Etik Başkanı İşler: "Travel Turkey, Turizm Borsası Olmak Zorunda" - Son Dakika
Yerel

Etik Başkanı İşler: "Travel Turkey, Turizm Borsası Olmak Zorunda"

Etik Başkanı İşler: "Travel Turkey, Turizm Borsası Olmak Zorunda"

Türkiye turizminin en önemli buluşmalarından biri olarak sayılan ve bu yıl 8’incisi düzenlenen Travel Turkey 2014 ile ilgili Ege ve ülke turizmin önde gelen isimlerinden Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı (ETİK) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, gerçekleşen fuarın dile getirilmeyen yönlerini ele alarak fuarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

06.12.2014 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye turizminin en önemli buluşmalarından biri olarak sayılan ve bu yıl 8'incisi düzenlenen Travel Turkey 2014 ile ilgili Ege ve ülke turizmin önde gelen isimlerinden Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı (ETİK) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, gerçekleşen fuarın dile getirilmeyen yönlerini ele alarak fuarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Travel Turkey İzmir'in düzenlendiği tarihten itibaren 185 firmadan 900 firmaya ev sahipliği yapmasını ve 30 ülkenin katılım rakamıyla son derece başarılı bir fuar gibi gözükmekle birlikte; aynı zamanda İzmir'deki esnafa, konaklama sektörüne, restorantlara ve benzeri gibi alanlarda ekonomik katma değer koyması açısından da bu fuarın İzmir ekonomisine bir dinamizm getirmekte olduğunu ifade eden Mehmet İşler, ayrıca Travel Turkey İzmir Fuarı'nın İzmir'e pozitif yönde katkı koyması, sürdürülebilir olması ve İzmir'in daha da gelişebilmesi için önemli tespitlerde bulunarak, şunları söyledi:

"Travel Turkey Fuarı, bir turizm borsası olmak zorundadır. Ancak 8 yıldan beri yapılan bu fuar, hala bir turizm borsası hüviyetine bürünememiştir. Turizm borsası demek, tüm turizm paydaşlarının ürünlerini getirip birleştirerek paket haline dönüştürmesi ve sergilemesi ayrıca pazarın fiyat tansiyonun belirlendiği alan olması demektir. Turizm paydaşlarının ortaya koyduğu bu ürünleri birleştiriler de bunu satışa sunar. Örneğin, ITB Berlin WTM Londra ve dünyada ilk 7'e giren EMİT Fuarı, turizm borsası fuarları olarak göze çarpmaktadır. Bu açıdan Travel Turkey'in, bir turizm borsası fuarı olmak için ortak sinerji oluşturması ve borsa ruhunu oluşturması gerekmektedir, aksi halde maalesef sürdürülebilir olamayacaktır, sonuçta güzel İzmir'imiz kaybedecektir."

"ASIL ÜRÜN OLMADIĞINDAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ZOR"

"Travel Turkey, nerede ise sadece turizm seyahat şirketleri fuarı haline dönüşmeye başlamıştır" diyen İşler, "Yalnızca seyahat turizm şirketleri yoğunluğunun var olduğu bir fuar başarılı olamaz. Türkiye'de bulunan birçok marina, yat şirketleri, konaklama sektörü, deniz ticareti yapan firmalar, rehberler,restaurantlar ve turizmin diğer paydaşlarının daha az olması nedeni ile, bu fuarda ana ürünün sadece turizm seyahat şirketlerinden var edilerek dizayn edilmesi bir handikaptır. Burada asıl ürünün, konaklama sektörü onun paydaşları, oteller ve kruvazör temsilcileri restaurantlar eğlence yerleri marina, yat vb. unsurlarında yoğunluğunun olması gerekmektedir. Ama, ana ürün olarak konaklama sektörü otelciler,onun yan paydaşları yerine acentaları ürün olarak koyarsanız, satacak bir şey bulamazsınız . Bu yüzden Travel Turkey Fuarı, turizm borsası olmaktan her geçen gün uzaklaşacaktır,bu riske herkesin dikkat etmesi gerekmeketdir,aksi halde sadece tek kaybeden olacaktır oda güzel İzmir'imizdir.

BU FUAR YİYECEK VE İÇECEK PANAYIRI GİBİYDİ

Bu fuar, adeta yiyecek içecek panayırı görünümündeydi. Bu önemli fuarda, turizmi içeren paket ve ürünlerin bir arada sunulduğu; yani alıcı ve satıcıların bir araya gelip,paket ve ürünleri sergilemesi gerektiği bir yapı oluşması gerekiyordu. Bu fuar gıda; yani yiyecek içecek sergisine bürünmeye başlamış,il ve ilçe belediyeleri ile valilikler ve seyat acentalarının stand başı ihtiyaçlarını karşıladığı her yerde yemeklerin koktuğu ve diğer ziyaretçilerin yiyecek içecek ihtiyacını karşılandığı bir gıda panayarı mantalitesine dönüşmüştür. Maalesef, bu durum uluslararası olmak anlayışımızdan bizleri uzaklaştırmaktadır bu önemli fuarın il ve ilçelerin gıda satıcılarının olduğu bir panayır haline dönüşmesi, bu fuarın ana temasıyla birlikte biçimsel anlamda büyük bir risk ve handikap oluşturmaktadır." şeklinde konuştu.

TÜROFED'İN DAVET EDİLMEMESİ BÜYÜK EKSİKLİK

İşler şöyle konuştu: "Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)'in bu önemi fuara davet edilmemesi, çok büyük bir eksikliktir.Fuarın ana ürün olan oteller ve konaklama sektörü ve bunların tek çatı örgütü olan TÜROFED'in, bu fuarda olmama eksikliği hiçbir şekilde kabul edilemez. Çünkü TÜROFED, turizme katmış olduğu misyonu vizyonuyla bu fuarın asıl amacına ulaşma noktasında kilit rol oynaması ile turizmin önemli bir paydaşıdır. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır'ın da fuara davet edilememesi büyük eksiklik olarak göze çarpmıştır. Bu yüzden bu fuar bu sene kadük ve topal kalmıştır. Herkesin fuarı olmalıdır, turizmin tüm paydaşlarının fuarı olmalıdır ve ortak sinerji ile uluslararası borsada ve arenada boy göstermelidir.

AÇILIŞ KONUŞMASINDA ASIL KONUŞMACILARA SÖZ VERİLMEDİ

"Kültür ve turizm bakanlı himayesinde yapılan bu fuarın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtımlar Genel Müdürü İrfan Önal'a söz verilmemesi büyük bir ihmalkarlık, ciddiyetsizliktir. Ayrıca, en önemli paydaşlardan biri olan turizm bakanlığı himayesinde yapılan bu fuarda, Gambia'dan gelen bir ülkenin Turizm Bakanı'na söz hakkı dahi verilmemesi ise başka bir ayıptır. Partner ülke olan İtalya'nın da daha yüksek bir makamla temsil edilmesi gerekirdi. partner ülke İtalya'nın daha üst yetkili makamca ve itibarca temsil edilmemesi ise tam bir fiyaskodur, Ekonomik İşbirliği Ofis Müdür Yardımcısı tarafından temsil edilmesi şeklen yanlış bu fuarın itibarına gölge düşürmüştür, ayrıca Kültür ve Turizm bakanımızın veya bakan yardımcımızın veya müsteşarımızın veya Kalkınma Bakanımızın veya Ulaştırma Bakanımızın gelmemesi de büyük bir eksikliktir.Bu fuarın her kesimce önemsenmesi gerekmektedir.. Ancak fuarın turizmin tüm paydaşlarını kucaklamaması sebebi ile bu önemli fuarın temsiline de büyük gölge düşürmüştür" tüm bunlara rağmen, sponsor olan Türk Hava Yolları'nın Pazarlama Müdürü'ne söz verilmesi ise oldukça düşündürücüdür.Tüm bunlara bakınca Bakanlıklar ile TURSAB arasında bir gerginlik mi var, sorusu da akla gelmiyor değil.

KATKI VE DESTEĞİN GÜCÜ İLE SONUÇ VERİMLİLİĞİ EŞ DEĞER DEĞİL

"Travel Turkey, Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Türsab ve İzmir Ticaret Odası tarafından çok etkili ve büyük katkılarla yapılan bir fuardır. Bu gücü İzmir'de hangi organizasyon arkasına alırsa alsın başarılı olur. Ancak, bu güçle birlikte Travel Turkey Fuarı'nda ortaya çıkan sonuç eş değer değildir. Katkı koymak yönünden güç fazla; ama bunun karşılığında elde edilen verim bu güce göre daha azdır."

İZMİR TURİZMİ EKSİLERE DÜŞMÜŞTÜR

"Eğer bu fuar, bir turizm borsası olma yolunda ilerleseydi ve tüm turizm paydaşlarının büyük çoğunluğunun katıldığı bir fuara dönüştürülseydi inanın İzmir Büyük Şehir Belediyemizin katkısı,İZFAŞ'ımızı katkısı,TURSAB'ın katkısı,T: C Kültür Bakanlığımızın,İzmir Ticaret odamızın katkısı daha etkili ve verimli sonuçlarla neticelenmiş olurdu. İzmir ve çevresinin turizm rakamlarının geriye doğru değil de, ileri doğru gitmesi için bu fuarın kişilerin, fuarı olmaktan çok sektörlerin ve paydaşların fuarı haline dönüştürmemiz gerekmektedir. Maalesef, İzmir'in bugünkü turizm karnesi eksi yedilerde seyretmektedir. Bu fuar 8 yıldan beri uluslararası olma özelliğini parlatmalıdır, borsa olmalıdır ve ülke turizmine ve ege turizmine yön vermelidir ancak eksilere düşen bir yerdeyiz şu an, bu durum da oldukça düşündürücüdür."

UMARIM, YENİ BİR RUHLA TRAVEL TURKEY'E BAŞLAYACAĞIZ

"Hanovver Messe'nin önümüzdeki seneden itibaren Travel Turkey'e katılmayacağı hususu, bu fuara uluslar arası olma anlamında gölge düşürecektir. Travel Turkey, uluslar arası bağlantıları nedeniyle turizm borsası olma iddiasını sürdürmelidir. Umarım, Hannover Messe yerine başka bir uluslar arası organizasyon şirketi düşünülür ve önümüzdeki sene bu fuarda yer alır. Umarım, yeni fuar alanında yukarıdaki eksikliklere dikkat çekilerek, yeni bir ruhla yeni bir Travel Turkey'e başlamış oluruz. umutlarımız kaybetmiyoruz ve herkesin fuarı olmasını diliyoruz."

Öte yandan, Fuarda renkli görüntülerden bir tanesi ise fuarın önemini ve itibarını arttıran Eski Kültür ve Turizm Bakanı İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay'ın Travel Turkey Fuarı açılışına katılmasıydı. Turizm sektörü ve basın tarafından büyük ilgi gören Ertuğrul Günay'ın, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'yla olan uyumlu diyoloğu fuarda dikkat çeken başka bir ayrıntı oldu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Etik Başkanı İşler: 'Travel Turkey, Turizm Borsası Olmak Zorunda' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement