Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Çiçek Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Çiçek Açıklaması

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, "Madem ki bu anayasanın değişmesi gerekiyor.

18.04.2016 17:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, "Madem ki bu anayasanın değişmesi gerekiyor. O zaman siyasi partilerimizin her birisi anayasal açıdan nasıl bir Türkiye özlüyorsa başlangıçtan yürütme ve yürürlük maddesine kadar yeni Meclis dönemi açılıncaya, 1 Ekim 2016'ya kadar herkes metnini ortaya koysun" dedi.

Çiçek, Türk Girişim ve İş Dünyası Federasyonu (TÜRKONFED) ile Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİAD) öncülüğünde bir otelde düzenlenen "Yeni Anayasa'ya Doğru: Kurumsal Reform ve Demokrasi Kültürünün Gelişimi Raporu Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, etkinliğin verimli geçmesini diledi.

Yeni anayasa tartışmalarının 33 yıl 5 ay 11 gündür yaşandığını belirten Çiçek, herkesin "mutlaka değişmesi gerekiyor" dediği bir konu üzerinde 33 yıl tartışıp çözülemiyorsa bir yerde eksikliğin olduğunu söyledi.

Çiçek, 1982 Anayasası üzerine söylenmedik söz kalmadığını anlatarak, şöyle konuştu:

"18 Nisan 2016'da bile halen 'yeni anayasa' diye konuşmaya başlıyorsak biz bu 33 yıl acaba ne yaptık? Benim gördüğüm husus 33 yıl kırmızı ışıkta mazot, benzin yaktık, bir adım mesafe kat edemedik. Toplumun her kesimi yeni anayasa istiyor. Yeni anayasa istemeyen siyasi partiye, sivil toplum kuruluşuna rastlamadım. Geldiğimiz nokta itibariyle yeni anayasaya vurgu yapıyoruz. Konunun konuşulmadık neresi kaldı acaba? Evvela şunu görmemiz lazım. Yeni bir anayasa inşa edecekler çözümün parçası olacağına sorunun parçası oldular. Yeni anayasayı siyaset kurumu yapacak. Eğer biz bu işi çözemiyorsak o zaman biz çözümün değil, sorunun parçasıyız. Çünkü anayasa konusu partinin, iktidarın değil, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, toplumun sorunudur."

"Gelin bu tartışmaları 33 yıldır yaptığımız gibi yapmayalım"

Anayasanın sıradan bir metin değil, toplumsal sözleşme olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:

"Gelin bu tartışmaları 33 yıldır yaptığımız gibi yapmayalım. Verimli hale getirebilmek için buradan tüm partilere çağrıda bulunuyorum. Görmeden koyun pazarlığı olmaz. Niyet okuyarak en temel konuları tartışamayız. Madem ki bu anayasanın değişmesi gerekiyor. O zaman siyasi partilerimizin her birisi anayasal açıdan nasıl bir Türkiye özlüyorsa başlangıçtan yürütme ve yürürlük maddesine kadar yeni Meclis dönemi açılıncaya, 1 Ekim 2016'ya kadar herkes metnini ortaya koysun. AK Parti, CHP, MHP ve HDP başta olmak üzere herkes ortaya koysun."

Çiçek, birlikte yaşamanın ön şartının uzlaşma olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hiçbir zaman tek başına benimsediğiniz hükümet modeli istediğiniz sonucu vermiyor. İster başkanlık sistemi ister parlamenter sistem. Sadece anayasaya bunları dercetmekle bu sistemlerden beklediğiniz fayda hasıl olmaz. Mutlaka iki kolonun kuvvetlendirilmesi gerekiyor. Bunlardan biri Siyasi Partiler Yasası, diğeri ise seçim mevzuatıdır. Diyelim ki başkanlık sistemini getirdik, buna karşılık katı disiplinli bir siyasi parti modelini getirip koyduğumuzda bu sistem başarılı olmaz. ABD eğer başkanlık sisteminin başarılı örneği ise orada bizim anladığımız anlamda faşist, komünist parti modeline uygun bir teşkilatlanması yok. Biz en soldakini de en sağdakini de aynı modelle teşkilatlandırıyoruz ve katı bir disiplin var."

"Bir Türkiye demokrasi haritası sunuyoruz"

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu ise söz konusu raporla ilgili daha önce Ankara, İzmir ve İstanbul'da toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi.

TÜRKONFED olarak Türkiye'nin hemen her alanındaki sorunlarına duyarlılık gösterirken, ekonomi ve demokrasi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak, demokrasinin, ekonomik gelişme ve kalkınma için ne kadar hayati olduğunu göstermek istediklerini belirten Kadooğlu, "Rapor ile Türkiye'de demokrasinin, kurumsal ve zihniyet olarak güçlenmesinin, ekonomik istikrarın sagˆlanmasının, aynı zamanda da toplumsal sorunlarımıza çözümün ön kos¸ulu olduğunu söylüyoruz." diye konuştu.

Kadooğlu, yapılan tüm değişikliklere rağmen, 1982 Anayasası'nın, Türkiye'ye dar geldiğini dile getirerek, "Raporumuzda, yeni anayasa için somut öneriler getirmiyoruz. Bir 'Türkiye demokrasi haritası' sunuyoruz. Yeni anayasa yapım sürecinde, ister parlamenter sistemde kalalım, ister başkanlık sistemine geçelim, asıl önemli ve belirleyici olan, Türkiye'nin, iyi, adil, istikrar ve güven içinde yönetilmesi, birlikte yaşama kültürünün güçlendirilmesi, demokratik, kurumsal ve zihniyet değerlerine sahip olunmasıdır. Yani en temelde, demokrasinin her alanda içselleşmesidir." ifadelerini kullandı.

Daha sonra TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Haluk Tükel moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ve KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, konuşma yaptı.

Programa, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü ile davetliler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Çiçek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement