyla bugünkü toplantı bana göre şu anda teamül içindedir. Tekrarlanması, özel bir durumda, savaş halinde olabilir ama rutine bindirmek doğru değildir. Başbakanı tali ve etkisiz hale getirir ki hükümet etkisiz hale gelir, muhalefete söz söyleme hakkı doğar. Türkiye, bugüne kadar böyle yönetilmiştir. Gerek Demokrat Parti gerek Halk Partisi gerekse Mustafa Kemal döneminde böyle yönetilmiştir. Dolayısıyla ihtilal dönemlerinde dahi olmayan şeyleri teamül haline getirmemek lazım. Ben bugünkü toplantının normal ve doğal olduğunu düşünüyorum."

"SÜLEYMAN DEMİREL DÖNEMİNDE ÇÖZÜLEMEYCEK HİÇBİR MESELE YOKTU"

57. Hükümet'in üyelerinin atandıktan sonra 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Çankaya Köşkü'nde ziyarete gittiklerini hatırlatan Durmuş, "Cumhurbaşkanı'nın Başbakana ve koalisyon ortağı liderlere tavsiyeleri oldu, bu gayet doğaldır" dedi.

Durmuş, 10 yılı aşkın bir süre önce Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen toplantının detaylarını anlattı.

Toplantıda, 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in kabine üyelerine daha mutedil daha uysal davranılması daha geçimli olunması, Türkiye'nin meseleleri ile Kıbrıs'la ve uluslararası meselelerle ilgili tavsiyelerde bulunduğunu anlatan Durmuş, "Verilen cevaplar vardı. Nitekim o dönemde gerçekten Çankaya Köşkü ile uyumlu gidildi. 5+5 sırasında bazı arkadaşlar oy vermedi mesela hatta 'Destekleyeceğiz' diyenler o vermedi ve 5+5 onun için olamadı ama hükümet devam ettiği sürece Köşk'le problem olmadı. Sadece Sayın Bahçeli ben yurtdışındayken Sezer geldiğinde, Sezer'le Sayın Ecevit'in bir Anayasa fırlatma meselesi oldu yoksa Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel zamanında çözülemeyecek hiçbir mesele yoktu" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Eski Sağlık Bakanı Durmuş'tan Bakanlar Kurulu Yorumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement