Ezine'nin peynirinden sonra zeytini ve zeytinyağı da markalaşma yolunda - Son Dakika
Ekonomi

Ezine'nin peynirinden sonra zeytini ve zeytinyağı da markalaşma yolunda

Ezine\'nin peynirinden sonra zeytini ve zeytinyağı da markalaşma yolunda

Çanakkale'nin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç ilçelerinden toplanan koyun, keçi ve bir miktar inek sütünün karıştırılmasıyla elde edilen meşhur Ezine peynirinin ardından, bölgenin zeytini ve zeytinyağının da markalaşması için coğrafi işaret başvurusu yapıldı.

16.11.2020 10:59  Güncelleme: 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç ilçelerinden toplanan koyun, keçi ve bir miktar inek sütünün karıştırılmasıyla elde edilen meşhur Ezine peynirinin ardından, bölgenin zeytini ve zeytinyağının da markalaşması için coğrafi işaret başvurusu yapıldı.

Yıllık 4,5 milyon kilogram peynir üretilen 32 bin nüfuslu Ezine ilçesinde hayvancılığın yanı sıra tarım konusunda da ciddi ilerleme yaşanıyor. Son yıllarda sofralık ve yağlık zeytinde başarı çıtasını yükselten ilçede, Geyikli beldesindeki yaklaşık 130 bin dekar arazide zeytin yetiştiriliyor.

Çizik, kırma ve ızgara sunumuyla hazırlanan siyah ve yeşil zeytinler tüketiciye ulaştırılıyor. Yıllık yaklaşık 40 bin ton zeytin hasat edilen beldede 7 ila 9 bin ton zeytinyağı üretiliyor.

Tadı, rengi ve lezzetiyle tüketici tarafından beğenilen zeytinyağının markalaşma yolunda coğrafi işaret almak için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) başvuru yapıldı.

"Peynirimizden sonra zeytinimiz de önemli bir marka olacak"

Ezine Kaymakamı Hacı Arslan Uzan Çanakkale'nin ihtiyacı olan zeytinin yüzde 33'ünün Ezine'den elde edildiğini söyledi.

Bu oranın Çanakkale'nin en yüksek zeytin üretim rakamı olduğunu belirten Uzan, yaklaşık 130 bin dekarlık bir alanda zeytin yetiştirildiğini aktardı.

Kaymakam Uzan, Geyikli'de yetiştirilen zeytinin tat, aroma ve renk olarak birçok özelliği içinde barındırdığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bölgemizde Ezine peynirimiz bir marka, oldukça değerli bir ürün. Ancak son yıllarda üretim kalitesi artan zeytinimiz ve zeytinyağımız da yeni bir marka olma yolunda hızla ilerliyor. Bu konuda coğrafi işareti için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusunu yaptık. İnşallah yakın zamanda hayırlı haberi de alacağız. Bu coğrafyada zeytinin markalaşmasını, önemli bir değer yaratır hale gelmesini ve bölge insanının kalkınmasına bir lokomotif olmasını arzu ediyoruz. İnşallah buradaki yerel sivil toplum kuruluşlarımız, siyasi aktörlerimiz ve devleti temsil eden bizler hep beraber el ele vererek, zeytini bu coğrafyada vazgeçilmez bir duruma getirmemiz lazım."

Uzan, kısa süre sonra tamamlanacak Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile markalaşma sürecinin hızlanacağını belirterek, Ezine peynirinde olduğu gibi zeytin ve zeytinyağında da dünyada tanınır bir marka olacağını vurguladı.

"Coğrafi işaret başvurusunda askı aşamasına gelindi"

Ezine Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Eren de 2020-2021 erken hasat dönemine başladıklarını bildirdi.

İlçede zeytinin birinci öncelikli ürün olduğunu dile getiren Eren, yıllık 40 bin ton zeytin üretiminden 7 ila 9 bin ton zeytinyağı elde ettiklerini belirtti.

Ramazan Eren, bölgede en çok Ayvalık çeşidi zeytin yetiştirildiğine değinerek, şunları söyledi:

"Ayvalık çeşidi üretimimizin yüzde 90'ını oluşturuyor. Yağlık olarak üretimi yapılan Ayvalık çeşidimizin coğrafi işaret çalışmasıyla ilgili bir başvurumuzu tamamladık. Bunda da askı aşamasına gelmiş bulunmaktayız. İçinde bulunduğumuz alan da yine coğrafi işaret sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ezine ilçesindeki zeytinlik alanların yüzde 70'i coğrafi işaret sınırı içinde bulunmaktadır."

Ezine'de 53 yıldır zeytin yetiştiren Nahit Sezgin, ürünlerinin iyi ve iri taneli olduğunu dile getirerek, "Hasada başladık. İri taneli zeytinleri altına dökülmeden sofralık olabilmesi için erken toplamaya başladık. Diğerlerinden zeytinyağı sıkıyoruz. Erken hasat sıkım şeklinde yapıyoruz." diye konuştu.

Zeytin ve zeytin yağı üreticisi Müjde Hande Cebeci ise bereketli bir sezon sonunda hasat işlemlerine başladıklarını anlattı.

Şu anda 102 dönümlük alanda çalıştıklarını vurgulayan Cebeci, "Sulamamızı, gübrelememizi ve ilaçlamamızı yaptık. Bunun karşılığında güzel verim aldık. Arazimizden bu yıl yaklaşık 50-55 ton civarı bir hasat bekliyoruz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ezine'nin peynirinden sonra zeytini ve zeytinyağı da markalaşma yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:53 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda büyük ilgi gördü. Belediyenin tarım ve hayvancılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmaları vatandaşlar tarafından beğenildi.


Advertisement