Expo 2016'da 140 Yıllık Bonsai Sergileniyor - Son Dakika
Güncel

Expo 2016'da 140 Yıllık Bonsai Sergileniyor

Expo 2016\'da 140 Yıllık Bonsai Sergileniyor

Japonlar'ın geleneksel minyatür ağaç yetiştirme sanatı 'bonsai'nin en güzel örnekleri Expo 2016 Antalya'daki Japon iç bahçesinde sergileniyor.

15.06.2016 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Japonlar'ın geleneksel minyatür ağaç yetiştirme sanatı 'bonsai'nin en güzel örnekleri Expo 2016 Antalya'daki Japon iç bahçesinde sergileniyor. 140 yıllık olmasına rağmen boyu yalnızca 60 santimetre olan ardıç ağacının da yer aldığı bonsai sergisi, ziyaretçilerin beğenisini topluyor.

Expo 2016 Antalya sergi alanında Japonya'daki mevsimleri çağrıştıran '3-Mevsim' temasıyla oluşturulan Japon iç bahçesi ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Bahçede 'Yazın Parlak Festivalleri' teması kapsamında bonsai sergisi açıldı. Sergide 60 yıllık akçaağaç, 80 yıllık karaağaç, 100 yıllık dişbudak yapraklı ağaç, 100 ve 120 yıllık 2 adet ardıç ile 140 yıllık bir ardıç sergileniyor. 60 santimetre boyundaki 140 yıllık ardıç özellikle dikkati çekerken, sergideki bonsailerden en uzun olanı ise 90 santimetre.

Ağaçların bakımından sorumlu olan bonsai uzmanı Takahiro Mori, tabak anlamına gelen 'bon' ve bitki anlamına gelen 'sai' sözcüklerinden türeyen bonsainin, özel tekniklerle ağaçların saksılar içinde budanarak ve bodurlaştırarak büyütülmesi anlamına gelen bir çiçek sanatı olduğunu söyledi. Japonya'ya Çin'den gelen bir sanat olan bonsainin, birçok insan için doğaya olan özlemlerini minyatür olarak karşılama anlamına geldiğine dikkat çeken Mori, "Bu sergide 6 ağaç var ve bazıları 100 yıldan daha eski. Yani çok eski ağaçlar. Bu ağaçlar Japonya'dan çok yıllar önce gelmiş ve şu an bazıları İstanbul'da. Biz de onları bu sergi için buraya getirdik. Çok özel ve eski ağaçlar oldukları için çok pahalılar" dedi.

BONSAİLERİN İHTİŞAMINI KEŞFEDİN

Mori, bonsailerin ihtişamını keşfetmek için bir de ipucu verdi. İnsanların bonsailere hep yukarıdan aşağıya baktığını söyleyen Mori, aslında bu ağaçlara aşağıdan bakmak gerektiğini vurgulayarak, "Böylece bonsainin aslında ne kadar büyük bir ağaca benzediğini görebilirsiniz" dedi.

Bonsaileri günde iki kez suladığını söyleyen Mori, ağaç türüne göre yılda bir ya da iki kez de budama yapıldığını belirtti. Expo 2016 Antalya sergi alanındaki Japon iç bahçesinde, Japonya'nın 1603-1868 yıllarını kapsayan Edo' döneminde yıldızı parlayan bahçecilik zanaatına ilişkin örnekler sergileniyor. Japonya'nın çiçek kültürünü tanıtan sergi ve etkinliklerin yapıldığı bahçede 18 ve 19 Haziran tarihlerinde saat 15.00'da ikebana gösterisi yapılacak. Bonsai sergisi ise 21 Haziran'a kadar açık kalacak.

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Expo 2016'da 140 Yıllık Bonsai Sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement