Eskişehir'de Tarımsal Üretim Sıkıntıları - Son Dakika
Yerel

Eskişehir'de Tarımsal Üretim Sıkıntıları

Eskişehir\'de Tarımsal Üretim Sıkıntıları

2014 yılı buğday-arpa hasadının başlamasıyla birlikte çiftçilerin yaşadığı sorunlar tekrar gündeme geldi.

04.07.2014 18:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2014 yılı buğday-arpa hasadının başlamasıyla birlikte çiftçilerin yaşadığı sorunlar tekrar gündeme geldi. Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, son dönemlerde yağan yağmur ve dolu nedeniyle mahsulü zarar gören çiftçinin yaşadığı sıkıntılara değinerek bu mağduriyetin giderilememesinin nedenleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Buluşan, hava şartları sonucu çiftçilerin mağdur olmalarının Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt yaptırmadıklarından kaynaklandığını belirtti. Çiftçinin sigorta yaptıramamasının başlıca sebeplerinden bahseden Süleyman Buluşan, "Miras kanunları, kardeşler arasında uzlaşamama sonucu yerin ÇKS'de kaydının alınamaması ve tarla sahiplerinin icar yoluyla başka üreticilerin işlediği tarlalarının sözleşmelerini bu kişilere vermemeleri bu sebepler arasında yer almaktadır. Bunlar hem ülke üretimi, hem de bölgesel üretim açısından çiftçiye büyük zararlar vermektedir. Örneğin Tepebaşı bölgemizde bir üreticinin ekim alanı 300 dönüm. Ancak ziraat odalarımızın ve tarım ilçe müdürlüklerimiz tarafından verebildiğimiz ÇKS kaydı 70 dönümlerde. Hasat zamanı geldiğinde, planlı ve projeli ekim olmadığı için üreticimiz mağdur oluyor. Üreticimiz alternatif ürün bulamadığından arpa, buğday ekiyor. Bunun sonucunda ortaya fiyat dengesizliği çıkıyor. Bu fiyat dengesizliği de üreticiye yansıyor. Ürün bol olursa fiyat düşüyor, ürün kıt olursa fiyat yükseliyor. Her ikisinde de üretici kaybediyor. Yeterli gelir elde edemiyor" dedi.

"BU YIL ÇİFTÇİ İÇİN BORÇLU GEÇECEK"

2014 yılının yine çiftçi için borçlu geçeceğini dile getiren Buluşan, ÇKS gibi sistemlerin oturması ve ülkenin gerçek rakamlarının elde edilmesi gerektiğini dile getirdi. ÇKS'ye giremeyen alanların tahminlerle belirlenmeye çalışıldığını öne süren Buluşan, üreticinin bu konuda destek alamadığını söyledi.

"ÜRETİCİLERİN BİLİNÇLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

Çiftçilerin yaptığı hataların, mahsulün verimini etkilediğini vurgulayan Buluşan, şöyle devam etti:

"Ülkemizin genelinde olan bir sıkıntı var. Bir ürün bu sene iyi verim yaptığı zaman, diğer seneye tüm üreticiler bu ürüne yükleniyor. Ürünler çöpe gidiyor ve seneye bir daha ekilmiyor. Geçen yıl patateste olduğu gibi bu seferde fiyatlar 3 misline çıkıyor ancak üretici yine kazanamıyor. Her şeyden önce ülkemizde şu dengesizlik var; Üretim ile pazarlama arasında yapılan haksızlık çok fazla. Bütün faturalar üreticiye kesiliyor. Hangi ürünü ürettiyse o ürünü satarken tüm maliyetler üreticinin sırtından geçiyor. Örneğin bir üretici ürettiği ürünü satarken alıcının Katma Değer Vergisi'ni (KDV) dahil kendisi ödüyor. Ziraat odası olarak yapmamız gereken görevlerden biri, üreticimizi örgütleştirmek ve bilinçlendirmektir. İklim değişiklikleri ve küresel ısınmanın etkisiyle ekilecek ürünler ve bu değişkenlere göre ilaç ve gübre kullanımı hakkında ilçe tarım danışmanları tarafından çiftçilere bilinçlendirme yapılıyor. Tarım danışmanları herhangi bir olumsuz durumda üreticiye müdahale ediyor."

"ÜRETİCİLERİN BİLİNÇLENDİRİLMESİ KONUSUNDA SIKINTILAR VAR"

Üreticileri bilinçlendirme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, "Üreticimizin teknik ekipman, zirai tohum ve ilaçlar bakımından eksiklikleri yok. Hasat sonrası kazançların az olması nedeniyle mağdurlar. Kendisinin ödeyebileceği miktarın fazlasına borca girdiği için verimde düşük olduğu zaman ödemelerde sıkıntı yaşıyor. Üreticilerin bilinçlenmesi kısmında sıkıntılar var" diye konuştu.

Buluşan, yaşanan sıkıntıların giderilmesi durumunda Türkiye'de ve kentte tarımsal üretimin ve verimin artacağını, tarım ekonomisinin hak ettiği yere geleceğini sözlerine ekledi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eskişehir'de Tarımsal Üretim Sıkıntıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement