Eski Yarbay Dönmez Hakkındaki Dava - Son Dakika
Güncel

Eski Yarbay Dönmez Hakkındaki Dava

Zir Vadisi ve Sapanca'da 2009'da bulunan mühimmatla ilgili eski Yarbay Mustafa Dönmez hakkında "bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek" suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi.

19.11.2015 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zir Vadisi ve Sapanca'da 2009'da bulunan mühimmatla ilgili eski Yarbay Mustafa Dönmez hakkında "bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek" suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesindeki duruşmaya sanık Dönmez ile avukatı Şule Nazlıoğlu Erol katıldı.

Dosyaya giren belgeler tutanağa geçirildikten sonra sanık avukatı Erol, geçen celse mahkeme heyetinin müvekkili hakkında suç duyurusunda bulunarak, husumet yaratıldığını ifade etti.

Erol, "Dolayısıyla heyetinizin, adil yargılamayla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde çekinmesi gerektiğini düşünüyorum. Çekinmediğiniz takdirde heyeti reddedeceğiz" dedi.

Sanık Dönmez de başından beri, yargılanmasına gerekçe gösterilen mühimmatlardan, el bombaları ile tapalarının uyumlu olmadığını belirttiğini anlattı.

Bunların şu anda "kritik arızalı" denilerek, imha edilmek istendiğini söyleyen Dönmez, delillerin yok edilmeye ya da niteliğinin değiştirilmeye çalışıldığını savundu.

Dönmez, kendisini yargılayan heyetlerin baştan beri "taraflı" davrandığını ileri sürdü.

Dava ilk açıldığı günlerde, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'a, "Bize kumpas kuranları ortaya çıkarmazsanız, sizi de alırlar" diye seslendiğini, Başbuğ'un da sonradan "alındığını" anlatan Dönmez, "İddia ediyorum, yarın sizler de yargılanacaksınız. Dilerim adil yargılanırsınız" dedi.

TSK mensuplarına kumpas kurulduğunu savunan Dönmez, "Bu cemaatin işi gücü yatak odalarını araştırmak. Beni kendinize siz hasım yaptınız. Adalete inanıyorum. Olmadı, kişinin adaleti vardır. Genelkurmay önce kendisine kurulan kumpası temizlemeli" diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Hakim Albay Erhan Ermişoğlu, araya girerek, Dönmez hakkında önceki celse, suç duyurusunda bulunmalarına değinirken, "Karşınızdaki hakimlere 'Ahlaksız hakimler' diyemezsiniz" dedi.

Dönmez de heyeti kast etmediğini belirterek, "Siz onların avukatı mısınız?" ifadesini kullandı.

Ermişoğlu bu söz üzerine, "Ben, kendi oturduğum yerin hakkını korumak zorundayım. Türk halkı adına yargılama yapan hakimlere böyle diyemezsiniz" karşılığını verdi.

Dönmez, bu defa, "Kaçan kişi de Türk halkı adına yargılama yaptığını söylüyordu" dedi.

Duruşmaya bir süre ara veren mahkeme heyeti, müzakere sonucunda, Dönmez ve avukatının, heyetin "davadan çekinmesi" ve "reddi" yönündeki taleplerini reddettiğini açıkladı.

Mahkeme, bu kararlarına, CMK'da tarafların "hakimin çekinmesi" yönünde teklifte bulunabileceğinin düzenlenmemesini ve heyetin reddi talebinin süresi içinde yapılmamasını gerekçe gösterdi.

Devam eden duruşmada Dönmez, dosyadaki CD'lerin ses incelemesinin TÜBİTAK veya Adli Tıp'tan değil, ODTÜ'den uzmanlarca yapılmasını talep etti.

Sanık avukatı Erol da dosyaya giren belgeleri incelemek için süre talep etti.

Mahkeme heyeti, Sakarya Emniyet Müdürlüğünden bazı konuların sorulmasına karar verdi.

Dava konusu mühimmatlara ilişkin Mühimmat Ana Depo Komutanlığına yeniden müzekkere yazılarak, "kritik arızalı mühimmat" olarak listelenen mühimmatların dava açısından önemli delil niteliğinde bulunması ve sanığın bu delillerle ilgili itirazları karşısında, bunların "kesinlikle imha edilmemesi" ve "uygun depolama koşullarında muhafazasının sağlanmasının" talep edilmesini kararlaştıran mahkeme, Sapanca'daki aramalara ilişkin CD'nin metne dökülmesi için ODTÜ'den personel görevlendirmesinin istenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Davanın geçmişi

Dönmez hakkında, Ankara Yenikent yakınlarındaki Zir Vadisi'nde ve Sapanca'da 2009'da bulunan mühimmatla ilgili "bir kısmı cephane niteliğinde olan askeri eşyayı gizlemek" suçundan dava açılmış, Genelkurmay Askeri Mahkemesi, yargılama sonucunda Dönmez'i 4 yıl hapis cezasına çarptırarak, TSK'dan çıkarılmasına karar vermişti.

Bu kararın Askeri Yargıtayca bozulmasının ardından Genelkurmay Askeri Mahkemesi, tekrar görülen davada, "görevsizlik" kararı vererek, dosyanın "Ergenekon" davasını gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Ancak Dönmez'in itirazı üzerine Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, bu kararı bozmuş ve davanın Genelkurmay Askeri Mahkemesinde görülmesini karar vermişti.

"Ergenekon" davasında da 49 yıl 2 ay hapse çarptırılan Dönmez, bu davada yaptığı savunmada, "Polisin içindeki çete, bu operasyonu yapıyor. Zir Vadisi, Sapanca ve Gölbaşı'ndaki mühimmat aynıdır. Bunlar bir araya gelmez çünkü aynı malzemedir" demişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Yarbay Dönmez Hakkındaki Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement