Evren Turhan: Bazı Futbolcular Neredeyse Gülen'in Ayağına Kapanacaktı - Son Dakika
Spor

Evren Turhan: Bazı Futbolcular Neredeyse Gülen'in Ayağına Kapanacaktı

Galatasaray'ın eski futbolcusu Evren Turhan, "Fethullah Gülen'i ilk kez FEM Dershanesi'nde gördüm. 17-20 kişilik futbolcu grubuyla birlikteydi. Bazıları neredeyse ayağına kapanacaktı." dedi.

12.08.2016 11:58  Güncelleme: 12:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Galatasaray'ın eski futbolcularından Evren Turhan, futbolculuğu döneminde FETÖ yapılanması hakkında edindiği önemli gözlemlerini anlattı:

*Sen, G. Saray'da oynadın (1995-96 sezonunda). Hakan Şükür, Hakan Ünsal, Okan Buruk, Uğur Tütüneker gibi oyuncular ile Ertuğrul Sağlam'ın adı da geçti. Sen böyle bir şeye şahit oldun mu oyunculuk yaşamında?

"1997-98 sezonuydu. Ben o zaman Kocaelispor'da oynuyordum. Yani Galatasaray'dan tekrar Kocaelispor'a dönmüştüm. Gece bir telefon geldi. Adını söylemeyim ünlü oyunculardan birisi beni aradı. "Sabah bir yer var oraya gel seni bekliyoruz." dediler. "Ne yapacağız?" diye sordum. "Seni sürpriz birisi ile tanıştıracağız." dediler. Altunizade FEM Dershanesi'ne gittim. Oraya gittiğimde saydığınız bütün oyuncular vardı. Onların yanı sıra İsmail Demiriz ile Mutlu Topçu da ordaydı. Yıldız oyuncular, 17-20 kişilik bir gruptu. Ben ve yanımdaki birkaç kişi olaydan habersiz kimle tanışacağımızı da bilmiyorduk. FETÖ'nün başı olan Fethullah Gülen geldi. İlk defa orada gördüm. "Saygı, sevgi" ile ilgili bir konuşma yaptı. Yanımdaki ünlü oyuncular, "Bizim abimiz" dediler. Ona karşı inanılmaz saygılılardı. Hatta bazıları neredeyse ayaklarına kapanacaktı. Ben de herhalde çok önemli birisi dedim. Önemli bir din adamı diye düşündüm. Bir ara baktım bir kamera bizi çekiyor. Korktum açıkçası. 22 yaşındayım. Kameralara niye çekiyorlar diye şaşırdım. O sırada 15 dakikalık kısa konuşmadan sonra özel bir telefon geldi. Fethullah Gülen'in, Papa ile randevusu varmış. O an "Böyle bir kişinin Papa ile ne işi olur?" diye şok oldum. Korktum açıkçası. Yanımdakilere, "Biz niye buraya geldik. Bir daha böyle bir şeye gelmem çağırmayın" dedim.

"GİRAY HOCAMA GÜLENCİ OLANLARIN İSİMLERİNİ SÖYLEMİŞTİM"

*Peki bir daha gitmedin mi?

Hayır gitmedim. Benim biraz ters yapım vardır. Bir daha bana ısrar edemediler. Birçoğunun hemen hemen her toplantıya gittiğini duyuyordum. Hatta bir dönem Giray Bulak hocama onlarla ilişkide olan bazı futbolcuların isimlerini söylemiştim. Onun bu konuları devletin üst kademesindeki kişilere iletmesini istemiştim.

*Gittiğin diğer takımlarda benzer olaylar var mıydı? Yaşadın mı?

Başka takımlarda da bu olayın arttığını gördüm. Bununla ilgili de hem maddi olarak hem de toplantılara gelme gitme adına da tacizler gördüm. Bana, "Amerika'ya git. Para yardımı yap" diyorlardı. Gidenler hep bir yerlere geldi. Ben ve benim gibiler maalesef hep dışlandı. Bir takıma gidiyorsak hemen o takımdan gönderdiler. Başka bir takıma gittik.

"GELİYORSAN GEL GELMİYORSAN BİR KURBAN PARASI VER"

*Peki nasıl oluyor. Takıma katılan oyuncuyla nasıl irtibat kuruyorlar?

Mesela Adana'ya gidiyorsunuz. Adana'da bir elemanları var. Gittiğiniz takımda da mutlaka bağlantıda oldukları oyuncular var. Hemen onlardan biri seni toplantılara çağırıyor. Sistemi bu şekilde kurmuşlar. "Geliyorsan gel, gelmiyorsan bir kurban parası ver" diye zorluyorlar. Hemen hemen her futbolcu bu kurban parasını ödemiştir. Özellikle alt liglerde bu örgütün çok fazla etkin olduğunu düşünüyorum. Benim dönemimden sonra bu örgütün alt liglerde daha da yaygınlaştığını duydum. Teknik direktörlere menajerlere başkanlara kadar sızdılar. Eğer onlardansan bir yerlere gelirsin. Değilsen kaybolup gidersin.

"PRİMLERDEN ZORLA KESİNTİ YAPIYORLARDI"

*Nasıl etkili oldular bu kadar?

Bu FETÖ'cüler adam kayırmayı getirdi. Çok daha yetenekli oyuncular hep ortada kaldı. Mesela milli olmuş nerdeyse efsaneleşmiş isimler var. Ama bunların bağlantısı olmadığı için birçoğu bir yere gelemediler.

Futbol hayatımın sonunda bir şok yaşadım. 2008-2009 sezonunda memleketimin takımı olan Kayseri Erciyes'e gittim. Futbol hayatımın son döneminde "Memleketimde oynayayım" diye düşündüm. Burada gittiğim topluluk çok farklıydı. Takım içinde 15-16 kişi onlardandı. Müslüman olarak kendi aralarında sohbet etmelerinde bir sakınca yok zaten. Ama benden çekindikleri için bu sohbet toplantılarını gizli gizli yapıyorlardı. Bir baktım transfere karışıyorlar, primlerden zorla kesinti yapıyorlar. Oyuncuların kendi aralarındaki performansta bile etkili oluyorlar. Selam bile vermiyorlar. Ben onlardan olmadığım için bırak selam vermeyi pas bile atmadılar. Beni oynatmamak için her şeyi yaptılar. Benim gibi 4-5 oyuncu vardı. Aynı durumdaydık. Birgün bu Fethullahçılar başkana gidiyorlar, "Biz Evren abiyi istemiyoruz." diyorlar. Tabi o zaman beni yollayamadılar ama pasifize ettiler. İstedikleri zaman oynuyorlardı. İstedikleri zaman oynamıyorlardı. Daha sonra bunların içinde bazı yöneticilerin olduğunu hissettim. Yöneticiler kendi adamlarına el altından para verip bazılarının taksitlerini daha önceden ödüyorlardı. Onlara uygun teknik direktör getirdiler. Beni sistem dışı bıraktılar.. Kendi memleketimde bunu çektim. Hatta ailemi de oraya götürmüştüm. Ama bizim için kötü oldu. Çok değişik şeyler yaşadım.

"BAZILARI BİLİNÇLİ, BAZILARI ZORAKİ GİRMİŞLERDİR"

*Sen o sistemin içine girmediğin için neler yaşamışsın. Peki sistem içindeki oyuncular neler yaşadı acaba?

Onların ne kadar paralarını aldılar? Ben onların içine girmeden bunlara şahit olduysam, o sistemin içine giren bugüne kadar belli yerlere gelenler paralarına para katanlar şöhretlerine şöhret katanlar neler yaşamıştır siz düşünün. Onların çıkıp konuşmaları lazım. Devlete yardımcı olsunlar. Cumhurbaşkanımız "İnlerine gireceğiz" demişti. İşte onların anlatacakları çok önemli. Bu şekilde sporun da inine girelim. Alt liglerdeki oyuncular seslerini çıkaramayabilirler. Eziliyorlar. Para kazandıkları için konuşamıyorlar. Futbolun ahlakını bozdular. Dini duygularla ve parayla kandırdılar. Futbolcular saf ve temiz insanlardır. Çabuk kandırılabilirler. Oyuncunun en büyük zaafı "Seni bu takıma transfer edeceğiz. Mesela 200 bin lira alıyorsa, '400 bin aldıracağız' deyince, onlar da seslerini çıkartamayıp sistemin içine girmişlerdir. Bazıları bilinçli, bazıları zoraki girmişlerdir.

"PARA AKTARANLAR VATAN HAİNİDİR!"

Futbol Federasyonu zaten içinde bir temizlik yapıyor. Sadece idari anlamda değil her anlamda temizlik yapılması lazım. Bu sadece benlik bir olay değil. Bu ülke adına yapmalıyız, konuşmalıyız. Bugün konuşmayacaksak ne zaman konuşacağız. Özellikle 17-25 Aralık'tan sonra Cumhurbaşkanımızın savaşından sonra hala futbolcu teknik direktör, menajer, yönetici maddi manevi yardımda bulunuyorsa onlar vatan hainidir. Amerika'ya gidenlerin listesi vardır. Bu kişilerin para aktarımları varsa zaten hesap hareketlerinden belli olur zaten. Bunlar da kanıttır."

(Sabah)

Evren Turhan: Bazı Futbolcular Neredeyse Gülen\'in Ayağına Kapanacaktı

Son Dakika Spor Evren Turhan: Bazı Futbolcular Neredeyse Gülen'in Ayağına Kapanacaktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı
    22:39 Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı

    Vodafone Sultanlar Ligi 15. hafta erteleme karşılaşmasında Fenerbahçe Opet, sahasında Eczacıbaşı Dynavit'i 3-2 mağlup etti ve normal sezonu lider tamamladı. Eczacıbaşı Dynavit ise üçüncü sırada yer aldı. Maçın salonu TVF Burhan Felek'te oynandı ve toplam süre 118 dakika sürdü.

  • Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti
    22:05 Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti

    Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz, 2023 yılını tarihi başarılarla kapattıklarını ve 2024'te ulusal ve uluslararası şampiyonalarda büyük madalyalar peşinde olacaklarını belirtti. Akyüz, federasyonun geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu ve Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası'nda da dünya takım şampiyonluğunu elde ettiklerini söyledi. Ayrıca, Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına milli takımı göndereceklerini ve 2024 Avrupa Şampiyonası'na da takım oluşturduklarını belirtti.

  • A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak
    22:01 A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak

    A Milli Kadın Hentbol Takımı Başantrenörü Costica Buceschi, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına kesinlikle galibiyet için çıkacaklarını söyledi. Buceschi, takımın Avrupa Şampiyonası'na katılma hedefine ulaşmak için iyi bir oyun sergileyeceklerini belirtti. Milli hentbolcular da Avrupa Şampiyonası'na gitmeyi tek hedef olarak görüyor ve seyircinin desteğinin önemini vurguluyor.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Antrenman, Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde gerçekleştirildi.


Advertisement