Ev Hizmetlerinde Çalışan Kadınlara Emeklilik Yolu - Son Dakika
Yerel

Ev Hizmetlerinde Çalışan Kadınlara Emeklilik Yolu

Ev Hizmetlerinde Çalışan Kadınlara Emeklilik Yolu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Selim Erol, ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigortalılığına ilişkin yeni uygulamanın 1 Nisan'da yürürlüğe gireceğini bildirdi.

23.03.2015 10:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Selim Erol, ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigortalılığına ilişkin yeni uygulamanın 1 Nisan'da yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Erol, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl içinde yürürlüğe giren Torba Yasa ile ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigortalılığı hakkında yeni düzenlemeler yapıldığını anımsattı.

6552 sayılı kanunun 55. maddesiyle 5510 sayılı kanuna eklenen ve 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek 9. maddeye göre ev hizmetlerinde çalışanların, ay içinde 10 günden fazla çalışanlar ve 10 günden az çalışanlar olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrıldığını belirten Erol, şu bilgileri verdi:

"Ev hizmetlerinde (yemek, temizlik, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi işlerde çalışanlar) bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan, çalıştırdıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar, 4/A (SSK) kapsamında sigortalı sayılırlar. Bu durumdaki sigortalıların kuruma bildirimleri, işverenleri tarafından örneği kurumca hazırlanan belgeyle en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılacaktır. Çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar ise çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştırılanlarca asgari ücretin yüzde 2'si oranında kısa vadeli sigorta kolları (iş kazası ve meslek hastalığı) adına prim ödemekle yükümlü olacaktır."

Bu şekilde çalışanların sigortalılık tescilinin kurum tarafından hazırlanacak belgenin işçi ve işveren tarafından imzalanmak suretiyle en geç çalışmanın geçtiği ay sonuna kadar kuruma verilmesiyle sağlanacağına dikkati çeken Erol, 10 günden az çalışan sigortalıların istemeleri halinde adlarına ödenen primin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar aynı kazanca ait malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, genel sağlık sigortası primini ödeyerek 4/a (SSK) sigortalısı sayılabileceklerinin altını çizdi.

Söz konusu kişilerin bu şekilde çalışmaya devam ederek emeklilik hakkı elde edebileceklerini açıklayan Erol, süresi içinde ödenmeyen primler için ileride ödeme imkanının olmayacağını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ev Hizmetlerinde Çalışan Kadınlara Emeklilik Yolu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement