Eskişehir'de 'Sifon Limonata' Geleneği Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Eskişehir'de 'Sifon Limonata' Geleneği Sürüyor

Eskişehir\'de \'Sifon Limonata\' Geleneği Sürüyor

Eskişehir’e özgü olan ve ünlü Kalabak suyu, karbondioksit gazı, portakal ve limon suyundan doğal olarak yapılan ’Sifon Limonata’, vatandaşları kavurucu sıcaklarda serinletiyor.

30.07.2015 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'e özgü olan ve ünlü Kalabak suyu, karbondioksit gazı, portakal ve limon suyundan doğal olarak yapılan 'Sifon Limonata', vatandaşları kavurucu sıcaklarda serinletiyor.

Eskişehir'de Odunpazarı Belediyesi'ne ait Sifon Limonata satışı yapılan limonata arabaları, Eskişehirlilere ferahlama durağı olarak hizmet ediyor. Eskişehir'de 7 farklı noktada hizmet veren limonatacılardan alışveriş yapan vatandaşlar, Odunpazarı Belediyesi'ne ait limonata satışı yapan yerlerin Eskişehir'in milli değerlerinden olduğunu savunuyor. Uzun yıllardan beri Eskişehir'e hizmet veren limonatacılar ise Odunpazarı Belediyesi'ne teşekkür ediyor.

"NORMAL LİMONATALARDA FARKI SU YERİNE SODA"

Sifon limonatanın hazırlanmasından bahseden limonata satıcısı Ergun Coşkun, "Limonatanın özü, limon ve portakaldan oluşturulur, sonra da sodayla karıştırılarak bir nevi doğal gazoz gibi olur. Buz gibi olarak servis edilir. Yanında taze olarak portakal suyu da sıkıyoruz, doğal olarak satışa sunuyoruz. Limonatalarımız özel bir kazanda oluşturduğumuz soda ile hazırlanıyor. Bu sodayı karbondioksit gazıyla yapıyoruz. Aynı gazoz, kola gibi gazlı içeceklerin oluşturulması gibi oluyor. Şehrimizin Kalabak suyu ile karıştırıyoruz sodayı hazırlarken. Ayrıca limon ve portakallar kesinlikle hazır değil hepsi doğaldır. Sifon limonatanın normal limonatadan farkı ise su yerine soda katıyoruz" şeklinde konuştu.

"HALKA HİZMET 1 LİRA"

Satışların yaz aylarının sıcaklığı ile yoğunlaştığını anlatan Coşkun "Satışlarımızın en çok olduğu zamanlar genelde yaz aylarında Temmuz'un ortasında ve Ağustos'un sonuna kadar gerçekleşiyor. Ramazan ayında satışlarımız çok düşüktü. Ramazan ayının ilk haftası açmadık zaten tezgahı. Ramazan'dan sonra satışlar arttı. Gurbetçi vatandaşlarımızın gelmesiyle de şehir biraz hareketli. Bu da satışlarımızı bayağı arttırdı. Ayrıca bu tezgahlar halka hizmettir, çünkü 1 liraya veriyoruz" diye belirtti.

'SİFON LİMONATA' ESKİŞEHİR'E ÖZGÜDÜR

Sifon Limonata; Eskişehir'de Hamamyolu caddesinde 1960'lı yıllardan beri şehrin adeta geleneksel lezzeti halinde. Eskişehir'e gelip bu limonatayı tadanlar, uzun yıllar limonatanın tadını uzun yıllar unutamıyor. Yapımında kullanılan malzemelerin çok basit elde edilebilir olmasına rağmen sifon limonatayı hazırlamak ustalık istiyor. Sifon limonatanın sodası hazırlanırken kullanılan makineyi Türkiye'de sadece 1 kişinin yaptığı, bunun içindeki suyun ve karbondioksit gazının oranının ise sır gibi saklandığı belirtiliyor. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eskişehir'de 'Sifon Limonata' Geleneği Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement