EXPO 2020'de Nefesler Tutuldu - Son Dakika
Güncel

EXPO 2020'de Nefesler Tutuldu

EXPO 2020\'de Nefesler Tutuldu

EXPO 2020 için yoğun bir çalışma dönemini geride bırakan Türkiye, Paris'te yapılacak oylama için hazırlıklarını tamamladı.

25.11.2013 12:26  Güncelleme: 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOLGA ALBAY - Dünyanın en büyük organizasyonları arasında gösterilen EXPO 2020 için yoğun bir çalışma dönemini geride bırakan Türkiye, Paris'te yapılacak oylama için hazırlıklarını tamamladı.

Oylamadan bir gece önce düzenlenecek resepsiyonda son kozlarını oynayacak Türkiye, rakipleri Rusya, Brezilya ve Dubai'yi geçerek organizasyonu kazanmak istiyor.

EXPO'ları düzenleyen 167 ülkenin üye olduğu Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) genel kurul toplantısı 27 Kasım'da Paris'teki OECD binasında yapılacak. Aday ülkelerin son sunumları ile başlayacak genel kurulda aynı gün oylamaya geçilecek. İlk turda herhangi bir adayın oyların üçte ikisini alma olasılığının düşük olması nedeniyle 3 tur yapılacak. Her turda en az oy alanın elenirken son turda en fazla oyu olan ülke EXPO 2020'yi düzenlemeye hak kazanacak.

Türkiye, genel kurul öncesi 26 Kasım saat 19.00'da Paris'in en prestijli resepsiyon mekanlarından Pavillon d'Armenonville'de delegeler ve BIE üyesi ülke temsilcilerine resepsiyon verecek. Bir Türk gecesi olarak tasarlanan resepsiyonda ünlü sanatçı Sertab Erener de konser verecek.

Sunuculuğunu Defne Samyeli'nin yapacağı genel kurul sunumunda İzmir'in avantajları, sağlık temasının önemi ve adaylık çalışmaları kapsamında Hindistan'da inşa edilen sağlık merkezinin yapım öyküsünü içeren 3 kısa film gösterimi yapılacak. Resepsiyon ve genel kurul sunumunda ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı da yayınlanacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım'ın liderlik edeceği Türkiye heyetine Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in de katılması bekleniyor.

Sunumda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile dünyada beyin araştırmalarıyla tanınan İzmir doğumlu Ordinaryüs Profesör Ogün Güntürk konuşma yapacak.

"Kazanacağımızdan eminiz"

İzmir'in yapacağı 20 dakikalık sunum sonrası verilecek öğle yemeğinin ardından oylamaya geçilecek. İzmir'in organizasyonu kazanması halinde akşam saatlerinde kutlama resepsiyonu düzenlenecek.

Öte yandan Türkiye heyeti genel kurulda Beymen sponsorluğunda hazırlanan ortak kıyafetle delegelerin karşısına çıkacak.

Oylamanın ilk turunda Türkiye'nin özellikle Afrika ülkelerinden aldığı destekle yoluna devam etmesi, diğer turlarda da elenen adaylara oy veren ülkelerin ikinci tercihlerini çekerek ipi göğüsleyebileceği belirtiliyor.

EXPO Yürütme Komitesi Üyesi Geza Dologh, İzmir'in ülkelerin ilk tercihi olmasının önemli olduğunu ancak sonraki turlarda elenen ülkelere oy atan ülkelerin ikinci tercihlerinin de çekilmesinin hayati öneme sahip olduğunu bildirdi. Lobi çalışmaları kapsamında bu yönde bir strateji belirlediklerini anlatan Dologh, "Biz organizasyonu kazanacağımızdan eminiz. Paris'e, 'ya kazanacağız, ya kazanacağız' parolasıyla gidiyoruz" dedi.

EXPO 2020 Yürütme Komitesi Üyesi Mustafa Özkara ise adaylık sürecinde Afrika'daki Türk okullarının etkin çalışma gösterdiğini, bu ülkelerin çoğunun ilk tercihlerinin İzmir olacağını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'nın son 10 günde 20'ye yakın diplomatla yaptığı atağın da oylamada dengeleri değiştirdiğini söyleyen Özkara, "Delegelerden gelen geri dönüşlerde son günlerde çok olumlu bir gidişat var. Yarışın Dubai ile İzmir arasında olduğu yorumları yapılıyor. İzmir, ikinci tercihleri de çekerek zafere ulaşacak" dedi.

İzmir, organizasyonu alması halinde 2020 yılında dünyanın ilk sağlık temasıyla düzenlenen EXPO'suna ev sahipliği yapacak.

"İzmir, dünya kenti olabilir"

5 yılda bir düzenlenen ve 6 ay süren EXPO'larda belirlenen bir tema çerçevesinde tüm ülkeler, belirlenen alan içinde kurdukları pavyonlarda fikir, kültür ve projelerini sergiliyor. Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'ndan sonra en fazla ziyaretçiyi çeken organizasyon olan EXPO 160 yıldır düzenleniyor ve düzenlendiği kentleri marka haline getiriyor.

İlk olarak 2008 yılında EXPO 2015'e "Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar/Herkes İçin Sağlık" ana temasıyla ve sergi alanı olarak İnciraltı'nı göstererek aday olan İzmir, Milano'ya karşı kaybetmiş, aynı tema ve aynı yerle EXPO 2020'ye de aday olmuştu.

2020'deki organizasyon için Rusya'nın Ekaterinburg kenti "Küresel Zihin", Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai emirliği "Birleşen Düşünceler, Geleceği Yaratmak" ve Brezilya'nın Sao Paulo kenti "Farklılığın Gücü, Büyüme İçin Uyum" temalarıyla İzmir'e karşı yarışacak. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel EXPO 2020'de Nefesler Tutuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement