Euromos Antik Kenti'ne 'Kazı Evi' İsteği - Son Dakika
Güncel

Euromos Antik Kenti'ne 'Kazı Evi' İsteği

Euromos Antik Kenti\'ne \'Kazı Evi\' İsteği

Muğla'nın Milas İlçesi'ndeki, antik çağda Mylasa'dan sonra yörenin en önemli kenti olan 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Euromos'taki kazı çalışmalarının daha hızlı ilerlemesi için kazı evi oluşturulması gerektiğini belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç Dr. Abuzer Kızıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Müzeler Genel Müdürlüğü'nden destek aldıklarını ama yerelden de destek beklediklerini söyledi.

18.08.2014 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Milas İlçesi'ndeki, antik çağda Mylasa'dan sonra yörenin en önemli kenti olan 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Euromos'taki kazı çalışmalarının daha hızlı ilerlemesi için kazı evi oluşturulması gerektiğini belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç Dr. Abuzer Kızıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Müzeler Genel Müdürlüğü'nden destek aldıklarını ama yerelden de destek beklediklerini söyledi.

Selimiye Mahallesi'ndeki, M.Ö. 2'nci yüzyılda inşa edilen, Zeus Tapınağı'nın bulunduğu Euromos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının temmuz ayında başlayan bu yılki bölümü sürüyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Nevşehir Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi öğrencileri ve işçilerden oluşan yaklaşık 25 kişilik ekip kazı çalışmalarında görev alıyor. Kazılara başkanlık yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç Dr. Abuzer Kızıl, bu yıl dördüncü yılına giren çalışmaların İl Özel İdaresi'nin kapanması sonrası yaşanan ödenek sıkıntısı nedeniyle geçmiş yıllara göre daha geç başladığını belirterek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

KAZI EVİ İÇİN DESTEK İSTEDİ

Eylül ayına kadar sürecek kazıların tapınak, tiyatro ve agora bölümlerinde devam ettiğini vurgulayan Yrd. Doç Dr. Abuzer Kızıl, "İşçi ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 25 kişilik bir ekibimiz var. Bu sayı zaman zaman değişebiliyor. Kazı ekibimiz bu yıl da Milas'ta bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı öğrenci yurdunda kalıyor. Ekibin kazı alanına uzak bir mesafede kalması işlerin yavaş ilerlemesine neden oluyor. Bizim için büyük zaman kaybı olan bir durum bu. Bu yıl ki düşüncelerimizin ağırlık noktasını bir kazı evi oluşturmak. Onun için çabalarımız devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Müzeler Genel Müdürlüğü'nden destek alıyoruz ama yerelden de destek bekliyoruz. Daha fazla alanda çalışmak istiyoruz. Daha çok kalıntıyı gün ışığına çıkarmak istiyoruz. Kazı çalışmalarımız sadece bakanlığımızın desteğiyle değil de, varlıklı iş adamlarımızın, hayırseverlerin katkılarıyla daha da hızlanabilir. Çünkü kaynaklarımız el verdikçe çalışma yapıyoruz. Kazı evimiz kazandırıldığı takdirde, zaman kaybımız olmayacak. Alanda 1.5 değil 9 ay çalışma fırsatımız olacak. Burası Muğla'ya çok da uzak değil. Günübirlik gelinip gidilebilecek mesafede. Bu da aslında bir avantaj. Kazı çalışmalarının yapıldığı alanın SİT bölgesinin çalışılan üniversiteye yakın olması her zaman büyük avantajdır" dedi.

HEDEF TEMENOS DUVARLARININ SINIRI BELİRLEMEK

Kazı çalışmalarındaki öncelikli hedeflerinin yerde yatan blokları yerlerine koyarak ciddi bir restorasyon gerçekleştirmek ve tapınağı kısmen de olsa ayağa kaldırmak olduğunu dile getiren Kızıl, "Milas'tan sonra bölgenin en kıymetli kenti Euromos. Burada bulunan ve Roma dönemine ait olan tapınak çok iyi korunmuş. Anadolu'nun en iyi korunan tapınaklarından birisi. Tapınak alanında çalışmalarımız devam ediyor. Bazı önemli mimari kalıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bunları şimdilik belgeliyoruz. Eğitim açısından ve bilimsellik açıdan kazılar çok önemli. Çünkü kazılara katılan üniversite öğrencileri alanda bilgilerini daha da genişletebiliyorlar. Euromos kutsal bir alandır. Onun için çevresiyle değerlendirmek lazım. Antik çağda kutsal alanların etrafında temenos duvarları da vardır. Bu yıl bizler bu duvarların güzergahını belirlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

SOYLU KOLTUĞU BULUNDU

Ayrıca daha önce yapılan kazılar neticesinde biriken molozları da yeniden elden geçirdiklerini belirten Kızıl, "Çünkü buralarda da bazı eserler bulduk. O günkü koşullarda gözden kaçan eserleri elde edebiliyoruz. Tiyatro da ise sondaj kazısı gerçekleştirdik ve orada soylu koltuğunu bulduk. Bu bizim için tiyatroyu daha iyi anlamamıza yardımcı oldu. Artık oturma sıralarının nereye kadar devam ettiğini ve sahnenin nerede olduğunu biliyoruz. Bu anlamda tiyatrodaki kazımız çok anlamlı oldu. Agora'nın arka tarafındaki duvarlarda yine yazıtlar bulduk. Yazıtlar Helenistik döneme ait. Roma döneminde yeniden devşirme olarak alanda kullanıldığını tahmin ediyoruz" dedi. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Euromos Antik Kenti'ne 'Kazı Evi' İsteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trakya'da Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Dağıtıldı
    18:55 Trakya'da Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Dağıtıldı

    Trakya'da il seçim kurullarınca, il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde görevli sandık kurulu başkanlarına seçim malzemeleri dağıtıldı. Malzeme torbaları içinde birleşik oy pusulası, oy zarfları, mühür, imza cetveli, ıstampa, mühür mumu ve sicim, tutanak defteri, tutanak kağıtları, tükenmez kalem, bağlama kartonu ve sandık seçmen listeleri bulunuyor.

  • Tekirdağ Kapaklı'da Gençler Ramazan Davulcusuyla Oynadı
    18:55 Tekirdağ Kapaklı'da Gençler Ramazan Davulcusuyla Oynadı

    Tekirdağ Kapaklı ilçesinde gece saatinde işten çıkan gençler, ramazan davulcusuna denk gelmesiyle birlikte davul eşliğinde oynadı. Gençlerin oyununa katılan davulcuyla ortaya güzel görüntüler çıktı.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terörün kökünü kurutmak için kararlıyız
    18:55 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terörün kökünü kurutmak için kararlıyız

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ege veya Doğu Akdeniz'de husumet yaratma arayışında olmadıklarını ancak yaşamsal çıkarları korumaktan da geri durmayacaklarını belirterek, terörün kökünü tamamen kurutma noktasında da kararlı olduklarını bildirdi.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde vatandaşlara hitap etti
    18:55 Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde vatandaşlara hitap etti

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Hamambaşı Meydanı'ndaki açık hava toplantısında Havran ilçesindeki vatandaşlara seslendi. Yılmaz, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin 31 Mart Pazar günü yapılacağını hatırlatarak, ilçe halkına teşekkür etti ve sandıkları patlatacaklarını belirtti. Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy da Yılmaz'a BalBucks ile ilçeyi buluşturduğu için teşekkür etti ve 31 Mart'ta büyük bir coşkuyla yeni bir zafer için hazır olduklarını ifade etti.

  • Fatih'te Asayiş Uygulaması: 42 Kişi Yakalandı, 9 Düzensiz Göçmen Sınır Dışı Edildi
    18:54 Fatih'te Asayiş Uygulaması: 42 Kişi Yakalandı, 9 Düzensiz Göçmen Sınır Dışı Edildi

    İstanbul'un Fatih ilçesinde gerçekleştirilen geniş çaplı asayiş uygulamasında, 42 kişi askeri ceza kanununa muhalefet suçundan aranırken, 844 şüphelinin sorgusu yapıldı ve 9 düzensiz göçmen sınır dışı edildi.

  • Adıyaman'da İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırılarını protesto eden yüzlerce kişi bir araya geldi
    18:53 Adıyaman'da İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırılarını protesto eden yüzlerce kişi bir araya geldi

    Adıyaman'da Demokrasi Parkı'nda toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, İsrail'in Gazze'deki hastanelere yönelik saldırılarını protesto etti. Filistin ve Türk bayraklarıyla İsrail aleyhine slogan atan grup, insanlık dramının yaşandığı Gazze'deki saldırıları kınadı. Anadolu Gençlik Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Gezici, siyonist İsrail rejiminin Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınayarak, Şifa Hastanesi'ne yönelik akıl almaz bir saldırıda bulunduklarını belirtti.

  • Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden çıkan tartışmada bir kişi kardeşini silahla yaraladı
    18:52 Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden çıkan tartışmada bir kişi kardeşini silahla yaraladı

    Elazığ'ın merkeze bağlı yukarı İçme köyünde, alacak verecek meselesi nedeniyle çıkan tartışmada O.Y. adlı bir kişi, kardeşi V.Y.'yi silahla vurarak yaraladı. Olayın ardından sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralı kardeş hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise jandarmaya teslim oldu. Olayla ilgili inceleme devam ediyor.

  • Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    18:52 Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Çanakkale'de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ilde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılmasına yönelik Seçim Güvenliği Toplantısı, Vali İlhami Aktaş başkanlığında yapıldı. Toplantıda, seçim sürecinde herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemek için alınan tedbirler ve yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

  • Diyarbakır'da balık avı sırasında boğulma tehlikesi geçiren kişi kurtarıldı
    18:52 Diyarbakır'da balık avı sırasında boğulma tehlikesi geçiren kişi kurtarıldı

    Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde balık avlamak isterken serpme ağı boynuna dolanan bir kişi suya düştü. Şahsın arkadaşları tarafından kurtarıldığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Olayda boğulma tehlikesi geçiren kişi, arkadaşları tarafından çaydan çıkarılarak kurtarıldı.

  • Zonguldak'ta Çatıdan Düşen Kişi Kurtarıldı
    18:52 Zonguldak'ta Çatıdan Düşen Kişi Kurtarıldı

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde çatıdan düşen bir kişi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Yaralanan kişinin hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.


Advertisement