Esnaf Kredide Esneklik İstiyor - Son Dakika
Güncel

Esnaf Kredide Esneklik İstiyor

Esnaf Kredide Esneklik İstiyor

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Tuğbay, esnafa yönelik kredi esnekliği talebinde bulundu.

25.10.2015 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'daki esnafın son dönemde kredi borcunu ödemekte zorlandığını kaydeden ESDER Şube Başkanı Mehmet Tuğbay, "Burada acilen yapılması gereken kredilerin esnek hale getirilmesi, mümkünse ertelenmesiyle alakalı çalışmaların yapılması lazım" dedi.

7 Haziran seçimlerinden sonra oluşan siyasi belirsizlik, Doğu ve Güneydoğu'daki çatışmalı ortam ve Suriye'ye ilişkin politikalar en fazla esnafı zor durumda bıraktı. Bölgede birçok esnaf işsizlik nedeniyle kepenk kapatırken işlerini sürdürmeye çalışanlar da kredi borcu, vergi borcu, SGK ve Bağ-Kur primi yüküyle mücadele etmeye çalışıyor. Urfa esnafının içinde bulunduğu durumu, sorunlarını ve çözüm önerilerini Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Tuğbay'la konuştuk.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği olarak bize biraz faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?

Dernek olarak uzun süredir özellikle eğitimlerle alakalı, istihdama yönelik eğitimlerle alakalı çalışmalar olduğu gibi devam ediyor. Son zamanlarda bu eğitimleri ilçelere de yaymaya başladık. Birçok örneğin eğitim noktasında KOSGEB Girişimcilik Eğitimi veriyor ama orada bazı şartlar var. Örneğin İŞKUR üzerinden verilen eğitimlerde mutlaka işsiz olduğunun belgelendirilmesi lazım ve İŞKUR veri tabanına kaydolması lazım. Bizim burada sunduğumuz avantajlardan biri de çalışıyor vaziyette olsa bile bu eğitimden faydalanır ve istihdama yönelik yaptığı çalışmalarda devletin vermiş olduğu hibelerden faydalanır.

Yani burada esnaf hem kendisini geliştirebilir hem de hibelerden faydalanabiliyor?

Hem mesleki eğitimine devam edecek, işine bakacak, işsiz kalacak hem yarın, öbür gün istihdama yönelik işyeri açtığı zaman, yanında personel çalıştığı zaman istihdama katkı sunma şansı olacak.

Peki, eğitimlere talep nasıl?

Başvuru bayağı yoğun. Özellikle merkezden ve ilçelerden yoğunluk var. Yalnız burada bizim bazı sıkıntılarımız var KOSGEB'le ilgili. Urfa'da farklı bir kültüre, farklı bir zihniyete sahip olduğumuz için, bütün eğitimleri veya çalışma faaliyetleri tek kuruma yönelik yapıldığı zaman, akıllara farklı farklı soru işaretleri geliyor. 'Esnaf ve Sanatkarlar Derneği yine sürekli bu kursları veriyor? Niye başka kuruma verilmiyor da Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'ne destek veriliyor' şeklinde sorular geliyor. Oysa bilinmesi gereken önemli noktalardan biri de bundan üç yıl önce Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, Türkiye'nin en başarılı ve en faal derneklerinden biri seçildi. Başbakanlıktan da ödül alan bir dernek. Bunları göz ardı etmemeleri lazım. Bugün eğer Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, Urfa halkına, Urfa esnafına, işsizliğe, istihdama yönelik bazı çalışmalar yapıyorsa onların da buraya çamur atması yerine aslında destek olmaları lazım, örnek almaları lazım. Onların da bu aşamada kendilerine güçlendirmeleri lazım. Bunu yapsınlar ki, herkesin yükü hafiflesin. Bizim yaptığımız aslında birilerinin yükünü kaldırmak, hamallık yapmaktır. Yani bunun artı bir getirisi bize yok. Bu olmadığı gibi tam tersi bizim giderlerimiz var.

Şu anda esnafın içinde bulunduğu durum nasıl değerlendiriyorsunuz?

Esnafın durumunu anlatmaya hiç gerek yok. Çünkü göz önünde olan şeylerdir. Herkesin bildiği şeyler. Malumunuz 7 Haziran seçimlerinden sonra bir istikrarsızlık, belirsizlik ve hükümetin kurulamaması, bazı kanunların çıkarılamaması, esnafa yönelik verilen vaatlerin yerine getirilmemesi esnafı zor durumda bıraktı, aynı zamanda yapacağı yatırımlardan da geri bıraktı. Bildiğiniz gibi döviz aldı başını gidiyor. Altın yine aynı şekilde. Enflasyon oranları aynı şekilde. İnsanlar dükkana anahtarı vurduğu zaman iş yapsın yapmasın, belli bir gider cepten çıkmak zorundadır. İnsanlar çalıştırdığı eleman sayısını düşürmeye başladı. Bazı esnafımız kepenk kapatmaya başladı.

Bazı esnafın kredi borçlarını ödemekte zorlandığı söyleniyor.

Kredi borçlarını ödeyemeyenlerde nereden bakarsanız bakın yüzde 15'lik gibi bir artış var. Ödenmeyen çek ve senetlerde Urfa bugüne kadar biraz geride olmasına rağmen son yıllarda ön plana çıkmaya başladı. Örneğin tekstili ele alalım. Esnaf 3-4 ay vadeyle aldığı bir ürünün parasını ödeyemez duruma geldi. Bu ne demektir? Bu esnafın kredilerde hem sicilinin bozulması, hem de yapacağı yatırımın önünde engel oluşturuyor.

Siyasi partiler 1 Kasım'da yapılacak olan seçimlerle ilgili esnafa ve girişimcilere yönelik vaatlerini açıkladı. Siz, bu vaatleri genel olarak nasıl buluyorsunuz?

Genel olarak yeterli mi? Yetersiz. Örneğin şimdiye kadar KOSGEB'in girişimcilik eğitimlerinde devletin genç girişimciye, istihdama katkı sunmak isteyenlere 30 artı 70 bin gibi hibe veriyordu. Bunun 70 bini faizsiz krediydi. Bu yeterli miydi? Aslında yetersizdi, çünkü bugün örneğin tekstilde yapılacak olan bir yatırım 100 bin lira ile mukayese edilemez. Ki, bunun farklı kalemleri var. 3 bin lira kurulum aşaması, 15 bin lira demirbaş, 12 bin lira kira veya personel desteği. Aslında bunların hepsi tek kalem haline çevrilmediği için insanlar pek yanaşmıyor. Ayrıca insanlar bu girişimde bulunduktan sonra aylarca beklemeye geçiyor. 'Önce kendi kur, sonra ben gelip incelerim, kuruldan geçer, ödemeyi yaparım' diyor. Biraz burada esneklik olmalı. Bazı partiler 50 artı 100 bin şeklinde vaatlerde bulundu. 50 bin artı 100 bin kötü bir rakam değil aslında. İnsanların zaten göstereceği teminat ve ipoteği olsa devlet kapısında aylarca bu parayı beklemez. Olmadığı için devlet kapısına yönelip beklemeye geçiyorlar. Devletin burada biraz daha kredi konusunda esneklik yapması lazım. Kredi verirken esnaf zaten her şeyini ortaya koymuş, emeğini koymuş, birikimini koymuş. Devletin de burada ipotek ve teminat kalemini kaldırması lazım. Esnafa kolaylık olsun ki, istihdama yönelik daha farklı çalışmalar ortaya çıksın.

Urfa'da mesela işsiz gençlerin sayısı oldukça fazla. Urfa'da işsizliği biraz düşürmek, istihdamı artırmak için acil olarak neler yapılmalıdır?

Urfa'da işsizliği düşürmek için bir defa terör olaylarının yaşanmaması lazım. Bölgedeki istikrarsızlığın en büyük nedeni terör olaylarıdır. Terör olayları yaşandığı sürece yatırımcı gelip yatırım yapar mı? Kendi yerli halkımız bile yatırım yapmıyor, gidip başka yerlerde yatırım yapıyor. Can güvenliği hesabı, mal güvenliği hesabı göz önüne alındığı zaman insanlar buraya bir türlü yatırım yapmıyor. Biz, Gaziantep'le 1. Birinci Organize Sanayi Bölgesinin temelini attık. Aklımızdan geçen neydi? Antep'le kafa kafaya gideriz diyorduk. Oysaki Antep 8. Organize Sanayi Bölgesini tamamladı. Yeterli gelmedi, hala büyütme çalışmaları devam ediyor. Bizde ise, biz daha ikinciye müşteri bulamadık.

Buradaki eksiklik nedir?

Mevcut sivil toplum örgütlerinin yetersiz olduğudur. Biz, hatır gönülle bazılarını başa getirdik. Hepimiz dahil, isim verip kimseyi zan altında bırakmak istemem. Bir insanı başa getiriyorsanız, muhtarlıktan başlayıp, STK'sına, başbakanlığına kadar bir geçmişine bakmak lazım. Aile yapısına bakmak lazım. Ticari yapısına bakmak lazım. Bunları göz önüne alıp da bunları bize yönetici olarak getirmek lazım. Adamı seçiyorsun, getiriyorsun. Adam bir tek kendi fabrikasının veya kendi bütçesini oluşturup bir şeyler yapmaya çalışıyor. Birçok STK'mızın başındaki kişi yurtdışı gezilerine inanın kendi firmasının, kendi şirketinin tanıtımı için gidip geliyor. Bir defa bunu engellememiz lazım. 2. Organize Sanayi Bölgesine biz daha müşteri bulamıyorsak bu bizim ayıbımızdır, en büyük eksikliğimizdir. Bugün bölgede en büyük ihracat rekorunu kıran il hangisidir? Gaziantep. Neyle kırıyor? Fıstıkla kırıyor. Fıstık kimde? Urfa'da. Buğdayından tutun, mısırına kadar tamamı Urfa'da. Antep'in herhangi bir tarımsal arazisi yok ki. Bütün üretimi biz yapıyoruz. Hamallığı biz yapıyoruz ama ihracat rekorunu Antep kırıyor. Demek ki, burada bizim sanayicilerimizde bir eksiklik var. Özellikle ticaret ve sanayi odasının, ticaret borsasının. Bunların farklı bir sistem uygulaması lazım. Bugün burada fabrikalar kurulmuş olsaydı. Bir zamanlar burada 118 tane çırçır fabrikası vardı. Urfa'nın 118 tane çırçır fabrikasına ihtiyacı yok ki. 10 tanesi çırçır fabrikası olsun. 10 tanesi iplik fabrikası, 10 tanesi boya fabrikası, 1 tanesi dokuma fabrikası olsun. A'dan Z'ye katma değeri yüksek ürünler elde edildiği zaman işsizlik de düşer.

Esnaf için acil ne yapılması gerekiyor?

Esnaf için kredisi olanların kredilerinin ertelenmesi gerekir. Suriyeli sığınmacıların gelmesinden dolayı kiralar arttı. İnsanlar kiralarını ödeyememeye başladı. Suriyelilerin iş yeri açmada yaşadığı kolaylıklar esnafımıza verilmeye başlandı. Bizim esnafımız senelerce ruhsat peşinde koşarken Suriyeli mülteciler gelip iki günde ruhsat almaya başladı. Bu da haksız bir rekabet ortaya çıkardı. Esnafa yönelik borçlarda kolaylık olması lazım. SGK primi, elektrik borcu gibi düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bugün 2 ton su tükettiğinizde 30 lira fatura geliyor. Atatürk Barajı Urfa'da olmasına rağmen Urfa esnafı Türkiye'nin en pahalı elektriğini ve en pahalı suyunu kullanıyor. Başkasının kaçak olarak kullandığı elektriği tamamıyla bizim esnafımızdan çıkartıyorlar. Burada acilen yapılması gereken kredilerin esnek hale getirilmesi, mümkünse ertelenmesi, kirayla alakalı çalışmaların yapılması lazım. Ülke ekonomisini ayakta tutan küçük esnaftır. Milyonlarca esnafımız var. Biz, eğer bu küçük esnafımızı kaybedersek ülke ekonomisine de çok büyük bir sekte vurmuş oluruz.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Esnaf Kredide Esneklik İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • sunny: Günaydın İyi morningGood morningGood sabah Kredi borç veren onaylı olup, İşinizde mali yardım ister misin?. özel ve kurumsal kişilere kredi veriyoruz. Açık çok fazla bankalar tarafından? Finans iş kurmak için ihtiyacınız var? Finans sen iş genişletilmesi için ihtiyacın var? Ya da kişisel bir kredi ihtiyacın var? Benim kredi aralığındadır kişisel işletme kredisi. Benim faiz oranı çok uygun olup kredi sürecimiz de çok hızlı. Bütün mali sorunların geçmişte bir şey yapmak çok hazırım. Sen gerçekten 0 0 Yanıtla
  • TGC'den yerel seçimler öncesi açıklama: Gazetecilere engel olunmamalı, internet kesintisi önlenmeli
    11:12 TGC'den yerel seçimler öncesi açıklama: Gazetecilere engel olunmamalı, internet kesintisi önlenmeli

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), yerel seçimler öncesi yaptığı açıklamada, seçimlerin demokrasi şenliği ortamında geçmesinin önemine dikkat çekti. Açıklamada, gazetecilerin seçim sonuçlarını şeffaf bir şekilde aktarabilmeleri ve sözlü, fiziksel engellemeyle karşılaşmamaları gerektiği vurgulandı. Ayrıca, internet kesintisi için önlem alınması ve gazetecilerin çalışma güvenliklerinin sağlanması gerektiği belirtildi.

  • Erzincan'da Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışması düzenlendi
    11:12 Erzincan'da Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışması düzenlendi

    2024 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Erzincan merkez ilçe erkek din görevlileri arasında hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışması düzenlendi. Yarışmalar, Diyanet personelinin kendilerini geliştirmelerini, hizmet aşkı ve heyecanını kaybetmeden görevlerini icra etmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Muhammediye Camii Uzman İmam-Hatibi Ersoy Satılmış hafızlık yarışmasında birinci seçilirken, Boyacılar Camii İmam-Hatibi Yusuf Kocatürk Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasında birinci oldu.

  • Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü
    11:11 Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü

    Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Antalya'ya göç eden yabancıların artan konut kira fiyatlarına tepki göstermesiyle birlikte fiyatlar normale döndü. Pandemi döneminde inşaat sektörünün canlanması da fiyatların geri çekilmesine katkı sağladı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, fiyatların yavaş yavaş aşağı inmeye başladığını belirtti ve 2024 yılında kira fiyatlarının enflasyona göre ilerleyeceğini söyledi.

  • Yozgat'ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı
    11:11 Yozgat'ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı

    Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, dolandırıcılık suçundan aranan bir hükümlü yakalandı. Hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan Y.Ö., Yerköy ilçesinde gözaltına alındı. Hükümlü, jandarma tarafından yapılan işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Kars ve Ardahan'da Karın Ardından Soğuk Hava Etkili Oldu
    11:11 Kars ve Ardahan'da Karın Ardından Soğuk Hava Etkili Oldu

    Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve Ardahan'da kar yağışının ardından soğuk hava etkisini gösterdi. Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düştüğü ilçede, araçların camları buz tuttu ve bina çatılarında buz sarkıtları oluştu. Belediye ekipleri, kar küreme çalışmalarına devam ederken, kızıl tilkilerin yiyecek bulmaya çalışması ve angutların dere kenarlarına gelmesi ise görüntülendi. Ardahan'da da gece hava sıcaklığı sıfırın altında 10 derece ölçülürken, buzlanma meydana geldi. Kağızman'a bağlı Günindi köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor.

  • Sivas'ta kırmızı ışıkta bekleyen kamyona arkadan çarpan araçta 5 kişi yaralandı
    11:10 Sivas'ta kırmızı ışıkta bekleyen kamyona arkadan çarpan araçta 5 kişi yaralandı

    Sivas'ın Şarkışla ilçesinde meydana gelen kazada, hafif ticari araç kırmızı ışıkta bekleyen kamyona arkadan çarptı. Kazada 5 kişi yaralandı ve olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey Günde 10 Durakta
    11:10 Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey Günde 10 Durakta

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, günde 10 durak noktasına uğrayarak seçim çalışmalarını sürdürüyor. Bozbey, halkın coşkusunu görmekten güç alarak yorulmadan çalışacağını belirtti.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Yarın Başlıyor
    11:09 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Yarın Başlıyor

    Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası, Türkiye'de düzenlenecek. 27 ülkeden 108 sporcu, 29-31 Mart tarihleri arasında İbrahim Çolak Cimnastik Salonu'nda yarışacak. Türkiye'yi erkeklerde 9, kadınlarda ise 5 sporcu temsil edecek.

  • Tekirdağ'da Jandarma Uyuşturucu ve Ruhsatsız Tabanca Operasyonları Yaptı
    11:08 Tekirdağ'da Jandarma Uyuşturucu ve Ruhsatsız Tabanca Operasyonları Yaptı

    Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde Jandarma ekipleri, uyuşturucu madde ve ruhsatsız tabanca bulunduran şüphelilere yönelik operasyonlar düzenledi. Muratlı'nın Yeşilsırt Mahallesi'nde bir kişinin üzerinde uyuşturucu madde ve sentetik haplar ele geçirilirken, Aşağısevindikli Mahallesi'nde ise bir şahsın üzerinde ruhsatsız tabanca bulundu. Şüpheliler hakkında adli işlem başlatıldı.


Advertisement