F-35'te Türk Füzesi Kullanılacak - Son Dakika
Güncel

F-35'te Türk Füzesi Kullanılacak

Türkiye, 9 ülkenin katılımıyla üretilen F-35 savaş uçağı projesinde Türk yapımı SOM füzesinin kullanılması için görüşmelere başladı.

21.10.2014 14:22  Güncelleme: 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin proje ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının uzun menzilli seyir füzelerinin Türkiye'de üretilmesi için yarın bir anlaşma imzalanıyor.

FÜZELER F-35'LERE UYARLANACAK

Roketsan ile ABD'li Lockheed Martin firması arasındaki anlaşmaya göre Türkiye'de üretilen SOM füzeleri ilk etapta F-35'lere uyarlanacak. Daha sonra seri üretime geçilerek füzeler Türkiye üzerinden F-35 kullanıcısı ülkelere pazarlanacak. Konuya ilişkin iş birliği anlaşması ROKETSAN ile Lockheed Martin Füze ve Atış Kontrol bölümü arasında Ankara'da imzalanacak.

OTOBÜSÜN CAMINDAN İÇERİ GİRMİŞTİ

SOM-J olarak adı verilen projede füzenin boyutları yüzde 25 civarında küçülecek. Uçağın gövde içindeki silah taşıma noktasına yerleştirilecek füze ile F-35'in görünürlük özelliğinin korunması sağlanacak.

Atış testleri Hava Kuvvetleri'nin hem F-4E hem de F-16 savaş uçaklarından başarıyla yapılan SOM Füzesi en son Konya'da yapılan Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda denenmişti. SOM füzesinin B1 modeli, 300 kilometre uzaklıkta Antalya civarından uçaktan ateşlenmiş, Konya'daki atış sahasında hedef olan otobüsün planlandığı gibi üst camından girerek patlamıştı.

9 ÜLKENİN ORTAK PROJESİ

Eski nesil avcı uçaklarından dört kat daha fazla etkili ve havadan havaya mücadele kabiliyeti yüksek. 1990 yılında tasarlandıktan sonra, ABD ve İngiltere'nin başını çektiği bir konsorsiyum tarafından hayata geçirildi.

Projede, 2002'de dahil olan Türkiye'nin de içinde olduğu toplam 9 ülkenin ortaklığı bulunuyor. Rutin kontrolün yapıldığı sırada bir uçağın motorunda problem tespit edilmesi üzerine ABD Savunma Bakanlığı tarafından bir süre uçuşları askıya alındı.

ABD'nin Texas eyaletinde 2005 yılından beri yapımı devam eden uçağın A, B ve C serilerinin yeni kabiliyetleri geçen günlerde New York'ta basına tanıtıldı.

F-35\'te Türk Füzesi Kullanılacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel F-35'te Türk Füzesi Kullanılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • Son Dakika: Bu haberde vatan hainlerine kapak olsun. 45 6 Yanıtla
  • DeliKadir: ÇOK ŞÜKÜR HERTÜRLÜ SAVAŞA HAZIRIZ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE 37 7 Yanıtla
  • türkiye kalk ayaga: Helal size devam 34 5 Yanıtla
  • CUMALİ: hıh BÖYLE ŞEYLERLE GELİN İŞTE, ARGEYE DESTEK ARTIRILMALIDIR, GELECEK YÜZYIL TÜRKÜN YÜZYILIN OLACAK ALLAHIN İZNİYLE 31 2 Yanıtla
  • cahel: kimin cahil bir ırk olduğunu gavurların bile tarih kitaplarını açıp okursanız anlarsınız PKK domuzları ;-) 28 1 Yanıtla
  • BOYACI: YALAN HABER ararştırdım milleti kandırmayın ya oysa sevinmiştim . . . 0 6 Yanıtla
  • Samandağ'da çadır yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    10:58 Samandağ'da çadır yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde bulunan atıl durumdaki bir çadırda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangın sonrası soğutma çalışmaları yapıldı ve herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı. Çadır kullanılamaz hale geldi.

  • Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti çiğ köfte, ramazanda iftar sofralarının aranan lezzeti
    10:57 Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti çiğ köfte, ramazanda iftar sofralarının aranan lezzeti

    Adıyaman'ın coğrafi işaretli lezzeti olan çiğ köfte, ramazanda iftar sofralarının aranan lezzeti olmaya devam ediyor. Adıyamanlılar tarafından evlerde hazırlanan çiğ köfte, son yıllarda bu alanda üretim yapan işletmelerin artmasıyla yurdun dört bir yanında tüketilmeye başlandı. Adıyaman Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, çiğ köftenin sektör haline geldiğini belirtti. İftar sofralarında sık sık yer alan çiğ köfte, Türkiye'nin tüm illerine gönderilip tüketiciye taze şekilde sunuluyor.

  • Serik'te sulama kanalında yaşlı kadın cesedi bulundu
    10:57 Serik'te sulama kanalında yaşlı kadın cesedi bulundu

    Antalya'nın Serik ilçesinde, DSİ sulama kanalında hareketsiz bir kadının bulunduğu ihbarı üzerine yapılan kontrollerde kadının yaşamını yitirdiği belirlendi. Cesedin, 70 yaşındaki Seyide Cirit'e ait olduğu tespit edildi.

  • Marmaris'te Şehit Yakınları ve Gazilere İftar Programı Düzenlendi
    10:56 Marmaris'te Şehit Yakınları ve Gazilere İftar Programı Düzenlendi

    Marmaris Kaymakamlığı koordinesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit yakınları ve gaziler onuruna iftar programı düzenlendi. Programa, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve diğer davetliler katıldı.

  • Aydın'da Süs Bitkisi Çalındı, Esnaf Hırsıza Seslendi
    10:56 Aydın'da Süs Bitkisi Çalındı, Esnaf Hırsıza Seslendi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde havalandırmak için dükkanının önüne çıkardığı süs bitkisinin çalındığını fark eden esnaf, hırsıza seslenerek görüntülerle suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen esnaf, bitkinin kimliği belirsiz bir kadın tarafından köklenerek çalındığını tespit etti. Esnaf, çalınan bitki ve içerisindeki değerli taşların geri getirilmesini istedi.

  • FETÖ/PDY üyesi firari Bekir Boydak İstanbul'da yakalandı
    10:56 FETÖ/PDY üyesi firari Bekir Boydak İstanbul'da yakalandı

    FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kayyum atanan Boydak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, İstanbul'da düzenlenen operasyonla yakalandı. Boydak'ın, örgütün mali ayağında yer aldığı iddia ediliyor.

  • Bilecik'te 14 Hırsızlık Olayından Suç Kaydı Bulunan Şahıs Yakalandı
    10:56 Bilecik'te 14 Hırsızlık Olayından Suç Kaydı Bulunan Şahıs Yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde, bir otomobilin lastik, jant, akü ve stepnesinin çalınması ihbarı üzerine yapılan araştırmada, hırsızlık olayının şüphelisi olan ve 14 adet suç kaydı bulunan Y.A. isimli şahıs, Vezirhan beldesinde yakalandı. Şahsın üzerinde yapılan kontrolde, ruhsatsız bir av tüfeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, adliyeye sevk edildi.

  • Konya'da otomobilin otobüs durağına çarpması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti
    10:56 Konya'da otomobilin otobüs durağına çarpması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti

    Konya-Karaman kara yolunun 25. kilometresinde meydana gelen trafik kazasında, kontrolden çıkan bir otomobil otobüs durağında bekleyen vatandaşlara çarptı. Kazada 3 kişi hayatını kaybederken, 6 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi ve yaralılar tedavi altına alındı. Polis, kazayla ilgili incelemelerine devam ediyor.

  • AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu Çalışmalarını Sürdürüyor
    10:53 AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu Çalışmalarını Sürdürüyor

    Adana Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Ar-Ge ve Tasarım Kültürünün yaygınlaşması için oluşturduğu AOSB AR-GE / Tasarım Merkezleri İstişare Kurulu'nun 11'nci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, firmaların rekabet şansını artıracak projeler ve iş birliği konuları ele alındı.

  • Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor
    10:52 Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor

    Kars'ta gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi amacıyla Gıda Kontrol ekipleri tarafından gıda işletmelerine yönelik denetimler aralıksız olarak sürdürülüyor. Denetimler kapsamında gıda numuneleri alınarak analizler yapılmakta ve olumsuzluk tespit edilen işletmelere idari yaptırımlar uygulanmaktadır.


Advertisement