F-35'te Kullanılacak Füzeler İçin İmzalar Atıldı - Son Dakika
Güncel

F-35'te Kullanılacak Füzeler İçin İmzalar Atıldı

F-35\'te Kullanılacak Füzeler İçin İmzalar Atıldı

ABD'li Lockcheed Martin ile Roketsan arasında F-35 savaş uçağı için uzun menzilli seyir füzelerinin ortak üretimi amacıyla anlaşma imzalandı.

22.10.2014 22:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'li Lockcheed Martin ile Roketsan arasında F-35 savaş uçağı için uzun menzilli seyir füzelerinin ortak üretimi amacıyla anlaşma imzalandı. ABD'nin yeni Türkiye Büyükelçisi John Bass'ın Türkiye'de katıldığı ilk töreni de bu oldu.

Lockheed Martin firması aynı zamanda hayalet uçak F-35'lerin üreticisi konumunda. Anlaşma ile Türkiye'nin proje ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının üzerindeki uzun menzilli seyir füzelerinin Türkiye'de ABD ile ortak üretilmesi planlanıyor. Roketsan ile Lockheed Martin firması arasında Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda imzalanan anlaşmaya göre Türkiye'de üretilen SOM füzeleri ilk etapta F-35'lere uyarlanacak. Daha sonra seri üretime geçilerek füzeler Türkiye üzerinden F-35 kullanıcısı ülkelere pazarlanacak. 48 ayda tamamlanacak proje kapsamında üretilen füzeler deniz hedeflerini yok etmek amacıyla üretilecek.

ABD İLE ORTAK ÜRETİM

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, "Büyük bir ihracat potansiyeline imza attık. SOM-J yeteneklerinde dünya üzerinde başka bir seyir füzesi bulunmuyor. Ortak üretilecek füzeler gerekirse alıcı ülkelerin talepleri doğrultusunda konfigure edilecek. SOM-J füzesi başta ABD ordusu olmak üzere diğer ülkeler için de etkili bir seçenek olacak. Sayın büyükelçi ile törenden önce ABD Türkiye arasındaki askeri ilişkilerin alıcı-satıcı şeklinde değil artık ortak üretim biçiminde olması gerektiğini konuştuk" dedi.

Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kaptan da iki şirket arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çekerek, "Lockheed Martin ile bu işbirliğinin yeni pazarlara, yeni ufuklara, yeni yatırımlara, yeni fırsatlara dönüşeceğini ve her iki ülkeye büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Roketsan olarak hedefimiz, üstün teknoloji ürünlerimiz ile Türkiye'nin gururu olmaya devam etmektir" açıklamasını yaptı. Lockheed Martin Missiles and Fire Control Başkan Yardımcısı Rick Edward da "Türkiye'nin son yıllarda füze sanayisinde gerçekleştirdiği gelişme bütün dünyada takdire değer. Türkiye'nin F-35 füze sistemine katılması çok önemli. Biz Türkiye'yi, Türk Silah Kuvvetlerini ve öteki müşterilerimizi asla bu füze sistemiyle hayal kırıklığına uğratmayız" dedi.

GÖVDE İÇİNE GÖMÜLECEK

F-35'lerde kullanılacak füze, uçağın gövdesinin içine girmesi için küçültülecek. Bu sayede hayalet uçak olarak bilinen F-35'lerin görünmezlik özelliği korunacak. SOM-J, F-35 ve modernize edilmiş F-16'larda kullanılacak. İki savunma şirketi, füzeyi farklı platformlar için de geliştirerek ortak olarak pazarlayacak. SOM füzesi, daha önce Hava Kuvvetleri'nin F-16 ve F-4E savaş uçaklarına entegre edilmişti. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen füzenin üretimini Roketsan yapıyor. Havadan atılan 600 kilogram ağırlığındaki SOM füzesi 230 kilometrelik menzile kadar hedefleri vurabiliyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel F-35'te Kullanılacak Füzeler İçin İmzalar Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • rio kamil: biz zaten yapiyoruz o fuzeleri, neden abd ye verelim kodlari ? kendimiz uretelim, birde diger ulkelere verecekmisiz bak bak bak. . . . 7 0 Yanıtla
  • FERHAT DOKGOZ: ABD. . F35. . KAYNAK KODLARINI VERMIYOR. . SIZDE FUZELERIN KAYNAK KODLARINI VERMEYIN. . . . F35. KAYNAK KODUNA KARŞI FUZE VERIN. . KISASA KISAS. . . 6 0 Yanıtla
  • recep yılmaz: bu füzeleri biz yapıyoruz diye grur duyuyorduk. amerika nerden çıktı. maksat yalakalık olsun. teknnolojiyi amerikaya peşkeş çekin 3 0 Yanıtla
  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.


Advertisement