Esogü'de "Göç ve Etnik Yapı: Emirdağ Örneği" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Esogü'de "Göç ve Etnik Yapı: Emirdağ Örneği" Konferansı

Esogü\'de "Göç ve Etnik Yapı: Emirdağ Örneği" Konferansı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda, Hollanda Yüksek Öğretim Enstitüsü-Ankara (NIHA) Direktörü Jak den Exter tarafından ’’Göç ve Etnik Yapı: Emirdağ Örneği’’ konulu bir konfransı verildi.

06.12.2014 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda, Hollanda Yüksek Öğretim Enstitüsü-Ankara (NIHA) Direktörü Jak den Exter tarafından "Göç ve Etnik Yapı: Emirdağ Örneği" konulu bir konfransı verildi.

Exter'in, 1978 yılında Emirdağ'a ilk gittiği anlardaki fotoğraflarla, son dönemdeki fotoğraflar eşliğinde bir ilçe örneğinde, köyleriyle birlikte yurtdışına göç serüvenini, esprili bir anlatım ve tatlı bir üslup ile slaytlar eşliğinde anlatması ilgiyle izlendi. ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Sami Taban'ın ev sahipliği yaptığı konferans davetlilerin beğenisini topladı. ESOGÜ'nün bu yıl bilimsel araştırma yapmak üzere programa aldığı "Göçün Emirdağ'daki Sosyo-Ekonomik Gelişimi Üzerindeki Etkileri" konulu araştırma konusunu yürüten ilim adamlarından oluşan ekibin, ESOGÜ Tekoloji Transfer Ofisiyle ortaklaşa düzenlediği etkinliğe, Eskişehir-Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği'de (ESAB) destek verdi.

Bilim Kurulu'ndaki hocalar adına programın açış konuşmasını yapan ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Kartal, kendisinin de bir gurbetçi ailenin çocuğu olduğunu vurgulayarak "Şimdiye kadar yapılan çalışmalar hep gurbetçilerin gittiği yerlere uyum sorunu üzerinde oldu. Göç veren yerin sosyo-ekonomik ve kültürel boyutu üzerinde durulmadı. En kapsamlı çalışma geçen yıl ESAB'ın Tepebaşı Belediyesi ile yaptığı, benim de tebliğim ile katkı verdiğim Göç Sempozyumu ve Göç Çalıştayı oldu. Bu çalışmanın araştırmacı-yazar Mesut Acet tarafından "Göç-Sıladan Yenivatana-Emirdağ" adıyla kitaplaşması da bizlere bu çalışmamızda yol gösterici ışık oldu. Emirağ yöresinin Göç ve etkileri konusunda 35 yıllık çalışmaları ve birikimi olan, bu konuda Anadolu Ünivrsitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kutlu ile de ortak çalışmalara imza atan Hollandalı Bilim adamı Jak den Exter'i zevkle dinleyeceğinize inanıyorum" dedi.

Güzel Türkçesi ve akıcı üslubuyla görsellerle zenginleştirerek anlatımın yapan Jak den Exter, program sonunda konukların sorularını cevaplandırdı. Emirdağ'dan Eskişehir'e ESOGÜ konferansına gelen Emirdağ Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Diker, Emirdağ Kent Konseyi Başkanı Ahmet Yiğiter, Emirdağ Ticaret Odasından Nurgül Uyar, Eskişehir İkinci Kuşak Köy Esntitüleri Başkanı Ayhan Türkseven, Seyit Battalgazi Vakfı Kurucusu İlyas Küçükcan, ESAB Onursal Başkanı Muharrem Kubat, ESAB Başkanı yazar-şair Ahmet Urfalı ve kalabalık davetli topluluğu konuşmacıyı dikkatle ve zevkle izledi. ESAB Başkanı yazar- şair Ahmet Urfalı, konuşmacı Direktörü Jak den Exter'e Emirdağ'ın sembolü olan 'Topak Ev'plaketini, bir buket çiçek ve Emirdağ üzerine yazılmış kitapları takdim etti. ESOGÜ adına da, Dekan Prof. Dr. Sami Tabanlı konuşmacıya, üniversitenin 'Anı Tabağı' plaketini hediye etti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Esogü'de 'Göç ve Etnik Yapı: Emirdağ Örneği' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement