Ezidiler Dönüş Yolunda, IŞİD Militanlarını İnfaz Ediyor - Son Dakika
Güncel

Ezidiler Dönüş Yolunda, IŞİD Militanlarını İnfaz Ediyor

Şengal kasabasının işgalden kurtarılmasının ardından Ezidiler dönüş hazırlığı yaparken, IŞİD de yenilginin faturasını kendi militanlarına kesmeye başladı.

22.12.2014 13:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şengal'in IŞİD militanlarından kurtarılmasının ardından, yaz aylarında dağlara sığınan Ezidilerin geri dönüş hazırlığı yaptığı bildirildi. IŞİD'in ise Şengal'deki yenilginin ardından Musul'da bazı militanlarını infaz ederek cezalandırdığı belirtiliyor.

Irak'ta, ağırlıklı olarak Ezidi inancına mensup Kürtlerin yaşadığı Musul'a bağlı Şengal (Sincar) kasabasının Irak Şam İslam Devleti militanlarından kurtarılmasının ardından, yaz aylarında kentin düşmesiyle birlikte dağlara kaçan Ezidilerin geri dönüş hazırlığı yaptığı belirtiliyor. Yerel kaynaklar, sabah saatlerinde, kasabadan kaçamamış bir grup IŞİD mensubuyla peşmergeler arasında çatışmalar yaşandığı ancak genel olarak Kürt güçlerinin sahaya hakim olduğunu bildiriyor.

EZİDİLER DAĞDAN İNMEYE BAŞLADI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimine bağlı peşmerge güçlerinin, Suriye Kürtlerinin oluşturduğu YPG ve PKK 'nın askeri kanadı HPG'nin de desteğiyle geçen hafta başlattığı operasyonun ardından kurtarılan Şengal, ağustos ayında IŞİD militanları tarafından işgal edilmiş, kentte yaşayan pek çok kişi öldürülmüş, özellikle kadınlar esir alınmış ve canını kurtarabilenler dağlara kaçmıştı. Ezidiler için kutsal kabul edilen Şengal dağında mahsur kalan onbinlerce sivilden bir bölümü de Türkiye'ye sığınmıştı. Dağa sığının binlerce Şengalli sivil de yaklaşık bir aydır IŞİD kuşatması altındaydı.

ŞENGAL'E DÖNÜŞ HAZIRLIĞI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabbar Yaver, Ezidilerin kente geri dönmek için hazırlık yaptıklarını söyledi. BBC Türkçe servisine konuşan Yaver, IŞİD'in Musul'dan Şengal'e takviye gönderdiğini, bazı militanların ise kentten kaçtığını; ancak peşmerge güçlerinin de ilerleyişinin de sürdüğünü söyledi. Yaver, kentin "özgürleştirilen" bölgelerinde mayın temizliği yaptıklarını ve Ezidilerin geri dönmek için hazırlığa başladıklarını kaydetti.

DUMANLA SAKLANMAYA ÇALIŞIYORLAR

Rûdaw'a konuşan Peşmerge Güçleri Komutanı Zaim Ali, kentte durumun sakin olduğunu belirterek, "Karargahları sağlamlaştırıyoruz. Bundan sonra önemli bir çatışma çıkacağını tahmin etmiyorum" dedi. Zaim Ali, kentin yüzde 30'una girdiklerini, kalan bölgelere yerleştirilen bomba ve mayınlarla, IŞİD suikastçıları nedeniyle kademe kademe gireceklerini söyledi.

IŞİD militanlarının ise kaçtıkları bölgelerde büyük ateşler yakarak, dumanla kamufle olmaya, özellikle de hava saldırılarından korunmaya çalıştıkları belirtiliyor.

IŞİD'DEN YENİLGİ İNFAZLARI

Öte yandan Alman haber ajansı dpa'nın görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre, Şengal'in Kürt güçlerinin eline geçmesi üzerine IŞİD Musul'da en az 45 militanını öldürdü. Bu infazların Şengal yenilgisi üzerine yapılan bir 'cezalandırma' olduğu belirtiliyor. Örgütün Suriye'de de savaşmaktan vazgeçerek kendi ülkelerine dönmek isteyen 100'den fazla yabancı cihatçıyı infaz ettiği iddia edilmişti. Financial Times gazetesinin haberine göre öldürülenler, Suriye'nin Rakka kentindeki IŞİD karargahından kaçmak istedi.

Bu arada Kürdistan Bölgesel Yönetimi de çatışmaların başladığı Haziran'dan Aralık ayı başına kadar, IŞİD'le çatışmalarda 727 peşmergenin öldüğünü, 3 bin 564 peşmergenin de yaralandığını açıkladı.

Ezidiler Dönüş Yolunda, IŞİD Militanlarını İnfaz Ediyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Ezidiler Dönüş Yolunda, IŞİD Militanlarını İnfaz Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (37)

  • KARADENİZ FIRTINASI TRABZON: İŞİD ÇETELERİ DİNİMİZİ KÖTÜLEMEK İSTEDİLER . . ALLAH BU DİNİ KORUYOR. . NASIL Kİ HAÇLILARI SELAHHATTİN EYYUBİ DURDURDU. . NASIL Kİ MOĞOL ÇETELERİNİ MEMLÜKLER DURDURDU . . BUGÜN PEŞMERGELER BU ÇETELERİ DURDURUYORLAR. . PEŞMERGEYİ ELEŞTİRMEK YERİNE ONLARA DUA ETMELİYİZ. . ALLAH DİNİNİ HER ZAMAN KORUYACAKTIR. . 74 11 Yanıtla
  • VE BÖYLE BUYURDU ZERDÜŞ: GERÇEK KÜRT EZİDİLERDİR. HİÇ BOZULMAMAMIŞ KÜRTLER EZİDİLER. . . KÜRTLERİN DE GERÇEK DİNİ ZERDÜŞLÜKTÜR. 22 45 Yanıtla
  • İSLAM KARDEŞLİĞİ EMREDER: EZİDİLER KÜRTTÜR. . FAKAT İNANÇLARININ ADI EZİDİLİKTİR. . İNANÇLARI BİZİ İLGİLENDİRMEZ . . İNSANDIRLAR BU YETER. . 56 3 Yanıtla
  • metin: güzel bir haber. din düşmanı işit kırılıyor. 49 10 Yanıtla
  • berfin kar tanesi: PEŞMERGE ŞENGALE GİRDİ. GİİİRRR PEŞMERGEM GİİİİRRRR. OOOHHHH 37 14 Yanıtla
  • Zeynebiye: Bi soru sizlere Hz Hüseyin'i öldüren Yezid taraftarları değilmi bunlar ??? 22 29 Yanıtla
  • peşmerge başarılarını sahiplenenlere kapak olsun: peşmerge gelince işıd darmadağın oldu. . peşmerge 2000 kişi gelelim dedi ypg kabul etmedi. bencil ypg otoriteyi kaptırırım diye korktu. ypg nin derdi horoz olmak kürtleri düşünmek deiil. daha apo dünyaya gelmeden önce barzaniler özgürlük mücadelesi veriyordu. daha düne kadar da hepiniz barzani hayranıydınız. rojova da barzani sizin emrinize girsin size iteat etsin istediniz. size iteat edermi akıl var mantık var. daha fazla yazmak istemiyorum. . sizler zaten siz gibi düşünmeyenlere hemen hain sen tırşıkcısın sen asimilesin cevap hazır. sonra da demokratız sosyalistiz dersiniz. basbaya bencilsiniz. . . . sonra esir adamdan lider olmaz. 14 25 Yanıtla
  • tatar: sistemin yanlışını savunmak hayınlık olmamalı bu sistem türklük üzerine kurulmuş türk dışındakiler aşağlanmaktadır laz , arap , kürt , roman , tatar , ermeni , çerkez , çingen , karaçi , mırtıp , felah , vs daha bir sürü bu ülkede değişik miletlerden halklar yaşamaktadır ama aşağlanmaktadır örneğin bir laz kafası öğlenden sonra çalışmazmış bir ermeni birine küfrederken ermeni dölü , bir çingen roman felah bunlar toplumda hırsız veya fai, şe damgası yemiş bir çingen kendini gururla ben çingenim bir ermeni gururla ben ermeniyim ben lazım ben arabım diye bilmeli herkes kendisini özüyle ifade edebilmeli bir yandan bir türk dünyaya bedel sloganı türk öğün güven sloganı öbür yandan laz kafası çalışmaz kürt avluya alınmaz çingen hırsızdır ermeni soysuzdur bu böle olmaz herkes eşit olmalı eşitlik kimse kimseye varlıgını armağan etmeden aynı derecede şartlarda eşit olacak bir sistem inşa edilmeli bilmeden kimseyi inctysm özr dilrm 31 6 Yanıtla
  • PEŞMERGENİN BAŞARISINI KİMSE SAHİPLENMESİN.: PEŞMERGENİN BAŞARISINI KİMSE SAHİPLENMESİN. . AYIPTIR LAAA 22 14 Yanıtla
  • BERİVAN DERKİ GERÇEKLER ACI DA OLSA SAKLANAMAZ::: . ŞENGALİ PEŞMERGE KURTARDI. SAHİPLENMEYİN. peşmerge gelince işıd darmadağın oldu. . peşmerge 2000 kişi gelelim dedi ypg kabul etmedi. bencil ypg otoriteyi kaptırırım diye korktu. ypg nin derdi horoz olmak kürtleri düşünmek deiil. daha apo dünyaya gelmeden önce barzaniler özgürlük mücadelesi veriyordu. daha düne kadar da hepiniz barzani hayranıydınız. rojova da barzani sizin emrinize girsin size iteat etsin istediniz. size iteat edermi akıl var mantık var. daha fazla yazmak istemiyorum. . s. sonra da demokratız sosyalistiz dersiniz. basbaya bağnaz ve bencilsiniz. . . . sonra esir adamdan lider olmaz. . . şimdiye kadar hayın ajan diye on binlerce kürt ü hatta pkk lı kürdü pkk kesti. kawa denge kawv rizgari ddkd ve kdp li binlerce kürt gencini kim öldürdü. pkk. pkk kürt davasına ihanet etti. . . namkör olmayın. hayın olmayın. . gerçekleri niye saklıyoruz. herkes bilmeli. , 30 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement