Eski Tekel Deposunda Düğüm Çözüldü - Son Dakika
Güncel

Eski Tekel Deposunda Düğüm Çözüldü

Eski Tekel Deposunda Düğüm Çözüldü

Bursa İnegöl'de İnegöl Belediyesi tarafından eski tekel deposunun bulunduğu alanda yapılması düşünülen Katlı Otoparkla alakalı kördüğüm çözüldü.

28.09.2012 08:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir süre U.Ü. İnegöl Meslek Yüksekokulu olarak da kullanılan eski tekel deposuna ait binanın yıkımı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu engeline takılmıştı. İnegöl Belediyesi'nin açtığı dava sonucunda bina üzerindeki tescil kaldırılırken, binanın Gayrimenkul A.Ş.'den İnegöl Belediyesi'ne tapu devri dün gerçekleştirildi.

İnegöl Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilen törene; Belediye Başkan Vekili Turgay Yel, Tapu Müdürü Kadir Kara, yeni adıyla Gayrimenkul A.Ş. olan Tütün İşletmeleri yetkilisi Mehmet Ali Acar ve Belediye İmar İşleri Müdürü Kemal Malgaralı ile imar işleri teknik ekibi katıldı.

Törende konuşan Belediye Başkan Vekili Turgay Yel; Kemalpaşa Mahallesi 15 pafta, 128 ada, 1 nolu parsel üzerinde kayıtlı bulunan ve Bahçeli Kargir Tütün Deposu vasfında olan taşınmazın kamu hizmetlerinde kullanılmak amacıyla 06.09.2006 tarih ve 559 sayılı yazıyla Tekel Genel Müdürlüğünden İnegöl Belediyesi adına tapu devrinin yapılmasını talep ettiklerini belirterek; Tekel Genel Müdürlüğünün 16.03.2007 tarih ve 3140 sayılı yazısı ile söz konusu taşınmazın belediyeye devrini kabul ettiğini söyledi.

1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında Belediye Hizmet Alanında kalan yapının mevcut haliyle İnegöl halkının hizmetlerine sunulup sunulamayacağı konusunda teknik inceleme ve araştırmaların yaptırıldığını vurgulayan Yel; "Bu inceleme ve araştırmalar neticesinde konuyla ilgili yapının 1999 yılında meydana gelen 17 Ağustos ve 22 Kasım Marmara depreminde ağır hasar gördüğü Uludağ Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı görevli personelleri tarafından hazırlanan 09.02.2001 tarihli rapor, 04.09.2006 tarih ve 19 sayılı İnşaat mühendisleri Odası Bursa Şubesi İnegöl Temsilciliği üyelerinin hazırladığı teknik raporlardan anlaşılmıştır." diyerek söz konusu yapının kent merkezinde, yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu bir alanda kalması sebebiyle insanların mal ve can güvenliğini tehdit ettiği düşüncesinden hareketle İnegöl Belediyesi tarafından teknik raporlar doğrultusunda yıkıldığını söyledi.

İnegöl Belediyesi tarafından kentin en temel ihtiyacı olan otopark sıkıntısının giderilmesi adına bu alanın katlı otopark olarak planlandığını ifade eden Turgay Yel; "Konuyla alakalı İnegöl Tapu Müdürlüğüne cins değişikliği için başvuru yapılmıştır. Bu başvuru esnasında söz konusu parselin üzerindeki yapının tescilli olduğu anlaşılmıştır. Söz konusu yapının can ve mal güvenliği açısından tehlike arzetmesi teknik raporlar doğrultusunda da belirlenmiş olup, mevcut yapıda daha önce kullanıcılar tarafından zaman zaman yapılmış olan tadilat ve değişiklikler neticesinde yapının karakteristik bir özelliğinin kalmadığı göz önünde tutularak, yapının yıkılma işlemi İnegöl Belediyemiz tarafından yapılmıştır. Belediyemiz tarafından ilgili parseldeki tescil kaydının kaldırılması hususunda Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna müracaat edildi. Ancak bu talebimiz 14.04.2011 tarihli Bursa Koruma Kurulu toplantısında reddedilmiş tescil kaydının devamına karar verilmiştir." dedi.

Bursa Koruma Kurulundan olumsuz cevap alındıktan sonra tescilin iptali yönünde Bursa 3. İdare Mahkemesine İnegöl Belediyesi olarak dava açtıklarını belirten Turgay Yel; "Mahkemenin tayin etmiş olduğu Bilirkişilerin hazırladığı rapora göre, söz konusu binanın Ulusal Mimari Üslup Kavramı Çerçevesinde düşünülebilecek "Korunması Gerekli Kültür Varlığı" olarak değerlendirilmesinde isabetsizlik görüldüğünden kamu yararına sonuçlar doğurucu nitelikten uzaktır kararı verilmiştir. Alınan bu mahkeme kararı ile Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından, 28.08.2012 tarih ve 1021 sayılı kararı alınarak tescil kaydı kaldırılmıştır." dedi.

Yakılan bina ile alakalı hiçbir sorunun kalmadığının altını çizen Başkan Vekili Yel; "Özelleştirme İdaresinde tapu devri işlemini gerçekleştirdik. Bu yerle ilgili iki değişik firmaya mimari otopark çalışması yaptırılmış olup, belediyemizin karar vereceği mimari proje üzerinden yap-işlet-devret modeli ile yakın zaman içerisinde ihaleye çıkılacaktır" diyerek Belediyenin Katlı Otopark Projesinin kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Eski Tekel Deposunda Düğüm Çözüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement