Evde Sağlık ve Sosyal Destek Hizmetlerinde İşbirliği Protokolü - Son Dakika
Güncel

Evde Sağlık ve Sosyal Destek Hizmetlerinde İşbirliği Protokolü

Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve yerel yönetimler, evde sağlık ve sosyal destek hizmetlerinde birlikte hareket edecek.

31.03.2015 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve yerel yönetimler, evde sağlık ve sosyal destek hizmetlerinde birlikte hareket edecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda düzenlenen, "Evde Sağlık ve Sosyal Destek Hizmetlerinin İşbirliği İçerisinde Yürütülmesine Dair Protokol" imza törenine katıldı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu törende yaptığı konuşmada, son yıllarda evde sağlık hizmetlerini geliştirdiklerini belirterek, bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın destek hizmeti verdiğini, İçişleri Bakanlığı'nın da mahalli idareler aracılığıyla hizmetlerin organizasyonunu sağladığını söyledi.

Bu hizmetlerin entegre edilmesi, verimliliğin artırılması ve ailenin tüm sorunlarına yaklaşabilmek için bu protokolün imzalandığını ifade eden Müezzinoğlu, "İnanıyorum ki bu protokol gerek bireye, gerekse aileye tüm yönleriyle sahip çıkan bir anlayışın gelişimine katkı sağlayacaktır" dedi.

Müzzinoğlu, protokolün sağlıklı birey, sağlıklı aile, sağlıklı toplum yol haritalarına destek vereceklerini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam ise konuşmasında, evde bakım hizmetinin tek başına bir sağlık hizmeti değil, bir sosyal hizmet olduğuna dikkati çekti.

Protokolle evde sağlık hizmetlerinin yanı sıra sosyal desteklerin ve sosyal hizmetlerin de bakanlıklar arası iş birliği ile sağlanacağını belirten İslam, "İş gücünden daha fazla faydalanmak, maddi kaynakları daha verimli harcamak ve daha çok vatandaşımıza ulaşmak bu protokolün temel amaçlarından biri olacak" dedi.

Aynı zamanda hizmet kalitesinin de yükseltileceğini ifade eden İslam, "Bir taraftan sağlık hizmetleri verilirken, aynı anda aynı aile içerisinde fark ettiğimiz diğer sosyal sorunlara da çözüm üretme bakımından elimiz rahatlamış olacak" diye konuştu.

Aile Sosyal Destek Programı'nın (ASDEP) pilot olarak dört ilde başladığını anımsatan İslam, protokolün bu programın bir yanını da oluşturacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı ile pek çok alanda çalıştıklarını kaydeden İslam, "Hadiseleri zamanında fark ederseniz, zaafları henüz onlar zaaf olarak meydana çıkmadan önce fark eder ve çözerseniz çok daha sağlıklı bir toplum elde edersiniz. İşte bu yaptığımız çalışmalar da önleme politikalarına yönelik çalışmalardır" diye konuştu.

Bakan İslam, protokolü çok iyi bir dönemin başlangıcı olarak gördüğünü sözlerine ekledi.

-"Sağlık hizmetlerimiz bütün dünyada parmakla gösteriliyor"

İçişleri Bakanı Öztürk ise yaptığı konuşmada, devlet güçlendikçe, imkanları arttıkça bu imkanların hücrelere nüfuz etmeye başladığını ifade etti. Vatandaşın daha önce kabullendiği sıkıntıları gidermek için devletin devreye girdiğini söyleyen Bakan Öztürk, şunları kaydetti:

"Burada perakende olarak pek çok yerde belediyelerimizin veya oradaki sağlık teşkilatlarımızın yapmakta oldukları hizmet artık Türkiye'nin tamamında evde bakım hizmetleri olarak koordineli bir şekilde yürütülecektir. Esas itibariyle, valiliklerimiz boyutuyla İçişleri Bakanlığı işin içerisinde, belediyeler de İçişleri Bakanlığı üzerinden merkezi idareyle ilişkiler kuruyor, Anayasamıza göre.

Valiler bütün bakanlıklarımızın temsilcileridir. Doğal olarak her bakanlığın organizasyonunu yapmakla yükümlüdürler. Ben bu yüzden 81 ilin valisine buradan seslenmek istiyorum. Bu hizmetin koordineli ve verimli bir şekilde yürütülmesinde devletin bütün imkanlarını kullanmalarını arzu ediyoruz. Türkiye'de sağlık hizmetlerimiz bütün dünyada parmakla gösteriliyor. Sosyal hizmetlerimiz hakeza öyle, bunların koordineli verimli ve ekonomik bir şekilde kullanılması, belediyelerimizin de sosyal belediyecilik anlayışıyla bunları yürütmesinde halkımız için büyük faydalar vardır"

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Topbaş ise geçmişte kurumsal taassubun yaygın olduğunu anımsatarak, bugün ise bakanlıkların yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının hatta özel sektörlerin birlikte hareket edebildiği bir Türkiye'ye gelindiğini, bu projenin bunun bir yansıması olduğunu söyledi.

Yapılan işbirliği ile özellikle vatandaşın sağlığı, yaşamı ve geleceği hakkında müşterek bir çalışmayı dile getirdiklerini ifade eden Topbaş, "Halk sorunlarını yerel yönetimleri ilgilendirmese bile yerel yönetimlere aktararak çözüm isteyebiliyor. Böyle bir süreçte yerel yönetimler olarak çözüm ortağı olmayı hep arzu ettik" diye konuştu.

Topbaş konuşmasında şunları ifade etti:

"Sağlıklı nesiller yetiştirmek hepimizin temel görevidir. Özellikle bir ülkenin gelişmişliği sağlık hizmetlerine erişimle ölçülüyor. Ülkemizde sağlık konusunda ciddi mesafeler alındı.  Biz dünyaya model olalım istiyoruz. Çünkü bin yıllık tarihimizde devletler kurmuş bir millet olarak ta bizim genlerimizde bu anlayışımız var. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışı var"

Konuşmaların ardından, protokol imzalandı.

-"Bu devamlı bir hizmet"

Törenin ardından protokolün ayrıntılarına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, konuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ilgili kuruluşlarına, aile hekimlerine, valiliklere ve yerel yönetimlere yapılan başvuruların değerlendirileceğini belirtti.

Başvuru sağlık sorunuyla ilgiliyse aile hekimi, sosyal destekle ilgiliyse Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evin temizliği ile ilgiliyse yerel yönetimleri ilgilendirdiğini söyleyen Müezzinoğlu, soruna ait ilgililerin koordinasyon merkezinden o eve gideceğini söyledi.

Çalışmanın yürütüleceği pilot illerin Aydın, Burdur, Çankırı, Edirne, Elazığ, Eskişehir, İstanbul, Iğdır ve Samsun olarak belirlendiğini belirten Müezzinoğlu, pilot uygulamadan sonra Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Evde sağlık hizmetinin ihtiyaç durumuna göre belirlendiğini anlatan Müezzinoğlu, "Kronik bir vaka, akciğer solunum yetmezliği var. Evinde cihazı var, hekim belirli aralıklıklarla kontrol ediyor. Hemşiresi destek hizmetlerini veriyor. Ama o evde evin temizliği ile ilgili bir sorun varsa yerel yönetimlerden ev temizliği ile ilgili destek gelecek. Sosyal yönde bir destek gerekiyorsa Aile ve Sosyal Bakanlığı'ndan gelecek. O nedenler burada kişinin ekonomik durumuyla ilgili bir sorun değil, ihtiyaçla ilgili bir sorun. Öyle imkanları var ki maddi olarak ama evin temizliğini yaptıramıyorsa, sağlığı da bozacağı için o ortam, yerel yönetimden o desteği talep edeceğiz" şeklinde konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, bunun devamlı bir hizmet olduğunu, kişinin ihtiyacı olduğu sürece de verileceğini belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Evde Sağlık ve Sosyal Destek Hizmetlerinde İşbirliği Protokolü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement