Expo 2016, Engellilere İş Kapısı Oldu - Son Dakika
Güncel

Expo 2016, Engellilere İş Kapısı Oldu

Expo 2016, Engellilere İş Kapısı Oldu

Engelli kadınların ipek kozasından şekillendirdiği EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeği şakayık, alanı ziyaret eden heyetlere ve sanatçılara hediye edilerek bugüne kadar dünyanın birçok noktasına ulaştı.

03.10.2015 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Engelli kadınların ipek kozasından şekillendirdiği EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayık, alanı ziyaret eden heyetlere ve sanatçılara hediye edilerek bugüne kadar dünyanın birçok noktasına ulaştı. Alanya Belediyesi Engelsiz Sanat ve Yaşam Merkezi'nde sadece resimlerde gördükleri EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayığı yapan vatandaşlar bu sayede hem sosyalleşiyor hem de gelir elde ediyor.

EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından ülke heyetlerine, alanı ziyaret eden konuklara ve Ünlüler Ormanı'na ağaç diken sanatçılara hediye edilen, kozadan yapılan şakayık çiçeklerinin üretimi Alanya Belediyesi Engelsiz Sanat ve Yaşam Merkezi'nde gerçekleşiyor. Belediye ve Alanya Koza Ürünleri El Sanatları Kooperatifi üzerinden EXPO 2016'ya satılan şakayık çiçekleri, engelli birey ve yakınlarına gelir sağlıyor.

ÇOK TİTİZ BİR ÇALIŞMA

Şakayık çiçeklerinin üretimiyle ilgili bilgi veren Alanya Koza Kooperatifi Başkanı Fatma Hürses, Ocak 2015'te başlayan kurslarda 20 engelli ve engelli yakınının hiç görmedikleri şakayık çiçeğini yaparak hayata tutunduklarını söyledi. Fatma Hürses, "Koza Alanya'nın unutulmaya yüz tutmuş değerlerinden birisidir. Belediyemiz kozanın gelecek nesillere de aktarımı konusunda bu kursları başlatarak çok sayıda ürün hazırlanmasına olanak sağladı. Burada eğitim alan vatandaşlarımızın bir araya gelmesiyle kooperatifimiz kuruldu. EXPO 2016, Antalya'nın ilk projesi olduğu için ve bu projede bizim de bir katkımız olabildiği için ayrıca engelli vatandaşlarımızdan Zeynep ve Derya'ya da şakayık yapımında gösterdikleri özenden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Şakayık yapımı çok büyük titizlik gerektiriyor ve aşırı derecede zaman alıyor. Kursiyerlerimiz haftada bir gün çalışma yapabiliyor" dedi.

'EXPO'YA TEŞEKKÜR EDERİZ'

Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel, Alanya Belediyesi'nin sosyal belediyecilik anlamında yaptığı uygulamalardan bir tanesinin de EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayığın kozadan yapımı olduğuna dikkat çekti. Yüksel, "Alanya Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımızın engelsiz bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Her türlü sosyal projelerde vatandaşlarımızı sosyal hayata kazandırabilmek ve onların iş hayatına atılması ve daha sonra da hayatta başarılı olması için çeşitli kurslar açıyoruz. Engelli kardeşlerimizin sosyal hayata nasıl girdiğine dair en güzel örneklerden birisi Zeynep Kardeşimiz. Zeynep Hanım'ın kas hastalığı var. Ona rağmen inanılmaz şakayık çalışmaları ortaya koyuyor. EXPO 2016 Antalya'ya şakayık yapımını bizden istedikleri için teşekkür ediyoruz. Kadın Girişimciler Derneği'ne de teşekkür ediyoruz. Belediye olarak biz engelli kardeşlerimizin yanındayız bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'HİÇ ŞAKAYIK GÖRMEDİM, GÖRMEK İSTERİM'

Kas hastası olan ve ellerini çok fazla kullanamayan Zeynep Altay, ikinci ailesi olarak gördüğü Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi'nde çeşitli kurslarla sosyal hayata dahil olduğunu ve gelir elde edebildiğini anlattı. Zeynep, 3 yıldır katıldığı kurslardan öğrendikleriyle kendisine bir internet sitesi hazırladığını da belirterek yaşamında şakayık çalışmasının yerini şu sözlerle anlattı: "İpek kozası çalışmasına başladığımızdan bizim hiç böyle bir el sanatından haberimiz yoktu. Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi sayesinde tanıştık bu el sanatıyla. İnternet sitesi açtık orada satışlarımızı yapıyoruz. Tanıtımında bulunuyoruz. Bana diğer illerden bile halk eğitim merkezi eğitmenleri telefon açıp ürünleri nasıl yaptığımızı soruyorlar. Türkiye çapında git gide yayılmaya başladı ipek kozasından çiçek yapımı. Az tanınıyordu şimdi daha çok tanınıyor".

TARKAN İLE AĞAÇ DİKMEK İSTİYOR

EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayığın yapımında çok emek verdiklerini anlatan Altay, "Şahsen ben Antalya şakayığını hiç görmedim. Bir çiçeği canlı olarak görmeden hazırlamak daha da zor oldu. Ama en kısa sürede canlı bir şakayık görmek isterim" dedi. Antalya için çok önemli olan EXPO 2016 Antalya Fuarı' nın kendisini de çok heyecanlandırdığını ifade eden 30 yaşındaki kas hastası Zeynep Altay, "EXPO'nun Ünlüler Ormanı'nı televizyondan takip ediyorum. Bende Tarkan ile birlikte ünlüler ormanına bir fidan dikmek isterim" dedi.

GÜLBEN ERGEN İLE TANIŞMAK İSTERİM

28 yaşındaki Duygu Elif Marangoz resim kursundan sonra çiçek yapım atölyesinde de birbirinden güzel çiçekler hazırlıyor. Duygu, EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayığın yapımında da yer alarak gerçek şakayığı bahçelerde görmek istediğini söyledi. Duygu aynı zamanda EXPO ünlüler ormanında da çok sevdiği müzisyen Gülben Ergen ile birlikte ağaç dikmek isteğini paylaştı.

EXPO 2016 Antalya Ajansı'nın el yapımı şakayık çalışmasını engelli bireylerin hazırlamasından büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Engelsiz Sanat Atölyesi'nde El Sanatları Öğretmeni Ayşegül Macar Koçak, "EXPO 2016 Antalya Ajansı'nın Koza Kooperatifimizden şakayık çiçekleri konusunda bir çalışma istediğini öğrendik. ve sağ olsun koza kooperatifimiz de bu çalışmaya engelsiz bireylerimizi dahil etti. Ocak ayı itibariyle 150 tane şakayık çiçeğimizi teslim ettik. Kursiyerlerimizin hepsi kendine özel engel türlerine sahip. Burada yaklaşık 20 tane engelli ve engelli yakını var" dedi.

"DERYA İLE GÖZ TEMASIYLA ÇİÇEK YAPIYORUZ"

El Sanatları Öğretmeni Koçak, işitme engelli Derya Göçmen'in tamamen duyguları ve göz temasıyla şakayık hazırlamasının bir mucize olduğunu belirtti. Koçak, Derya'dan bahsederken şunları söyledi: "Derya işitme engelli. Aynı zamanda Derya'nın okuma yazma ve işaret dili de yok. Derya ile çalışmaya başladığımızda sadece duygularımız ve göz temasımızla iletişim kurduk. Yaklaşık 3,5 aydır bu atölyede çiçek çalışması yapıyoruz ama yaptığımız çiçekleri çeşitli platformlarda gösterebilsek de çiçekleri satma imkanımız ya da büyük miktarda satma imkanımız olmuyor. Buradaki engelli bireylerin hepsi şakayık çiçeklerinden evlerine bir gelir sağladı. Bu şekilde onların da aile ekonomilerine katkı sağladığımızı düşünüyorum. Burada hem sosyal ortamdan dolayı, hem de para kazandıkları için çok mutlular. İkisini bir araya getirdiğimiz için son derece mutluyuz". - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Expo 2016, Engellilere İş Kapısı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement