Ezidilere Poliklinik Hizmeti Yok! - Son Dakika
Güncel

Ezidilere Poliklinik Hizmeti Yok!

Ezidilere Poliklinik Hizmeti Yok!

Suriye'den gelen sığınmacılara her türlü sağlık hizmetini AFAD kimliğiyle sunan devlet, Ezidilere acil sağlık hizmetleri dışında hizmet vermiyor.

17.09.2014 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, Suriye'den gelen yüz binlerce sığınmacıya birçok imkanın yanı sıra her türlü sağlık hizmeti de sunmaya devam ediyor. Ancak Şengal'deki, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) zulmünden kaçarak Türkiye'ye gelenlere aynı şartlar sunulmuyor.

Irak'tan Silopi'ye, oradan da Viranşehir'deki yakınlarına ulaşan yaklaşık 2 bin 500 Ezidi, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin yardımları ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Ezidilerin, bugünlerde yaşadığı en büyük sıkıntı ise sağlık hizmetlerinden tam olarak yararlanamamak. Devlet hastanelerinin sadece acil hizmetlerinden faydalanan Ezidilerin, AFAD Sığınmacı Kimlikleri bulunmadığı gerekçesiyle poliklinik hizmetlerinden geri çevriliyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Viranşehir'deki Ezidilerin ayrımcılığa maruz kaldığını ve çoğu sağlık hizmetlerinden yararlanamadıklarını kaydederek sorunu Meclis'e taşıdı. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri acil durumda gelen bütün insanlara din, dil, ırk farklı gözetmeksizin müdahale edildiğini ancak poliklinik hizmeti için gelen sığınmacılardan AFAD kimliği istendiğini, aksi halde sisteme giriş yapılamadığını belirtti. AFAD yetkilileri ise, herhangi bir tarih vermemekle birlikte Ezidilere yönelik kimlik çalışmasının yapıldığını söyledi.

SARIYILDIZ: TÜRKİYE SÖZLEŞMELERİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMİYOR

Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, IŞİD'in zulmü nedeni ile binlerce insanın yerini yurdunu terk ettiğini ifade ederek, "Zorunlu göç yolculuğu esnasında açlık, susuzluk ve yorgunluk nedeni ile aralarında kadın ve çocukların da olduğu çok sayıda Ezidi yaşamını yitirirken, büyük bir çoğunluğu da hasta düşmüştür. Soykırıma ve büyük bir vahşete tanıklık eden Ezidilerin bedenlerinde olduğu gibi ruhlarında da trajedinin derin izleri bulunmaktadır. Ezidilerin beden ve ruhlarında meydana gelen tahribatın önlenmesi için acil olarak, bütün sağlık hizmetlerinden yararlanmaları gerekmektedir. Ancak AKP Hükümeti, Türkiye'ye kaçan Ezidilere karşı insani ve uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemektedir" diye kaydetti.

SAĞLIK HİZMETİNİ KARŞILAYAMAYACAK YABANCIYA HİZMET ÜCRETSİZ VERİLİR

Sarıyıldız, "Normal şartlar altında Türkiye Cumhuriyetine kendi pasaportuyla turistik amaçlı gelen kişiler 23.07.2013 tarihli ve 25541 sayılı bakan onayı ile yürürlüğe konulan 'Sağlık Turizmi ve Turist Sağlığı Kapsamında Sunulacak Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönerge' ile hastalandıkları durumlarda 'Ücretli' olarak (yani ücreti hastanın kendisinden ve/veya varsa özel sigortası tarafından karşılanmak koşuluyla) sağlık hizmeti alabilmektedir. Yönergeye getirilen 'İnsan ticareti mağduru olduğu tespit edilen ve sağlık hizmeti giderlerini karşılayacak durumda olmayan yabancı uyruklulara sağlık hizmetleri, resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından ücretsiz olarak verilir' şeklindeki açıklama ile Suriyeli sığınmacıların ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanması sağlanmıştır. Ancak bu yönergeye rağmen Ezidi sığınmacılar ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanamamaktadır. 09.09.2013 tarihinde dönemin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından 81 ilin valisine gönderilen genelgede de Suriyeli sığınmacıların Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında bütün basamak sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlanmıştır. Suriyeli sığınmacıların barınma, yemek ve sağlık hakları çıkarılan için bazı genelge ve yönergeler ile koşullar kısmi olarak düzeltilirken, Ezidiler için bu düzeyde bir duyarlılık dahi gösterilmemiştir" dedi.

SURİYELİLERİN DIŞINDAKİLERE KİMLİK YOK

Viranşehir'de yaşandığı iddia edilen bir olayı da önergesinde sunan Sarıyıldız, "Viranşehir'de yaşanan olay Ezidilerin maruz kaldığı ayrımcı uygulamayı doğrular niteliktedir. Viranşehir'de Zergah Siyabend taziye evinde kalan ve oyun oynadığı sırada ağaçtan düşerek kasığından yaralanan Ezidilerden Safuhan Tahsin isimli çocuk sevk edildiği Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde AFAD kimliği olmadığı için tedavi edilmedi. Bunun üzerine kimlik çıkarmak için AFAD'a müracaat eden aileye, Suriye'den sığınanlar haricinde kimseye kimlik verilmediği belirtilmiştir" diye kaydetti.

YETKİLİLER DE DOĞRULADI: POLİKLİNİK HİZMETİ YOK

Viranşehir'deki olayla ilgili Gazete İpekyol'a konuşan Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri acil durumda gelen bütün insanlara din, dil, ırk farklı gözetmeksizin müdahale edildiğini ancak poliklinik hizmeti için gelen Suriyelilerden AFAD kimliği istendiğini söyledi. Aynı yetkili, "Söz konusu olayla ilgili olarak Safuhan Tahsin isimli hasta kayıtlarda görünmemektedir. Muhtemelen acil giriş yapmış olabilir. Acil olarak gelenlerin ilk müdahaleleri mutlaka yapılıyor. Suriye'den gelenlerden AFAD'ın vermiş olduğu kimlikle sisteme giriş yapılıyor. Bunun dışındakiler için sisteme giriş yapılmıyor. Bu AFAD'ı ilgilendiren bir konu" dedi.

AFAD: ÇALIŞMA YAPILIYOR

Telefonla ulaşmaya çalıştığımız Afet ve Acil Durum (AFAD) Şanlıurfa İl Müdürlüğü ise söz konusu Ezidilerle ilgili bir çalışmanın yapıldığını ancak çalışmanın tam olarak sonuçlanmadığını belirtti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ezidilere Poliklinik Hizmeti Yok! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement