Evden Uzakta, Savaşın ve Göçün Kadınları" - Son Dakika
Güncel

Evden Uzakta, Savaşın ve Göçün Kadınları"

Evden Uzakta, Savaşın ve Göçün Kadınları"

Başkentte yaşayan Suriye ve diğer ülkelerden göçmen kadınlar ile kız çocuklarına, güvenli alanlar sağlama ve sağlık danışmanlığı hizmeti sunma amacıyla yürütülen proje ve çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezince (HÜKSAM) düzenlenen "Evden Uzakta,...

29.11.2016 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başkentte yaşayan Suriye ve diğer ülkelerden göçmen kadınlar ile kız çocuklarına, güvenli alanlar sağlama ve sağlık danışmanlığı hizmeti sunma amacıyla yürütülen proje ve çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezince (HÜKSAM) düzenlenen "Evden Uzakta, Savaşın ve Göçün Kadınları" etkinliğinde tanıtıldı.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Sıhhiye yerleşkesindeki Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, projenin, "topluma dokunma projesi" olduğunu vurgulayarak, bu kapsamda Ankara'nın Mamak, Altındağ ve Yenimahalle ilçelerinde kurdukları üç merkezde, bazı konularda 3 bin bazı konularda ise 5 bin Suriyeli kadına ulaşabildiklerini belirtti.

Bu merkezlerin daha gelişeceğini umduğunu ifade eden Özen, "Böylesine çabaların hem Hacettepe Üniversitesinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin sorunlarına elinden geldiği kadar duyarlılığını göstermesi, hem bir akademinin bu olaylar içinde yerini daha nesnel biçimde ortaya koyabileceği bir alan olduğu için çok önemsediğimi ifade etmek isterim." dedi.

"Entegrasyon programı hayata geçirilmeli"

HÜKSAM Müdürü Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış da kadınların savaşın öznesi olmadığı halde nesnesi haline geldiğini belirterek, "Kadın bedenine yönelen şiddet savaş silahı olmakta, savaş ve çatışmalarda kadın bedeni adeta 'fethedilmesi gereken topraklar' gibi taciz, tecavüz ve her türlü şiddetin hedefi olmaktadır." diye konuştu.

Ankara'da yaşayan Suriyeli kadın ve kız çocuklarına yönelik güvenli alanlar oluşturmaya çalıştıklarını bildiren Özvarış, bu kapsamda üç merkezde hizmet verdiklerini anlattı. Özvarış, kendilerine destek olan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilciliği ve Ankara Halk Sağlık Müdürlüğüne teşekkür etti.

Sığınmacıların ayrımcılığa, sömürüye ve cinsel istismara maruz kalmaması için en kısa sürede ulusal düzeyde bir entegrasyon programının hayata geçirilmesi talebini dile getiren Özvarış, "İstanbul Protokolü'ne uygun bir şekilde toplumsal cinsiyete duyarlı, hak temelli bir anlayışla, savaştan zarar gören kadın ve çocukların özel olarak korunmasının sağlanmasını istiyoruz." dedi.

Projenin amacı

Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezinin, Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü ile yaptığı protokol doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun finansal desteği ile yürüttüğü "Kadın ve Kız Çocukları İçin Güvenli Alanlar ve Kadın Sağlığı Danışma Merkezleri Oluşturmak Suretiyle Suriyeli ve Diğer Göçmen Kadınların Üreme Sağlığı ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet Hizmetlerine Erişimlerini Güçlendirme Projesi" Ankara'da yerleşik, Suriye ve diğer ülkelerden gelen göçmen kadınlar ile kız çocuklarına güvenli alanlar sağlamayı ve sağlık danışmanlığı hizmeti sunmayı amaçlıyor.

Projenin ana faaliyet alanlarını, cinsel sağlık, üreme sağlığı ve aile planlaması hizmetleri, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme çalışmaları, şiddete uğrayan kadınları destekleme ve göçmen kadınları güçlendirme çalışmaları oluşturuyor.

Mart 2015'te tek merkez ile başlayan projede, merkez sayısı şubat 2016'da 3'e yükseldi.

Ulubey, Gülveren ve Yenimahalle'de kurulan "Kadın Sağlığı Danışma Merkezleri"nde Arapça bilen psikolog ve kadın doktorlar da görev yapıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Evden Uzakta, Savaşın ve Göçün Kadınları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı
    10:42 Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı

    Konya'nın Ereğli ilçesinde kamyonun çarptığı bisikletli hayatını kaybederken, kamyon sürücüsü olay yerinden kaçtı. Kazada hayatını kaybeden bisiklet sürücüsü evine götürmek için aldığı ekmeklerle geride kaldı. Polis, kaçan sürücünün yakalanması için çalışma başlattı.

  • İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın
    10:41 İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bir sandalye fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekipleri ve çalışanların müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangınla ilgili polis ekipleri tarafından tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'da Otomobil Tarlaya Yuvarlandı: 2 Yaralı
    10:41 Adıyaman'da Otomobil Tarlaya Yuvarlandı: 2 Yaralı

    Adıyaman'da sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, taklalar atarak tarlaya yuvarlandı. Kazada otomobil sürücüsü ve yanındaki bir kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement