Esnafa Ahilik Fonu Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Esnafa Ahilik Fonu Geliyor

Esnafa Ahilik Fonu Geliyor

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem, Balıkesir’de 2016 yılında 2 bin 6 iş yerinin kapandığını belirterek, esnafın da işçiler gibi güvence istediğini ve Ahilik Fonu ile bunun gerçekleşeceğini söyledi.

02.01.2017 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem, Balıkesir'de 2016 yılında 2 bin 6 iş yerinin kapandığını belirterek, esnafın da işçiler gibi güvence istediğini ve Ahilik Fonu ile bunun gerçekleşeceğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen çalışmalar sonunda Ahilik Sigortası Fonu Kanun Tasarısı taslağı hazırlandı.

Ekonomik olarak zor duruma düşmeleri nedeniyle iş yerini kapatan veya iflas eden esnafın gelir kayıplarını telafi etmek üzere Ahilik Fonu kurulacak. 2017 yılında devreye girmesi planlanan düzenleme ile ilgili açıklamalarda bulunan Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, esnafın zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Erdem, son günlerde esnafın gelirinin azaldığını belirterek, işlerin eskisi gibi olmadığını ve gelir olmayınca da ödemelerin zorlaştığını dile getirdi.

Esnafın sıkıntılı günler yaşadığını ifade eden Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, "2016 yılı içerisinde Balıkesir'de 2 bin 6 iş yeri kapandı. Bu yüzden esnaf da güvence istiyor ve yanlarında çalışan işçiler gibi, kendileri için 'Esnaf İşsizlik Fonu' kurulmasını istiyordu" dedi.

Kurulacak olan Ahilik Fonu hakkında bilgi veren Erdem, "Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek ve basit usulda gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, noterler, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarda bu düzenlemeden yararlanacaklar. Esnaf ve sanatkarlar, faaliyetlerini bırakmaları ve iflas kararı alarak sigortalılığını sonlandırmaları durumunda işsizlik maaşı için başvuracaklar. Bu hallerin dışında, kendi isteği ile iş yerinin faaliyetine son verenler işsizlik maaşı için başvuramayacak" dedi.

Son 3 yılda en az 600 gün prim ödeyenler yararlanabilecek

Fondan son 3 yılda en az 600 gün Ahilik Sigortası primi ödeyenlerin yararlanabileceğini söyleyen Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, "Prim borcu olanlar ise en az 600 gün prim ödemiş olması şartı ile, 90 güne kadar prim borçları merkezi bütçeden karşılanarak Ahilik ödeneği alabilecek. Ahilik ödeneği asgari ücretin yüzde 40'dan az, yüzde 80'den fazla olamayacak. Ahilik ödeneği alanlara ödenek aldığı sürece sağlık hizmeti de verilecek. Hileli iflas ve muavazalı devirlerde ödemeler ve sağlık hizmetlerinin ücretleri faiziyle beraber geri alınacak. İŞKUR bünyesinde faaliyet yürütecek olan fonun pirimleri SGK tarafından toplanacak" dedi.

Ahilik fonundan sadece iflas eden firmaların değil, belirli prim ödeyen ve dükkan kapatan esnafın da yararlanması gerektiğini vurgulayan Erdem, "Dükkanlarını kapatan ve primini ödeyip belirli günü tamamlayanlara bir kıstas konulup bu kardeşlerimizin de bu fondan yararlanmaları gerektiğine inanıyoruz. Ahilik fonu çıkar çıkmaz birliğimize bağlı 85 odamıza mesaj yoluyla bilgisini vereceğiz" dedi.

Esnaflar ise kurulacak olan Ahilik Fonu nedeniyle Devletin artık esnafa daha da önem verdiğini belirterek, "Allah razı olsun Devletimizden. Devletimiz her konuda duyarlı olmaya başladı. Bilhassa esnafa karşı duyarlı olmaya başladı. Ahilik Fonu da Devletin esnafın yanında olduğunu ispat ettiği bir hareket" yorumunu yaptılar. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Esnafa Ahilik Fonu Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement